Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Ktore czytniki DVD radza sobie z regionami? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/ktore-czytniki-dvd-radza-sobie-regionami-31241/)

skrzypce 11.02.2004 19:52

Ktore czytniki DVD radza sobie z regionami?

Witam. Wiem, ze czesto mozna sobie latwo radzic z zabezpieczeniami regionalnymi na komputerze ale nie wiem czy dotyczy to wszystkich czytnikow... Mysle o zakupie czytnika ASUS E616.

- Czy do wszystkich napedow mozna znalezc bezpieczny bios, ktory omija te zabezpieczenia, zawierajacy najnowsze ulepszenia? Czy mozna potem wrocic do oficjalnego biosu?
- Czy dla kazdego napedu mozna resetowac licznik zman bez ingerowania w firmware?
- Czy dvd region free albo inne, zwlaszcza freewarowe programy dzialaja na wszystko?

Oczywiscie nie chodzi mi o wszystkie napedy jakie kiedykolwiek wyprodukowano, ale o te najwazniejsze, zwlaszcza o wybrany... No i wystarczy mi, ze tylko jeden z wymienionych sposbow zadziala, zwlaszcza te wymienione na gorze.

M@X 11.02.2004 21:11

Ten ASUS ma wbudowany HARDWARE-TRICK - blokada regionalna znika gdy podczas uruchamiania komputera przytrzymasz jednoczesnie klawisz play i rewind na obudowie urzadzenia. Wtedy znowu masz 5 zmian regionu, bez ingerowania w BiOS...

skrzypce 11.02.2004 21:22

Ciekawe rozwiazanie... Gdzie mozna o tym przeczytac? Czy ktos jeszcze o tym slyszal? Czy przycisk rewind to znaczy eject?

Cytat:

Napisany przez M@X.666
Życie to ******, w dodatku droga, a najgorsze jest to, że dziwkę trudno jest pokochać...

"Zycie jest jak ******, na na na..." - Ciekawe, skad to pochodzi...

M@X 11.02.2004 22:23

Cytat:

Napisany przez skrzypce
Ciekawe rozwiazanie... Gdzie mozna o tym przeczytac? Czy ktos jeszcze o tym slyszal? Czy przycisk rewind to znaczy eject?

Po prostu dwa przyciski ktore masz na przednim panelu jednoczesnie. Wyczytlaem to albo w CHIP'ie albo w PCWK...

Cytat:

Napisany przez skrzypce
"Zycie jest jak ******, na na na..." - Ciekawe, skad to pochodzi

Szczerze, to nie wiem. Kumpel mi rozkminil taka zlota sentencje i od tematej pory sie jej trzymam :D

skrzypce 12.02.2004 08:00

Po czym poznam, ze plyta ma zly region? Bedzie np. dla napedu calkowicie niewidoczna?

Czy licznik zmian jest zapisany w napedzie, czy w systemie (i zeruje sie wraz z zainstalowaniem Windowsa) ?

Cytat jest z Liroya... "Scyzoryk Scyzoryk tak na mnie wolaja ludzie spoza mego miasta, pewnie oni racje maja. Bo Scyzoryk Scyzoryk Scycoryk to ja, a zycie jest jak ****** na na na..."

zorba 12.02.2004 08:25

Cytat:

Napisany przez skrzypce
Po czym poznam, ze plyta ma zly region? Bedzie np. dla napedu calkowicie niewidoczna?

Czy licznik zmian jest zapisany w napedzie, czy w systemie (i zeruje sie wraz z zainstalowaniem Windowsa) ?

Po prostu nie bezdiesz mogl jej ogladnac w zadnym playerze, bedzie ci krzyczalo ze plytka jest zakodowana.

Licznik jest w napedzie, a w windowsie mozesz odczytac ile masz jeszcze zmian badz zmienic region.

polecam program anydvd. odpalony jest w trayu a ty masz w tym momencie mozliwosc odpalania dvd z calego swiata. ten programik sam zmienia ustawienia regionu na taki z jakiego jest plytka, a potem przywraca ci twoje ustawienie. genialny (zakazany zreszta w niektorych krajach :))

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:33.