Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LOTR cz.1 ext.- rozwiązany problem - ReJig (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lotr-cz-1-ext-rozwiazany-problem-rejig-30816/)

Zdrapka 02.02.2004 19:55

LOTR cz.1 ext.- rozwiązany problem - ReJig

Swojego czasu kilka osób miało problem z Drużyną pierścienia - wersja extended.
Otóż po obróbce DVD2DVD-R i CCE podczas składania wszystkiego do kupy w ifoedit wywalał się błąd bufora gdzieś przy 80 %.

Znalazłem sposób by wszystko złożyć do kupy omijając Ifoedit.

Otóż do złożenia wszystkiego w całość użyłem programu ReJig.
Posiada on wiele możliwości, a jego twórcą jest Nico, twórca jednej z wersji kodeka xvid. Otóż jest tam funkcja DVD Author. Jak się ją wykorzysta zobaczymy obraz jakby żywcem wyjęty z ifoedit. I składamy tak samo, choć sam program działa inaczej.

Tutaj jest jednak jedno małe ale. Otóż w przeciwieństwie do ifoedit jest opcja użycia orginalnego ifo (chodzi o to by nie były zielone napisy). NIE ZAZNACZAJMY JEJ !!! bo się program wywali. Kolor napisów poprawiamy już w ifoedit.

Ptysss 16.04.2004 21:29

A czy mógłbyć trochę przybliżyć, jak uzyć Rejiga żeby poskładać to, co potworzył DVD2DVD-r? Kombinuje i jedyne co mi wychodzi to zmultipleksowany obraz ze ścieżkami, ale nijak nie potrafię się dorobić vobóf i reszty niezbędnej do złożenia dvd-video :(

budasty 16.04.2004 21:45

Cytat:

Napisany przez Ptysss
jak uzyć Rejiga żeby poskładać to, co potworzył DVD2DVD-r? Kombinuje i jedyne co mi wychodzi to zmultipleksowany obraz ze ścieżkami, ale nijak nie potrafię się dorobić vobóf i reszty niezbędnej do złożenia dvd-video :(

Jesli w DVD2DVD-R odptaszkujesz opcję "Delete unnecessary files" to w katalogu docelowym będziesz miał pliki z rozszerzeniem m2v (obraz), ac3(dzwiek), sup(txt) - przenosisz je do odpowiednich okienek Rejiga (identycznie jak w ifoedit) i on "autoryzuję"...

whiskey 16.04.2004 21:51

Po co sie tak bawic lepiej sciagnac najnaowsza wersjie dvd2dvd-r 2.0 RC4 z www.movie2digital.de (po niemiecku i 3ba sie zarejstrowac) jest do***ana na maxa i nie uzywa juz ifo edita wiec nie powinno byc zadncyh problemow z filmami w ntsc albo pal :-)

Ptysss 17.04.2004 10:06

Cytat:

Napisany przez ATB
Po co sie tak bawic lepiej sciagnac najnaowsza wersjie dvd2dvd-r 2.0 RC4 z www.movie2digital.de (po niemiecku i 3ba sie zarejstrowac) jest do***ana na maxa i nie uzywa juz ifo edita wiec nie powinno byc zadncyh problemow z filmami w ntsc albo pal :-)

Chocby po to, zeby po raz kolejny nie bawic sie w przekodowywanie materialu cce. Wszystko co dvd2dvd-r zrobil mam wiec chce tylko to poskladac do kupy.

@budasty: dzieki - zrobilem to tak, jak robi sie w ifoedit i film jest gotowy. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. W dvd2dvd-r mozna ustawic autostart sciezki dzwiekowej i napisow. jak to samo zrobic bez uzycia dvd2dvd-r, skoro ten sie wysypuje?

budasty 17.04.2004 11:06

Mając materiał *.m2v, *.ac3, *.sup można spróbować też użyc DVD Maestro do authoringu - w nim masz szereg opcji do ustawienia, których nie masz w Rejig-u (chociaż czasem nie chce zaimportować ścieżki video lub ac3, szczegolnie z materiału obrobionego Shrinkiem i wtedy trzeba korzystac z Rejig-a), jedynie napisy trzeba przekonwertować na przyswajalne przez Maestro, ja nauczyłem się to robić korzystając z bardzo przjrzystego tutorialu Cobry:
http://www.cobraverde.net/Porady/dvd_pl.htm

Ptysss 17.04.2004 14:22

raz jescze dzieki. juz namierzylem w ifoedit mozliwosc ustawienia "pre command". "gra i bucy" :)

Jabba the Hutt 14.05.2004 17:01

Cytat:

Napisany przez Ptysss
raz jescze dzieki. juz namierzylem w ifoedit mozliwosc ustawienia "pre command". "gra i bucy" :)

Czy ta opcja służy do autostartu ścieżki audio i napisów (na przykład polskich) ? Gdzie ja znaleźć w IfoEdit ?

Jabba

Ptysss 15.05.2004 21:03

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Czy ta opcja służy do autostartu ścieżki audio i napisów (na przykład polskich) ? Gdzie ja znaleźć w IfoEdit ?

Jabba

Nie wiem, czy tylko do tego. Ale po złożeniu LOTR ReJigiem ustawiłem domyślną ścieżkę audio i subtitles właśnie poprzez dodanie tych poleceń.
Po otwarciu pliku vts_01_0.ifo trzeba rozwinąć VTS_PGCITI i "depnąć" na VTS_PGC_1. Następnie odnaleźć sekcję PGC Command Table. W tej sekcji z menu kotekstowego wybrać Add PreCommand a następnie też z menu kontekstowego Edit Command. Z listy wybrać Set Audio Stream Nr lub Set Subpicture Stream Nr

Jabba the Hutt 15.05.2004 22:22

Dzieki ! Spróbuję.

Jabba

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:39.