![]() |
Co do zasilaczy. To na 235 W zasilaczu.. robilem sobie test i chodzily mi 4 dyski 7200 rpm, dwa dvd-romy, nagrywarka cd-rw i nagrywarka dvd razem podpiete. Plus karty PCI: tuner tv, modem, hostadapter scsi, sieciowka, sblive, AGP: geforce 256 DDR, Procek to Pentium III + 1 GB RAM.... i az sie zdziwilem ze 235 W zasilacz to udzwignol.
|
Cytat:
Pale na linuxie i na windzie spaliłem 1(!!!) płyte na 30 wypalonych..to chyba nie jest normalne ze raczej jest problem ze sprzetem... :spoko: No chyba ze nadal uwazasz ze to liteon to kup sobie toshibe albo sony albo cokolwiek i jak wydasz kaski w cholere to zaczniesz się zastanawiac tak???? |
Diś przeprowadziłem kilka następnych testów LITEK kaprysi jak nastolatka raz wypala dobrze raz zatrzymuje się przy zapisywaniu Lead In
apropos zasilaczy u mnie w kompie nie ma już oryginalnego zakupiłem nowy 400 watowy a jeśli chodzi o zerowanie to takie gniazda mam wyłącznie w łazience a poza tym nie jestem pewien czy to nie prowizorka przyszło mi jednak do głowy uziemianie co ty na to JaHo mój znajomy ma w swoim kompie tuner TV - mówił mi że gdy połączy drutem obudowę z kaloryferem to obraz na monitorze się poprawia poza tym test na innym kompie był jednokrotny - wstawiłem rekorder; przeszło Lead In no to "Anuluj" i rekorder spowrotem do mojego kompa - podejrzewam że na tym innym kompie sytuacja byłaby podobna jak wspomniałem we wcześniejszych postach podejżewam że to płyta główna z LITKIEM się po wymianie BIOSu dogadać nie może - będę miał dostęp do kontrolera IDE i wtedy spróbuję ale twoje uwagi również wezmą pod rozważanie odciąże kompa od zasilania najmniej przy wypalaniu potrzebnych użądzej i spróbuję |
Cytat:
Przy okazji - nie wszyscy o tym pamiętają, wręcz zapominają, że zasilacz kompa powinien być podłączony do gniazda z "zerowaniem". Mam instrukcję do zasilacza Enlighta, w której stoi to jak byk. Miałem kilka przypadków kiedy to było właśnie przyczyną problemów. Jakie schizy mogą się dziać przy braku zerowania - to przekracza ludzką wyobraźnię i to są prawdziwe "stany nieustalone". |
Wrzuciłem LITKA do innego kompa i działał.
Swój system przejechałem Norton Win Doctorem, podłączyłem rekordera i też działa, narazie przetestowałem go na 3 płytach (DVD-RW x2 Verbatim i 2 szt. Esperanza DVD-R x4). W poniedziałek idę do sklepu się spłukać. |
Witam wszystkich.
