Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn to totalne gó***!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-totalne-go-31004/)

Mirek-1977 06.02.2004 20:03

LiteOn to totalne gó***!!!

Po zakupie LITKA 411S cieszyłem się nim miesiąc. Oddałem do reklamacji, dlatego że płyty poprawnie wypalane były w 60 - 70 %. Po upływie takiegoż właśnie czasu trwania filmu w PowerDVD wyskakiwał "Error Code XXXXXXXX (te X-y to jakiś tam z kolei numer). Dysk może być uszkodzony lub zanieczyszczony.", a na stacjonarnym filmy żabkowały: co 1 sekundę pojawiała się kolejna klatka obrazu.

Zamiast 411S otrzymałem w zamian 451S ale kryzys się nie skończył. Tu błędy były podobne ale występowały chaotycznie. Mało tego takie błędy pojawiły się również przy próbie odtwarzania płyt tłoczonych; oryginalnych płyt z filmami. A wymiana firmware co mi dała? A to dała, że zapis płyty kończy się zaraz po tym jak się zaczyna. Nagrywanie zatrzymuje się podczas wpisywania Lead In.

Skusiłem się na tani shit. Jednak będę miał możliwość wymiany rekordera jak tylko tego zareklamuję. Na pewno nie będę się wahał!

-----------Moja PaCzka:--------------
ASUS P4P800
CELERON 2.4
512 MB DDR 400
GF FX 5600 256MB
BARACUDA.7 80 GB
PLEXTOR 4824A
no i ten LITEK

namor 06.02.2004 20:15

a ja na twoim miejscu szukał bym przyczyny w swoim sprzęcie - dwa modele i dalej tosamo?!
mój litek od początku sprawuje się na pięć i nie mam z nim najmniejszych problemów,zero płytek w koszu nawet tych za 5 zeta i wszystkie odczytuja się w stacjonarnym
tak więc sprawdz dobrze swój sprzęt

PS
i tak jak inni sugeruje reinstalke windy

powodzenia

tytusdezoo 06.02.2004 20:41

CzŁowieku Sprawdz Sobie Swojego Windowsa I SkoŃcz Biadolic Bo IdĘ O ZakŁad Ze Nawet Plextor By Sie WysypaŁ Na Twoim Sprzecie.

MacGyver 06.02.2004 20:49

Cytat:

No niewiem.....ja LiteOn'y stawiam w czołówce najlepszych nagrywarek...
czytając dalej....problem pewnie tkwi nie w nagrywarce lecz samym systemie

djcycu 06.02.2004 21:02

a ja też mam Liteonka LDW-451s po niewielkiej przeróbce zrobił się na LDW-851s pali wszystko co popadnie. Zmień parametry swojego sprzętu bo zagłusza napędy i nie WKUR...... ucha liteon jest THE BEST!!!!

adinml 06.02.2004 21:05

Ja też mam Liteonika LDW 451S i jakoś wszystko bryka bez zarzutu. Co prawda zmieniłem bios na nowy-no bo po coś tam wypuszczają te biosy- i zero problemów. Także ja również proponuję odświeżyć system i pewnie bedzie wszystko ok.

Mirek-1977 06.02.2004 21:20

Po zakupie 411S wszystko było super. Byłem w 7 niebie. Wypaliłem ok 30 filmów. Aż nagle nie wiem co mnie podkusiło zmieniłem BIOS płyty głównej (choć ta zaledwie 0.5 roku na rynku naszym była). Po wymianie BIOSu zaczęły się problemy z LITKIEM, czytnik DVD LG padł całkim bo nawet rozkręcić płyty nie chciał najlepiej tortury przetrwał PLEXTOR choć z odczytem płyt ma problemy ale zapisuje fenomenalnie.

Zawiniłem być może sam sobie bo przekonany jestem że to wymiana BIOSu jest tu przyczyną. Wszystkie wyżej wymienione napędy padły po niecałych 2 tygodniach od flaszowania.
Może to trochę mało prawdopodobne ale miałem już taki przypadek z płytą GIGABYTE z sercem PIII 933. Tam po wymianie BIOSu padły mi dwa napędy czytnik DVD LG i wysmażywarka LG x8 (kostowała w tamtych czasach 815 zł). Mój znajomy też przeżywał podobne koszmary padł mu LG x52 CD-ROMek.

Powróciłem co prawda do pierwotnego BIOSu ale to nie pomogło. Tamte 3 napędy nie ożyły (no oprócz PLEXA), a te całe zabiegi z BIOSem pozostawiły jakąś skazę skoro nowy LITEK siada.

