Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pentium III 1Ghz czy Celeron 2,4 Ghz (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pentium-iii-1ghz-czy-celeron-2-4-ghz-30697/)

NoName7 01.02.2004 16:22

Cytat:

Napisany przez nimal
plyta cusl2 asusa jest na socketcie nie na slocie

Dokładnie - to jest s370

nimal 01.02.2004 14:15

Cytat:

Napisany przez SEBAw
To jest P3 na Slot 1??? Jak tak to za fajną sumkę moge go kupić.

plyta cusl2 asusa jest na socketcie nie na slocie

SEBAW 01.02.2004 14:08

Cytat:

Napisany przez NoName7
Witam Wszystkich
Mam mały dylemat, aktualnie mam Pentium III 1ghz/133, zamierzałem wymienić go na Celeron 2,4Ghz. Tylko nie wiem czy taka zamiana ma sens. Proszę o jakąs podpowiedź.

To jest P3 na Slot 1??? Jak tak to za fajną sumkę moge go kupić.

-Sid-The-Rat=> 01.02.2004 00:40

celek 2.4 duzy wydatek? prawie zaden [relatywnie rzecz biorac]
wydajnosc? nie sadze - plyta i podsystem pamieci i hdd sa tu takim samym ograniczeniem jak procesor - zdajesz sie myslec jak supermarkety ladujac w zloma superszybki procek - i co z tego ze ma 3ghz skoro plyta obsluguje max 1gb ramu 333ddr i ata 100 - 2ghz i 400mhz pamieci i ata 133 na szybkim dysku beda we wszystkim szybsze od rakiety z 3ghz prockiem

zostaw sobie tego tulipanka - niektorzy twierdza ze to najbardziej - znowu relatywnie - udany wyrob intela - i patrzac na to co robi to na kompie mojego kumpla - zgadzam sie z tym w calej rozciaglosci - tylko pamieci mu daj duzo - 256 to min - a polecam 512 - i wtedy bedzie szybko (zreszta ta plyta nie lyka wiecej niz 512)

a nowy komp to tylko athlon

Ormianin 01.02.2004 00:10

pIII to dobry procesor... jednak wydajnosciow wymieniony przez ciebie celeron bedzie jeszcze szybszy... tylko ze to jest duzy wydatek moim zdaniem, lepiej ta kase przeznaczyc na inne cele

pozdrawiam

Druss 31.01.2004 14:14

Zostaw ta pentiawke, podkrec ja sobie jeszcze. Ja mojego tualatina jade bez bulow na 1,5ghz i wyka wszystkie te nowe celerony jak swierze buleczki. 256/512 cache`u w zaleznosci od tego jaka masz wersje jednak robi swoje.

Eliasz 30.01.2004 23:43

No a jaki zmienisz plyte główną pod Celerona ( socket 478) to potem ewentualnie możesz wsadzić tam Pentium Iv

nimal 30.01.2004 23:29

jabys mial dostac calosc z mobo i pmieciami to by mialo sens - roznica w taktowaniu nadrobilaby szjsowatosc celka
ale jak masz wlazic w przejsciowki to sobie odposc - moga powodowac rozne problemy, zreszta dlatego wyszly praktycznie z uzycia
a roznicy przy tych pamieciach i mobo nie zobaczysz, albo nawet moze przypadkiem zwolnic (choc to malo prawdopodobne)

Pawel_k 30.01.2004 22:09

tak bo z przejsciowkami to za duzo bazgrania sie jest zreszta nieslyszalem zeby byly szeroko stosowane, przebadane itp :blee:

NoName7 30.01.2004 21:30

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
A nie szukałeś odpowiedniej przejściówki??? Może to by ci pomogło koszt przejściówki + celka jest mniejszy niż celka + nowe mobo itp.

Nie nie rozglądałem się. Czyli jednak zostać przy P3?

Banana Coctail 30.01.2004 20:57

A nie szukałeś odpowiedniej przejściówki??? Może to by ci pomogło koszt przejściówki + celka jest mniejszy niż celka + nowe mobo itp.

kraluk 30.01.2004 20:56

Zgodze się z Ciapkiem: Athlon :spoko:. A wracając do teatu. Ja bym wybrał p3, ma DUŻO lepszą wydajność niż szajso-celeron :)

CIAPEK 30.01.2004 20:51

fakt celerony są gorsze od pentiuma. Mam Celerona i sie kreci ;)
Skok o 1Ghz to jednak duży skok.
Ja bym miał możliwość bym wymienił. :)
A tak wogóle jakbym sobie składał sprzęt to chyba tylko Athlon.

NoName7 30.01.2004 20:50

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
bez sensu pentium III 1ghz to dobry procesor zapewne masz go osadzonego na dobrej plycie glownej
zeby zmienic na ta szajso-celine musial byc 1/2 kompa zmienic a to nie ma sensu gdy wezmie sie pod uwage [znikomy] przyrost mocy :)
no bo chyba niespodziewasz sie po celeronie zbyt duzej mocy, co innego gdybys zmienial na pentium IV ~2.8ghz choc to tez bym polecal tylko wtedy gdybys byl w stanie naprawde wykorzystac te dodatkowe mhz [ripowanie dvd/serwer itp....]

Mam płytę ASUS CUSL2-C, zastanawiałem się nad taką wymianą, ponieważ chciałbym trochę przyspieszyć proces ripowania dvd no i kompresji, a P4 to już spory wydatek

Pawel_k 30.01.2004 20:46

bez sensu pentium III 1ghz to dobry procesor zapewne masz go osadzonego na dobrej plycie glownej
zeby zmienic na ta szajso-celine musial byc 1/2 kompa zmienic a to nie ma sensu gdy wezmie sie pod uwage [znikomy] przyrost mocy :)
no bo chyba niespodziewasz sie po celeronie zbyt duzej mocy, co innego gdybys zmienial na pentium IV ~2.8ghz choc to tez bym polecal tylko wtedy gdybys byl w stanie naprawde wykorzystac te dodatkowe mhz [ripowanie dvd/serwer itp....]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:15.