Jakieś 3 miesiące temu kupiłem Lieona 811s skusiła mnie dobra cena no i marka. Od początku jak wyszły nagrywarki Liteona CDRW używam ich u jestem w 100% zadowolony chociaż ram mi padła ale to musiała być jakaś wada bo w tydzień po zakupie :) Na początku używania 811s nie było problemów paliła pięknie aż miło, po czym zaczeło się coś psuć :( zważywszy że używałem płyt Esperanza i BestMedia nie zmartwiło mnie to jak poczytałem sobie forum i doszedłem do wniosku: kilasty nośnik więc zainwestowałem w lepsiejsze :) Verbatim i TDK czasem Dysan i problemy zaczeły wychodzić 3 dni temu kiedy to pod rząd zaczęła mi psuć płyty 3 dysany, 2x tdk i 2x verbatim. Troszeczke mnie to zdziwiło ale szedłem w zaparte, reinstalacja windowsa zmiana firmware w nagrywarce. Nic to niestety nie zmieniło :( Została jeszcze możliwość tasiemka niestety nie posiadam zapasowej, postaram się zmienić niedługo. Nie zraziło mnie to jeszcze do Liteona uważam że to dobra firma i nawet najlepszym zdażają się błędy. Może macie jakieś rady odnośnie tego problemu z wypalaniem płyt. Większość przypadków psucia płyt polegało na błędach w odczycie danych z tych płyt (Verbatim, TDK) z Esperanzą, BestMedia i Dysan brak możliwości zakończenia nagrywania :( Biosu na płycie nie zmieniałem od kiedy mam 811s :) Do nagrywania płyt używam Nero 6.3.0.3 może on ma jakiegoś buga? Wiecie coś na ten temat? |
Cytat:
Powinieneś najlepiej resetnąć Bios "ze zworki" (niektóre Bios'y mają niedostępne dla użytkownika opcje które tylko twardy reset ustawia odpowiednio, różne wersje Bios'ów różnie interpretują ustawienia w staticRAM'ie i pojawiają się niezgodności) Następnie ustawić optymalne parametry w Bios'ie, później postawić czysty system od zera... Pozdrawiam |
Ratuje cie intalacja systemu na nowa w zaleznosci od tego jak duze zmiany poczyniono wnowym biosie system mógł sie wysypać.
No i radzę sprawdzic wszystkie ustawienia w biosie. |
Cytat:
Cytat:
|
Po zakupie 411S wszystko było super. Byłem w 7 niebie. Wypaliłem ok 30 filmów. Aż nagle nie wiem co mnie podkusiło zmieniłem BIOS płyty głównej (choć ta zaledwie 0.5 roku na rynku naszym była). Po wymianie BIOSu zaczęły się problemy z LITKIEM, czytnik DVD LG padł całkim bo nawet rozkręcić płyty nie chciał najlepiej tortury przetrwał PLEXTOR choć z odczytem płyt ma problemy ale zapisuje fenomenalnie.
Zawiniłem być może sam sobie bo przekonany jestem że to wymiana BIOSu jest tu przyczyną. Wszystkie wyżej wymienione napędy padły po niecałych 2 tygodniach od flaszowania. Może to trochę mało prawdopodobne ale miałem już taki przypadek z płytą GIGABYTE z sercem PIII 933. Tam po wymianie BIOSu padły mi dwa napędy czytnik DVD LG i wysmażywarka LG x8 (kostowała w tamtych czasach 815 zł). Mój znajomy też przeżywał podobne koszmary padł mu LG x52 CD-ROMek. Powróciłem co prawda do pierwotnego BIOSu ale to nie pomogło. Tamte 3 napędy nie ożyły (no oprócz PLEXA), a te całe zabiegi z BIOSem pozostawiły jakąś skazę skoro nowy LITEK siada. Ratuje mnie wymiana płyty głównej? |
Ja też mam Liteonika LDW 451S i jakoś wszystko bryka bez zarzutu. Co prawda zmieniłem bios na nowy-no bo po coś tam wypuszczają te biosy- i zero problemów. Także ja również proponuję odświeżyć system i pewnie bedzie wszystko ok.
|
a ja też mam Liteonka LDW-451s po niewielkiej przeróbce zrobił się na LDW-851s pali wszystko co popadnie. Zmień parametry swojego sprzętu bo zagłusza napędy i nie WKUR...... ucha liteon jest THE BEST!!!!
|
Cytat:
czytając dalej....problem pewnie tkwi nie w nagrywarce lecz samym systemie |
CzŁowieku Sprawdz Sobie Swojego Windowsa I SkoŃcz Biadolic Bo IdĘ O ZakŁad Ze Nawet Plextor By Sie WysypaŁ Na Twoim Sprzecie.
|
a ja na twoim miejscu szukał bym przyczyny w swoim sprzęcie - dwa modele i dalej tosamo?!
mój litek od początku sprawuje się na pięć i nie mam z nim najmniejszych problemów,zero płytek w koszu nawet tych za 5 zeta i wszystkie odczytuja się w stacjonarnym tak więc sprawdz dobrze swój sprzęt PS i tak jak inni sugeruje reinstalke windy powodzenia |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:54. |