Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zakupy w Czechach i zwrot vatu. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zakupy-czechach-zwrot-vatu-30751/)

woitas 01.02.2004 10:24

Zakupy w Czechach i zwrot vatu.

kumple kupują części u naszych połuniowych sąsiadów.
na granicy jest im zwracany vat.

dla przykładu:

- czechy:
dysk barracuda 160 gb sata 3 lata gwarancji zapłacimy realnie 480 zł
- polska:
dysk barracuda 160 gb sata 3 lata gwarancji zapłacimy realnie 640 zł :blee:

podaje te ceny, ponieważ noszę się z zamiarem kupna większego twardziela.
dodam tylko, ze do Ostravy mam jakieś 40 kilometrów.

proszę o opinie i refleksje.

Smartek 01.02.2004 10:32

Hm... na pewno tak jest? bo niedlugo bede duzo czesci kupowal do kompa... moze by pomyslec o sprowadzeniu z zagranicy?
pozdro ;)

sayan 01.02.2004 10:36

to jest tzw. strefa TAX FREE.

W sklepie pakują Ci sprzet i niemożesz go rozpakować do momentu wyjazdu z kraju, poprostu niemozesz go uzywac na terenie CZECH.
Korzystałem z takich ulg, bywając w Szwecji. Kupujesz jakies buty, ciuchy, i inne urządzenia. Zgłaszasz sie do specjalnego okienka, oni to zapakowują ..tak zeby bylo widac na granicy czy nie otwierane, naklejają naklejeczke TAX FREE. No i na graniach oddają Ci pieniążki - czyli podatek VAT.

Moja informacje pisałem na pdst. info ze Szwecji nie wiem dokładnie jak jest w Czechach.

bgn 01.02.2004 10:54

Cytat:

Napisany przez sayan

W sklepie pakują Ci sprzet i niemożesz go rozpakować do momentu wyjazdu z kraju, poprostu niemozesz go uzywac na terenie CZECH.
Korzystałem z takich ulg, bywając w Szwecji. Kupujesz jakies buty, ciuchy, i inne urządzenia. Zgłaszasz sie do specjalnego okienka, oni to zapakowują ..tak zeby bylo widac na granicy czy nie otwierane, naklejają naklejeczke TAX FREE. No i na graniach oddają Ci pieniążki - czyli podatek VAT.

Moja informacje pisałem na pdst. info ze Szwecji nie wiem dokładnie jak jest w Czechach.

W czechach musisz po pierwsze znależć czeskiego celnika na granicy,żeby ci podbil fakture zakupu i stwierdzil wywiezienie za granice, a po zwrot mozesz sie zglosic po ponownym powrocie( wizycie w sklepie w ktorym kupiles ) z potwierdzenie wywiezienia i wtedy dostaniesz pieniadze. Zreszta w Polsce jest podobnie ( polecam tyn wszystkim, ktorzy wyjezdaja i zabieraja ze soba np.papu żeby bylo taniej)

CIAPEK 01.02.2004 11:09

jeżdźenie tam i spowrotem z tyi papierami, późniejszy zwrot podatku, gwarancja za granicą :ysz: nie dzięki, a pozatym za daleko mam do Czech, jak już to do Deutschlandów mam bliżej :)

Clackier 01.02.2004 13:25

Cytat:

Napisany przez sayan

Gdy robilem zakupy w Republice Czeskiej (Opava i Ostrava) nie mialem towaru "szczelnie" zapakowanego. Moglem go uzywac na terenie Czech.
Przy przekraczaniu granicy udalem sie do celnika z towarem i formularzem z fakturka, on to mi podbil i moglem pojechac do domu.

Odebrac kase mozna w agencjach celnych (tak to sie chyba nazywa) znajdujacych sie przy przejsciach gran., no i oczywiscie w sklepach, w ktorych sie kupowalo. Tam sie najbardziej oplaca.
Czas odbioru - 3 mies.

Pozdr

przemas 01.02.2004 13:35

ile wynosi vat w chechach na wspomniane tu atrykuły?
tak zebym mogl sobie pokalkulowac czy jest w ogole warto..
a i jeszcze jedno czy wjezdzajac do kraju nie przyjdzie do glowy jakiemus celnikowi zeby jednak jakis podatek na to nalozyc [e.g: cło] ?

miles 01.02.2004 13:59

Ale fajny temaci.
Ja właśnie teraz będe z Niemiec ( sorki wiem że temat Czechy :P ) aparacik cyfrowy. Z tego co wiem, dla Polaków rozbiących zakupy w Niemczech, na granicy, zwracane jest 16% podatku. Tak czy się myle.
Przy 2tyś to jakieś pieniądze.

bgn 01.02.2004 14:27

14% i u Czechoe tez 14% ( tu macie przyklad jak nasi madrzy politycy nas ladyja opowiadajac o tym, ze 22% VAT to wymog Unii - a nie ze Vat to wymog Unii, a wysokosc to tak jak sie zadeklarowalo przed akcesja).
U Niemcow sa budki po odprawie celnej - ale nalezy sie upewnic, ze zwracany jest Vat jak leci, czy tylko z wybranych sklepow lub organizacji handlowych. U czechow jak pisalem. Oczywiscie wszedzie jest minimalna kwata zakupu-u Czechoe 1000 Kcz, u Niemcow -dawno nic nie kupowalem bo ich nie lubie i nie wiem ile EUro.

RiT2 01.02.2004 15:16

Czesto kupuje w Czechach i odbieram ichnie DPH. Zdziwiony jestem roznica bo kiedys sprawdzalem pewne czesci i dalem sobie spokoj. Kilka uwag:
a/ oczywiscie towar nie musi byc szczelnie zapakowany
b/ od momentu zakupu mam 1 m-c na podbicie kwitu DPH
c/ od momentu podbicia masz 3 m-ce na odbior w sklepie gotowki
d/ uwazaj na granicy. Jezeli zainteresuja sie twoim podejciem do czeskich celnikow polscy celnicy mozesz zaplacic clo (jezeli warosc towaru prekracza ...jakas wartosc w Euro - nie pamietam)
e/ w okresie wzmozonego ruchu narciarskiego korona idzie do gory. Oplacalnosc spada!

Powodzenia

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:22.