![]() |
PILNE!! Jaka nagrywarke DVD do kompa?
Wlasnie.. jaka teraz sie oplaca kupic? myslalem o x8...
plextora moze? wart wydawania tyle pieniedzy po to, zeby byla sobie nagrywarka od czasu do czasu uzywana? Czy moze lepiej litka jakiegos? Bardzo prosze o pomoc! pozdro ;) --edit-- z tego co czytalem tu na forum polecaja TDK, Pioneer'y, a Litki odradzacie.. hm.. musze cos wiecej poczytac o nich :) --edit2-- Interesuja mnie ceny tych modeli: Pioneer - DVR-A07-J (A07-J-BK) LiteOn - SOHW-812S TDK - Indi DVD AID+880 z gory wielkie dzieki! |
z tego co slyszalem LiteOn cena/jakosc jest bdb.
Jak ja bym kupowal kupilbym litka. Czytalem troche w PCWORLD COMPUTER 02/04 Mial najwyzsza wydajnoscm,najlepszy zakup Plextor,wybor redakcji Litek LDW401S(zdaje sie ze mozna go przerobic na 811) ja sie bawilem chwile nim LDW 401S i nagrywal poprawnie,wszystko szlo ok. Ale jak masz uzywac nagrywarki dvd raz po raz, a nie produkcja filmow to po co Plextora |
Ja też od jakiegoś czasu rozważam zakup nagrywarki DVD i odrobinkę się rozglądałem.
Lite-On'y rzeczywiście podobno można podkręcać 401 na 411, a tę na 811, ale zdaje się, że nie jest to takie proste (nie wystarczy tak po prostu wgrać nowy firmware, bo są one jakoś tam zabezpieczone - poczytaj więcej na odpowiednim forum). Ale Lite-On 811 nagrywa 8x tylko +R, natomiast -RW nagrywa tylko 2,4x. Atrakcyjnie wyglądają nowy TDK 8x i NEC 2500a (wszystko wskazuje, że to ta sama nagrywarka). Nagrywają 8x zarówno +R, jak i -R, a płyty RW nagrywają 4x. Do tego Nec jest troszkę tańszy od Lite-On'a 8x, więc wygląda atrakcyjniej. Natomiast Lite-On lepiej sobie radzi z obsługą CD-R(W). Nec (TDK) robi to dużo wolniej. A w ogóle, wg jakiegoś testu "krzyżowego" nagrywarek, czystych płyt i odtwarzaczy DVD, zarówno komputerowych jak i stacjonarnych, ciągle jest około 10% niekompatybilności, tzn. w ok. 10% przypadków nagrane płyty DVD nie chcą się odtwarzać - i zależy to od konkretnej kombinacji. Dlatego ja postanowiłem jeszcze troszkę poczekać, aż technologia trochę "okrzepnie". |
Najlepiej to poczekać. Płyte DVD nagrasz raz na tydzień może na 2. Nie wiem czy nagrywasz więcej niż 700 MB :P (eMule obrazy). Chyba, że marzysz o składance filmów na jednej płycie (ale i tak to wyjdzie drożej :D. Więc nie ma potrzeby.
Pozdro |
OK.. bylem w mieda markt i kupilem TDK tego najnowszego :)
pozdro ;) |
tego najnowszego znaczy się z serwisem door2door ?? o ktorym niedawno byla mowa na stronie glownej? tego dwuformatowego nagrywajacego -r +r x8 ??
[edit]tą ?[/edit] |
Czy tak jak poprzednio jest to OEM NECa ??
|
Tak.. to ta co tam opisywana... dalem ok. 1000zl :)...jakie programy do przegrywania filmow DVD polecacie? :) - dopiero ja zamontowalem w budce mojej kochanej...
pozdro ;) ps - do tego oczywiscie mam kino domowe nowe ... :] SONY rox! |
Testowane na DVDXCopy 3.2.1.0 Platinum - film z wypozyczalni, zabezpieczony, 4.7GB (standard)
Zgrywanie zajelo czasu: 26 min Nagrywanie zajelo czasu: Jakosc: 100% Sprawnosc: Wszystko ok.. wraz z stacjonarnym odtwarzaczem... Nagrywane na: DVD+RW Dysan Nagrywareczka jak na razie bardzo mi sie podoba.. zobaczymy jak dalej i inny soft.. bede pisal swoje wyniki dla zainteresowanych :) pozdro ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:25. |