Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Czy podrozeja plyty ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czy-podrozeja-plyty-3098/)

martinez 11.06.2001 09:21

Niestety płytki pójdą w górę...
Jeżeli obecnie ceny się jeszcze nie zmieniły, to tylko dlatego, że w naszych magazynach są jeszcze "stare" dostawy...
Te które idą do nas z Taiwanu już są o parę groszy "wyżej".
Dlaczego - nie wiem. Nie będę polemizował, ponieważ nie mam żadnych "sprawdzonych" informacji. A nie ma sensu rozpowiadać dalej plotek.

pozdrawiam

gAzZzZoR 08.06.2001 23:21

Cytat:

Smiech (08-06-2001 02:30):
Płyty mogą podrożeć również z innego powodu.
Kiedy Philips wprowadził mini-wieże audio z nagrywarką to firmy fonograficzne się oburzyły, że to zwiększy piractwo i nie były zadowolone. Aby je zadowolić producenci musieli obłożyć podatkiem płyty CDR-Audio.

Teraz rządy niektórych państw myślą również o wprowadzeniu takiego podatku na płyty CD-R, tak aby ceny tych płyt się zrównały.

Ostatnio widziałem w sklepie płyty verbatim CDR-Audio za 3,5 zł a Verbatim CDR 700 MB za 2,6 zł
Więc jak naszemu rządowi przyjdzie głupi pomysł to CDRy będą kosztowac 3,5 zł zamiast 2,6 zł.

A może wy wiecie coś więcej o tym?
Teza nie jest najgorsza, ale niestety chyba nie to jest powod.

Producenci tlumacza, ze sa naciskanii sa przez male firmy (mniejsze niz giganty:) ktore twierdza ze plyty sa produkowane ponizej kosztow produkcji poniewaz wielkie koncerny chc=a wyeliminiwac male zaklady.

Nie bylo mowy o podatkach (aczkolwiek mozliwe)

Pozdro. Gazor

Neo 08.06.2001 12:44

U Mnie w Katowicach na gieldzie sa po 1.15 :-) przy 100szt.

Smiech 08.06.2001 02:30

Płyty mogą podrożeć również z innego powodu.
Kiedy Philips wprowadził mini-wieże audio z nagrywarką to firmy fonograficzne się oburzyły, że to zwiększy piractwo i nie były zadowolone. Aby je zadowolić producenci musieli obłożyć podatkiem płyty CDR-Audio.

Teraz rządy niektórych państw myślą również o wprowadzeniu takiego podatku na płyty CD-R, tak aby ceny tych płyt się zrównały.

Ostatnio widziałem w sklepie płyty verbatim CDR-Audio za 3,5 zł a Verbatim CDR 700 MB za 2,6 zł
Więc jak naszemu rządowi przyjdzie głupi pomysł to CDRy będą kosztowac 3,5 zł zamiast 2,6 zł.

A może wy wiecie coś więcej o tym?

cdwriter21 07.06.2001 15:48

Gazor tak się zastanawiam i doszedłem do wniosku, że ten redaktor i Ty możecie mieć racje !!!

gAzZzZoR 06.06.2001 22:29

Cytat:

Neo (06-06-2001 21:08):
Ja tez o tym czytalem i szybko pojechalem na gielde kupic plytki. Tylko ze to bylo miesiac temu, a ceny sa takie same a czasami nawet nizsze :-)
Ja zacytuje jednego redaktora z www.twojepc.pl
(moze nie tak doslownie ale podobnie)
:::: nie dziwie sie ze mowia ze chca podwyzyc koszt nosnikow - oswiadczyl bym tak samo gdybym mial sterty plyt w magazynach (stare plyty 8x lub 12X)

W skrocie chca sprzedac starocie i licza na to ze ludzie sie rzuca do sklepow. Moze sie mylic ten redaktor, ale ja rowniez mysle jak on.

Poza tym plyty mialy podrozec w wakacje.

Pozdro. Gazor

cdwriter21 06.06.2001 22:24

Ceny CD na pewno pójdą w górę, ale nie wiadomo kiedy :-) Jak na razie nie ma się czego obawiać. Mój dostawca Esperanz 700 MB zapewnia, że mają wystarczające zapasy na jakiś czas i ceny płyt drastycznie nie wzrosną, ale jeśli ktoś ma trochę kasy to lepiej się na wakacje zabezpieczyć kto wie co będzie po powrocie ???
Ja tam jade sobie kupic w sobotę z 300 CD ;)

Neo 06.06.2001 21:08

Ja tez o tym czytalem i szybko pojechalem na gielde kupic plytki. Tylko ze to bylo miesiac temu, a ceny sa takie same a czasami nawet nizsze :-)

flimon 06.06.2001 19:17

Czy podrozeja plyty ?

Witam
W kilku czasopismach czytalem ze ceny plyt nagrywalnych maja wzrosnac czy to prawda ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:15.