Ratuje mnie wymiana płyty głównej?

namor 06.02.2004 21:38

Cytat:

Napisany przez Mirek-1977
Po zakupie 411S wszystko było super. Byłem w 7 niebie. Wypaliłem ok 30 filmów. Aż nagle nie wiem co mnie podkusiło zmieniłem BIOS płyty głównej (choć ta zaledwie 0.5 roku na rynku naszym była). Po wymianie BIOSu zaczęły się problemy z LITKIEM, czytnik DVD LG padł całkim bo nawet rozkręcić płyty nie chciał najlepiej tortury przetrwał PLEXTOR choć z odczytem płyt ma problemy ale zapisuje fenomenalnie.

Zawiniłem być może sam sobie bo przekonany jestem że to wymiana BIOSu jest tu przyczyną. Wszystkie wyżej wymienione napędy padły po niecałych 2 tygodniach od flaszowania.
Może to trochę mało prawdopodobne ale miałem już taki przypadek z płytą GIGABYTE z sercem PIII 933. Tam po wymianie BIOSu padły mi dwa napędy czytnik DVD LG i wysmażywarka LG x8 (kostowała w tamtych czasach 815 zł). Mój znajomy też przeżywał podobne koszmary padł mu LG x52 CD-ROMek.

Powróciłem co prawda do pierwotnego BIOSu ale to nie pomogło. Tamte 3 napędy nie ożyły (no oprócz PLEXA), a te całe zabiegi z BIOSem pozostawiły jakąś skazę skoro nowy LITEK siada.

Ratuje mnie wymiana płyty głównej?

no widzisz chłopie sam zawiniłeś a Ty od razu
Cytat:

tytusdezoo 07.02.2004 00:17

Ratuje cie intalacja systemu na nowa w zaleznosci od tego jak duze zmiany poczyniono wnowym biosie system mógł sie wysypać.
No i radzę sprawdzic wszystkie ustawienia w biosie.

To JA ! 07.02.2004 08:00

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Ratuje cie intalacja systemu na nowa w zaleznosci od tego jak duze zmiany poczyniono wnowym biosie system mógł sie wysypać.
No i radzę sprawdzic wszystkie ustawienia w biosie.

Popieram!!
Powinieneś najlepiej resetnąć Bios "ze zworki" (niektóre Bios'y mają niedostępne dla użytkownika opcje które tylko twardy reset ustawia odpowiednio, różne wersje Bios'ów różnie interpretują ustawienia w staticRAM'ie i pojawiają się niezgodności)
Następnie ustawić optymalne parametry w Bios'ie, później postawić czysty system od zera...
Pozdrawiam

guliver1973 07.02.2004 09:37

Witam wszystkich.
Jakieś 3 miesiące temu kupiłem Lieona 811s skusiła mnie dobra cena no i marka.
Od początku jak wyszły nagrywarki Liteona CDRW używam ich u jestem w 100% zadowolony chociaż ram mi padła ale to musiała być jakaś wada bo w tydzień po zakupie :)
Na początku używania 811s nie było problemów paliła pięknie aż miło, po czym zaczeło się coś psuć :( zważywszy że używałem płyt Esperanza i BestMedia nie zmartwiło mnie to jak poczytałem sobie forum i doszedłem do wniosku: kilasty nośnik więc zainwestowałem w lepsiejsze :) Verbatim i TDK czasem Dysan i problemy zaczeły wychodzić 3 dni temu kiedy to pod rząd zaczęła mi psuć płyty 3 dysany, 2x tdk i 2x verbatim. Troszeczke mnie to zdziwiło ale szedłem w zaparte, reinstalacja windowsa zmiana firmware w nagrywarce. Nic to niestety nie zmieniło :( Została jeszcze możliwość tasiemka niestety nie posiadam zapasowej, postaram się zmienić niedługo. Nie zraziło mnie to jeszcze do Liteona uważam że to dobra firma i nawet najlepszym zdażają się błędy.
Może macie jakieś rady odnośnie tego problemu z wypalaniem płyt.
Większość przypadków psucia płyt polegało na błędach w odczycie danych z tych płyt (Verbatim, TDK) z Esperanzą, BestMedia i Dysan brak możliwości zakończenia nagrywania :(
Biosu na płycie nie zmieniałem od kiedy mam 811s :)
Do nagrywania płyt używam Nero 6.3.0.3 może on ma jakiegoś buga? Wiecie coś na ten temat?

Mirek-1977 07.02.2004 23:26

Wrzuciłem LITKA do innego kompa i działał.

Swój system przejechałem Norton Win Doctorem, podłączyłem rekordera i też działa, narazie przetestowałem go na 3 płytach (DVD-RW x2 Verbatim i 2 szt. Esperanza DVD-R x4).

