Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Problem z nagrywaniem - zamiast 4x pali 2.4x (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-nagrywaniem-zamiast-4x-pali-2-4x-31202/)

darkoss 10.02.2004 22:15

Problem z nagrywaniem - zamiast 4x pali 2.4x

Witam,
Mam nagryware LITEON 451S i mam problem z nagrywaniem płytek DVD+RW.
Polega on na prędkości maksymalnej nagrywania.
Zamiast nagrywać płyty 4x nagrywa tylko z 2,4x.
Co jest grane ??

Dodam tylko że próbowałem zarówno na płytach ESPERANZA jak i VAKOSS x4 zawsze nagrywa z maksymalną prędkością 2.4x a przecież ten model powinien palić dvd+rw x4 :(

Smartek 10.02.2004 22:40

to sie nazywa problem LiteON :/
pozdro ;)

ps - ile dales za tego litka?

zorg 10.02.2004 22:42

a czy przypadkiem tak ma nie byc ? 2,4xRW

kowanski 11.02.2004 08:47

Cytat:

Napisany przez darkoss
Witam,
Mam nagryware LITEON 451S i mam problem z nagrywaniem płytek DVD+RW.
Polega on na prędkości maksymalnej nagrywania.
Zamiast nagrywać płyty 4x nagrywa tylko z 2,4x.
Co jest grane ??

Dodam tylko że próbowałem zarówno na płytach ESPERANZA jak i VAKOSS x4 zawsze nagrywa z maksymalną prędkością 2.4x a przecież ten model powinien palić dvd+rw x4 :(

Zmień nośniki na lepsze np Platinum DVD+RW Verbatim TDK lub Philips napewno będzie palić na 4x lub przerób sobie firmawre tak żeby nagrywał Twoje płytki x4.

Ps. Napisz jaki jes producent tych płytek :)

darkoss 11.02.2004 09:21

Ile dałem ??
- Dałem 500zł.

a czy przypadkiem tak ma nie byc ? 2,4xRW ??
- Niestety tak ma nie być ponieważ zgodnie z pudełkiem i instrukcją oraz informacjami na stronie LITEONA płyty +RW ten model musi nagrywać z prędkością 4x

Zmień nośniki na lepsze np Platinum DVD+RW Verbatim TDK lub Philips
- Nośniki na lepsze i droższe nie mam zamiaru zmieniać bo to zbędny większy wydatek.

Jjaki jes producent tych płytek ??
- tak jak napisałem w poście ESPERANZA x4 i VAKOSS x4 tak więc skoro to są płytki przystosowane do nagrywania x4 to z taką prędkością powinny być smażone.

Nagrywarka ma firmawre GSB4.

kowanski 11.02.2004 12:23

Cytat:

Napisany przez darkoss
Ile dałem ??
- Dałem 500zł.

a czy przypadkiem tak ma nie byc ? 2,4xRW ??
- Niestety tak ma nie być ponieważ zgodnie z pudełkiem i instrukcją oraz informacjami na stronie LITEONA płyty +RW ten model musi nagrywać z prędkością 4x

Zmień nośniki na lepsze np Platinum DVD+RW Verbatim TDK lub Philips
- Nośniki na lepsze i droższe nie mam zamiaru zmieniać bo to zbędny większy wydatek.

Jjaki jes producent tych płytek ??
- tak jak napisałem w poście ESPERANZA x4 i VAKOSS x4 tak więc skoro to są płytki przystosowane do nagrywania x4 to z taką prędkością powinny być smażone.

Nagrywarka ma firmawre GSB4.

Nie gorączkuj się tak :) - trzeba było dać za nagrywarke 800 zł może by nagrywała ;), producent płyty to napewno nie ESPERANZA ani VAKOSS, oni tylko sprzedają płyty wyprodukowane np. przez firme NANYA która certyfikuje te nośniki 2,4x (nawiasem mówiąć to ta ESPERANZA i VAKOSS mogą pochodzić od tego samego producenta) i tak jest zapisane w firmware nagrywarki, możesz wgrać nowsze firmware, może to pomoże, albo zmienić to samemu na 4x, poszukaj sobie na forum było już o tym - POWODZENIA :)

ps. Jak nie chcesz zmieniać na droższe to męcz się z tymi co masz i nie bądź niczego pewiem, że tak jest napisane na opakowaniu płyty x4 to nie znaczy że płyty bedą nagrywane z tą prędkością, nagrywarka nie jest tu niczemu winna :)

darkoss 11.02.2004 12:54

Spoksik.
Napewno się nie gorączkuje.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z LITEONA 451S i wszystkicm bardzo ją polecam.

Jedynne co moge jej teraz tylko zarzucić to, że nie nagrywa mi dvd+rw x4 tylko 2.4x.
No nic spróbuje zapisać na jakieś firmowej RW typu TDK.
Jak to nie pomoże to zmienie na nowszy firmware.

Kris Killer 11.02.2004 13:08

Rzeczywiscie mialem ten sam problem, ale rozwiazanie bylo bardzo proste przynajmniej w moim przypadku. Po prostu w opcjach nagrywania nie ustawiam 4x (bo wtedy rzeczywiscie nagrywa x2 ), tylko ustawiam max i smazy x4 az milo. Choc z drugiej strony ja i tak nagrywam raczej x2.
Pozdr
krzysztof

darkoss 11.02.2004 13:13

Cytat:

Napisany przez kowanski
... płyty wyprodukowane np. przez firme NANYA która certyfikuje te nośniki 2,4x (nawiasem mówiąć to ta ESPERANZA i VAKOSS mogą pochodzić od tego samego producenta) i tak jest zapisane w firmware nagrywarki, możesz wgrać nowsze firmware, może to pomoże, albo zmienić to samemu na 4x, poszukaj sobie na forum było już o tym - POWODZENIA :)

Rzeczywiście miałeś racje.
Na org. płytce którą otrzymałem z nagrywarką wypaliłem spokojnie jako 4x.
Tak wiec jest to winna płytek a nie nagrywarki.

Tak wiec teraz jestem w 100% zadowolony z LiteoNa 451s.
Naprawdę polecam tą nagrywarkę wszystkim gorąco.
NAPRAWDĘ WARTO !!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:23.