![]() |
??? budowa aparatu fotograficznego +schematy, rysunki ??? PILNE !!!!
witam
mam BIG problem, potrzebuję schematów, rysunków przedstawiających budowę aparatu fotograficznego, mam tekst, w którym jest ta budowa opisana, ale musze to przedstawić klasie i bez rysunków i zasad działania jest załatwiony... POMOCY !!!! JEST TO BARDZO PILNE !!!!!! |
Sprawdze w jednej ksiazce, ktora mam, ale raczej niewielka jest szansa, ze jakies schematy tam beda. A w Google sprawdzales? Na pewno kiedys widzialem cos takiego na jakiejs stronie (ale bylo to zbyt dawno, zeby chociaz probowac sobie przypomniec, co i gdzie moglo to byc), powinno sie dac cos znalezc.
|
Ilość załączników: 1
hehe glupia sprawa - potrafie powiedziec jak dziala, narysowac schemat i wytlumaczyc, ale nigdzie nie mam tego nigdzie na kompie.
Rozumiem, ze juz wiesz jak dziala ludzkie oko - od tego najlepiej zaczac przy takim referacie. Jest to zwiazane z tym, ze pod wzgledem budowy mozemy wyroznic kilka typow aparatow fotograficznych (aparaty przeziernikowe, lustrzanki jedno - i dwuobiektywowe). Podzialu mozemy dokonac takze ze wzgledu na material swiatloczuly stosowany w aparacie - aparaty maloobrazkowe, srednioformatowe i wielkoforamtowe, aparty miniaturowe formatu 8x11mm np. firmy Minox, a kiedys dawno plyty szklane. Zasada dzialania jest jednak ZAWSZE ta sama - obraz jest rzutowany przez obiektyw na material swiatloczuly znajdujacy sie w tylnej czesci aparatu.Zakladamy, ze obiektyw istnieje - poszukaj sobie CAMERA OBSCURA - najprostszy aparat fotograficzny, ktory mozesz zrobic SAM w domu (!). W aparatach cyfrowych w zamiast materialu swiatloczulego jest matryca CCD. I by bylo na tyle (w skrocie :mruga: ). Zamieszczam kilka obrazkow znalezionych w sieci. |
big Thx
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:36. |