Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   DAE: Pioneer DVD-ROM DVD106S czy TEAC CD-W552E? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dae-pioneer-dvd-rom-dvd106s-czy-teac-cd-w552e-30798/)

RafeQ 02.02.2004 13:21

DAE: Pioneer DVD-ROM DVD106S czy TEAC CD-W552E?

Wiem, że jest tu masa ekspertów i pomogą mi w tym wyborze :)
A więc mam dwa napędy w PC, które wyminione są w tytule posta.
Często kopiuje dla siebie płyty audio i zawsze męczyło mnie czy lepiej zgrywać płyty za pomocą mojego PIONEERA czy TEACA? Zgrywam póki co w EACu za pomocą PIONEERA, ale zauważyłem ze TEAC robi to szybciej. Lecz jak każdy wie szybciej nie znaczy wcale lepiej a mi zależy na bardzo dokładnej kopii oryginału a z prędkością się nie liczę.
Myślę, że jest tu wielu ludzi którzy mają dużo wspólnego z napędami i mi pomogą za co dziękuję z góry.

Podaje jeszcze raz moje napędy:
1. PIONEER DVD-ROM 106S (ata66)
2. TEAC CD-W552E (ata33)

SEBAW 02.02.2004 13:50

Jak masz uszkodzony jakiś nośnik audio to weź zrzuć jaką muzykę z napędu Pioneer i Teac i zobacz który lepiej to zrobił.
Mi się wydaje, że Pioneer będzie lepszy, ale kto wie...

WhiteMan 02.02.2004 14:17

wydaje mi sie ze pioneer

RafeQ 02.02.2004 19:35

Cytat:

Napisany przez SEBAw
Jak masz uszkodzony jakiś nośnik audio to weź zrzuć jaką muzykę z napędu Pioneer i Teac i zobacz który lepiej to zrobił.
Mi się wydaje, że Pioneer będzie lepszy, ale kto wie...

Wiesz całkiem ciemny ze mne gość to nie jest :) Zgrywałem w EACU na próbę jednego tłoka, który był tak porysowany przy końcu, że nawet mój Technics z MASHem się zacinał (tak swoją drogą to ten mash na niewiele się przydaje :P) No i w trybie Pewnym żaden z obydwu napędów nie zrzucił nawet 50% nagrania, jakieś efekty dało dopiero jak przełączyłem w tryb Ciągły-Burst wtedy TEAC zrzucił utwór bez problemu (oczywiście z trzaskami w pełnej okazałości, ale utwór się nie ciął) natomiast PIONEER robił to znaaaacznie wolniej i po zgraniu w utworze występowały przerwy-cisze. No ale czy taki test może już ostatecznie wyeliminować ten napęd? Tymbardziej że EAC prawdopodobnie źle wykrywa w PIONEERZE funkcje C2. W Nero cd/dvd speed przy sprawdzaniu jakości CD działa ona bez problemu. Natomiast EAC nieklasyfikuje mojego napędu do obsługi C2 a kiedy włącze ją na siłę to wtedy napęd nie rusza i wywala żebym pokombinował z trybami (wiadomo).
TEACA mam od niedawna a Pioneerka juz z 1.5 roku , zgrywałem i zgrywam dalej nim płyty. No ale czekam dalej na jakieś sugestie, odpowiedzi :) Szkoda, że w CDr Info nie ma recenzji PIONEERA 106S :(

Maciej 02.02.2004 20:12

Ten Pionieer fizycznie nie obsługuje "C2 Error Retrieval" i napewno nie włączysz go w EAC .
Teac 552E umożliwia sprzętową lokalizacje błędów typu C2 ,i dlatego odczyt porysowanych płytek jest o wiele szybszy. I pod tym względem jest lepszy.
Przy odpowiednim skonfigurowaniu EAC "dobre" płytki audio zrobisz obydwoma napędami. Do płytek bardziej porysowanych TEAC oczywiście bardziej się nadaje.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:35.