![]() |
Stres powypadkowy
Witam!
Wczoraj kolega doprowadzil mnie do bialej goraczki kiedy przewrocil mojego kompa noga. Oparl sie wprawdzie o lozko wiec zlecial tylko z jakis 15 - 20zm, ale jednak... system sie powiesil, po ponownym uruchomieniu tez, potem jakis komunikat wyskoczyl i wogole Zły... dzis go rozkrecilem, wyczyscilem, rozebralem, zlozylem, obejrzalem... generalnie dziala ok, ale ogolnie to i tak wiekszosc idzie do wymiany wiec sie nie przejmuje. Chodzi jednak o dysk... nowiutki WD800JB :(... sprawdzilem go wdclear, pelen scandisk, Active SMART, Sandra standart... teoretycznie wykazuje, ze dziala... i tu moje pytania: Jaki jest dobry program by go przetestowac ? Jaka powinna byc temp dysku? Czy jest nadzieja, ze nic mu sie nie stalo ? :( Prosze o szybka odpowiedz bo stres mnie zje za chwile... :( Serdecznie dziekuje i pozdrawiam :( |
15-20cm? w dodatku na lozko? ee...
nie ma oczym gadac...chyba ze spisz na betonowym lozy, to co innego... w tym wypadku raczej obudowa zamortyzowala upadek, tak ze fale doszly w minimalnym stopniu. jak chcesz to sofrmatuj sobie dysk :D to ci wyskoczy czy masz uszkodzone klastery... mnie tam sie kiedys przerocil na bok na podloge... az sie karta graficzna wypiela... a dysk dziala jak i reczta... |
Poprawka:
Komp przewracajac sie oparl sie o lozko, a potem z 15-20cm upadl na podloge :( |
rzaczej nic mu sie nie stalo.
Nie ma to jak mnie dysk wypadl z plecaka jak wysiadalem z autobusu. Byl w kieszeni, na dlugo mu to nie pomoglo. Co prawda stary byl bo z 6 GB zostalo tylko 3 i tak przez 4 dni dzialal, az piatego odmowil posluszenstwa. na szczescie byly tam tylko gry i filmy. |
Trochę zależy od szczęścia, jak mu coś odbije po upadku to może dopiero za jakiś czas zaczynać szwankować - oby nie !
Zwłaszcza że to WD, delikatne jakieś, coś ostatnio sporo mam reklamacji na dyski tej marki :( |
Każdy produkt ma swoja granice wytrzymałości. Wyskośc 20 cm nie jest duża, ale patrzać od strony fizyki, tzn. jak siły zostały rozłożone podczas uderzenia, może mieć duży wpływ na uszkodzenia podzespołów. Jak pisze RCOBEX jak mu coś odbije po upadku to może dopiero za jakiś czas zaczynać szwankować - wszystko wyjdzie w praniu...
|
Nie martw sie Twardy dysk jest twardy;)
A tak serio to raczej nic mu sie nie stalo bondź dobrej mysli!! |
jak dysk jest włączony to nawet mocniejsze puknięcie go uszkodzi a jak masz go wyłaczonego to se nim graj w noge a nic się nie stanie
[QUOTE] |
[QUOTE=marcin_prezes]jak dysk jest włączony to nawet mocniejsze puknięcie go uszkodzi a jak masz go wyłaczonego to se nim graj w noge a nic się nie stanie
kolejny??gronik??archeolog?? |
Cytat:
IMO każdy zaczyna od archeo. :mruga: Ale to dobrze, znaczy, że szukałeś. :) |
Fajny pierwszy post, oby (nie)tak dalej :/
Zwykle pierwszym postem jest post z problemem a tu taki ;) |
Hehe, pierwszy post, a już ma reputkę. :nie:
|
ja nie dawalem :nie:
Żeby nie bylo Panowie szanujcie reputki!! @joujoujou nic sie nieprzejmuj, ja dam zaraz dezaprobate i bedzie inny koor :D:D hehehe oczywiscie to joke |
Cytat:
|
lool ale nagle duzo archeologow nam sie pojawilo na forum ;)
to juz chyba ze 3 temat odkopany w ciagu 2 dni :blee: hyhy moze niedlugo ktos odkopie 1 temat z tego forum...... :mruga: i dopisze do niego np. "zgadzam sie" albo "tez tak sadze" ^_^ |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:29. |