W poniedziałek idę do sklepu się spłukać.

JaHo 09.02.2004 22:39

Cytat:

Wrzuciłem LITKA do innego kompa i działał.

Swój system przejechałem Norton Win Doctorem, podłączyłem rekordera i też działa, narazie przetestowałem go na 3 płytach (DVD-RW x2 Verbatim i 2 szt. Esperanza DVD-R x4).

W poniedziałek idę do sklepu się spłukać.

Konfiguracja sprzętowa, którą podałeś jest dość wymagająca prądowo. Nie wszystkie zasilacze, szczególnie w tanich chińskich obudowach są w stanie temu podołać. Skoro Twój Litek w innym kompie działa bezproblemowo przyczena jest lokalna, czyli leży u Ciebie. Jeśli nie jesteś w stanie powiedzieć nic pewnego o zasilaczu (moc, wydajność prądowa, producent - nie wszyscy piszą prawdę na tych skrzyneczkach) - to na Twoim miejscu pożyczyłbym właśnie gdzieś zasilacz i spróbował zastąpić ten oryginalny.
Przy okazji - nie wszyscy o tym pamiętają, wręcz zapominają, że zasilacz kompa powinien być podłączony do gniazda z "zerowaniem". Mam instrukcję do zasilacza Enlighta, w której stoi to jak byk. Miałem kilka przypadków kiedy to było właśnie przyczyną problemów. Jakie schizy mogą się dziać przy braku zerowania - to przekracza ludzką wyobraźnię i to są prawdziwe "stany nieustalone".

Mirek-1977 10.02.2004 00:40

Diś przeprowadziłem kilka następnych testów LITEK kaprysi jak nastolatka raz wypala dobrze raz zatrzymuje się przy zapisywaniu Lead In

apropos zasilaczy

u mnie w kompie nie ma już oryginalnego zakupiłem nowy 400 watowy
a jeśli chodzi o zerowanie to takie gniazda mam wyłącznie w łazience a poza tym nie jestem pewien czy to nie prowizorka
przyszło mi jednak do głowy uziemianie co ty na to JaHo
mój znajomy ma w swoim kompie tuner TV - mówił mi że gdy połączy drutem obudowę z kaloryferem to obraz na monitorze się poprawia

poza tym test na innym kompie był jednokrotny - wstawiłem rekorder; przeszło Lead In no to "Anuluj" i rekorder spowrotem do mojego kompa - podejrzewam że na tym innym kompie sytuacja byłaby podobna

jak wspomniałem we wcześniejszych postach podejżewam że to płyta główna z LITKIEM się po wymianie BIOSu dogadać nie może - będę miał dostęp do kontrolera IDE i wtedy spróbuję

ale twoje uwagi również wezmą pod rozważanie odciąże kompa od zasilania najmniej przy wypalaniu potrzebnych użądzej i spróbuję

grz3si3k 10.02.2004 18:40

Cytat:

Po zakupie LITKA 411S cieszyłem się nim miesiąc. Oddałem do reklamacji, dlatego że płyty poprawnie wypalane były w 60 - 70 %. Po upływie takiegoż właśnie czasu trwania filmu w PowerDVD wyskakiwał "Error Code XXXXXXXX (te X-y to jakiś tam z kolei numer). Dysk może być uszkodzony lub zanieczyszczony.", a na stacjonarnym filmy żabkowały: co 1 sekundę pojawiała się kolejna klatka obrazu.

Zamiast 411S otrzymałem w zamian 451S ale kryzys się nie skończył. Tu błędy były podobne ale występowały chaotycznie. Mało tego takie błędy pojawiły się również przy próbie odtwarzania płyt tłoczonych; oryginalnych płyt z filmami. A wymiana firmware co mi dała? A to dała, że zapis płyty kończy się zaraz po tym jak się zaczyna. Nagrywanie zatrzymuje się podczas wpisywania Lead In.

Skusiłem się na tani shit. Jednak będę miał możliwość wymiany rekordera jak tylko tego zareklamuję. Na pewno nie będę się wahał!

no i ten LITEK

Wez celeronka i walnij ten procek za okno i nie kupuj kompów w supermarketach ^_^
Pale na linuxie i na windzie spaliłem 1(!!!) płyte na 30 wypalonych..to chyba nie jest normalne ze raczej jest problem ze sprzetem... :spoko:
No chyba ze nadal uwazasz ze to liteon to kup sobie toshibe albo sony albo cokolwiek i jak wydasz kaski w cholere to zaczniesz się zastanawiac tak????

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:02.