![]() |
dziwne d¼wiêki z... p³yty g³ównej??
zaczalem slyszec dziwne dzwieki (brzeczenie)...
-to nie kolejny odcinek x files;) pojawiaja sie one w momencie gdy wieksza czesc obrazu na monitorze sie zmienia: szybki mouseover nad linkami scroll stron www czy dokumentow dzwieki przypominaja jakby grzechotke z malymi ziarenkami;) oto co probowalem zaradzic: -zmiana myszki -wylaczenie moniotra i krecenie na slepo -wylaczenie glosnikow -wymienilem zasilacz -probowalem zmienic mojego GF4MX440 na GF2MX400 - pierdzenie bylo o wile bardziej chiche ale bylo:/ (jezeli dodamy do tego dzieki przy zmianie obrazu to ogolnie system graficzny jest pierszym podejrzanym) po uwazny nasluchu wykminlem, ze pochodza one z okolic zasilacza, wlasciwie to z czesci plyty glownej, ktora przy zasilaczu sie znajduje... sa tam cewki i chyba jakas zwojnica. plyte mam ECSa z chpsetem VIA K7VZA v3.7 wiem, wiem... zmienic plyte na NIE ecs;) ale mam pol giga sdram i wymiana tego na ddr bedzie troche kosztowac czy da sie jakos temu zaradzic? moze oblepic element wpadajacy w wibracje jakas platelina or samfin;) wogole najwazniejsze: jak znalezc konkretny element ktory brzeczy? z gory dzieki za poswiecony czas |
Cytat:
|
Cytat:
A tak na serio to wed³ug mnie brzêczy najprawdopodobniej zasilacz. |
Cytat:
jesli takiego spikera nie ma na plycie... posluchaj czy czasem zwykly spiker nie wchodzi w wibracje, ten spiker na obudowe albo masz modem, na ktorym tez jest taki spiker... jesli to nie spiker... to osobiscie mysle ze cewka nie wpadalaby w takie wibracje, ktore generuja warczenie... kondensator elektrolityczny tez watpie... moim zdaniem to jest spiker, lub glosniczek systemowy |
Cytat:
wogole wyjalem go na bok z obudowy a pierdzenie pochodzi z wnetrza obudowy odlacze dzis spikera budy... a jak poznac spikera wlutowanego w plyte? |
Cytat:
|
zgadzam siê z ormianinem
te¿ uwa¿am ¿e to pc-speaker / buzzer itd. sprawd¼, od³±cz go! i daj znaæ, sam jestem ciekaw... |
Mia³em kiedy¶ t± p³ytê i przegl±daj±c rózne stronki w poszukiwaniu rozwi±zania mojego problemu spotka³em siê te¿ z problemem podobnym do twojego. Przyczyn± dziwnych dziwiêków w tamtym przypadku by³ progamowy cooler procesora. Byæ mo¿e masz akurat takie co¶ zainstalowane.
|
no okazuje sie, ze mam bzyczka na plycie glownej...
nasluchiwalem (nawet razem z bratem:) i chyba jednak dziwieki dochodza z okolic procesora - tam gdzie sa nagromadzone cewki i kondensatory. ale cholera wie... moze dzwiek sie niesie z bzyczka... powiedzcie czy da sie go jakos latwo odlutowac or samfin? czy jak u³amie go na jana to moge cos zepsuc?;) a co do programowego kulera to nie zuywam takich rzeczy... nieswiadomie tez raczej nie bo w knoppixie tez brzeczy;) btw: mam tez spikera w plycie glownej ale nie jest on oczywiscie podlaczony. czy prad moze sie jakos w nim indukowac i powodowac brzeczenie? |
jeden koles powiedzial mi, ze to moze byc kwesta napiecia... ze "agp nie trzyma napiecia"
drugi ze napiecie moze odchylac sie od normy o max 5% vcore, 3.3V i 5 V mam w normie, ale 12V u mnie wynosi 12.72V - a to wiecej niz 5% ponad norme? czy to moze byc powodem?? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:41. |