Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Turbo Pascal pomocy (https://forum.cdrinfo.pl/f5/turbo-pascal-pomocy-31289/)

andy 12.02.2004 21:36

Turbo Pascal pomocy

Czy ktos wie moze jak wyglada procedura wyszukujaca dysk twardy w poszukiwaniu wczesniej skojarzonego pliku. I jak dzieki programowi w TP dodac jakas wartosc do rejestru. Szukalem na wielu stronach i nic jeżeli ktos wie jak to zrobic to z gory dziekuje za ewentualne odpowiedzi. A lacze sie przez modem wiec czasu niemam za duzo aby poszperac glebiej.

Można wysylac mi na skrzynke gotowe procedury andy_zgred@wp.pl albo podac jakies linki do stronek na ktorych na pewno jest to czego szukam.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuje :spoko:

cinma 13.02.2004 13:20

Cytat:

Napisany przez @ndy
(...) procedura wyszukujaca dysk twardy w poszukiwaniu wczesniej skojarzonego pliku

musisz to troche uscislic, co nie moge zrozumiec, o co wlasciwie chodzi
wyszukiwanie dysku twardego??
moze chodzi tylko o wyszukiwanie pliku na dysku, jesli tak, to sa do tego specjalne funkcje FindFirst, FindNext, FindClose - zajrzyj do pomocy (tzn. takie funkcje sa w Delphi, a czy w TP sa zaimplementowane to nie pamietam)

Cytat:

Napisany przez @ndy
jak dzieki programowi w TP dodac jakas wartosc do rejestru

podobnie tutaj, nie wiem, czy TP w ogole udostepnia jakies metody do obslugi rejestru, ale Delphi juz je ma

polecam przerzucenie sie na Delphi (dostepna darmowa wersja Personal, pelna, bez limitu czasowego) - tez potrafi robic programy konsolowe a dodatkowo posiada o wiele wiecej gotowych funkcji i procedur niz TP (no i w ogole o wiele wygodniejsze niz klepanie w dosie)

epol 13.02.2004 13:40

zajrzyj na http://programowanie.of.pl/ i tam zapytaj.

andy 13.02.2004 19:22

Dzieki za odpowiedzi poszukam teraz mam ferie wiec mam troche czasu. A chodzi o to aby program np. wyszukiwał jaki¶ plik na dysk twardym. A do Delphi roczej sie nie zamierzam przesi±¶ć stary dobry TP bardziej mi sie podoba choc kto wie ?? :)

cinma 14.02.2004 15:13

Cytat:

Napisany przez @ndy
A chodzi o to aby program np. wyszukiwał jaki¶ plik na dysk twardym.

Kod:

function Znajdz(sciezka, maska_pliku : String) : String;
  var
    sr : TSearchRec;
    file_attr : Integer;
begin
  sciezka := IncludeTrailingPathDelimiter(sciezka);  // dodanie znaku '\' na koncu sciezki jesli go nie ma
  file_attr := faAnyFile - faVolumeID - faDirectory;

if FindFirst(sciezka + maska_pliku, file_attr, sr) = 0 then begin
    repeat
      // tutaj wypisanie nazwy pliku (wraz ze sciezka) na ekran (dla aplikacji konsolowej)
      WriteLn(sciezka + sr.Name)
    until FindNext(sr) <> 0;
    FindClose(sr)
  end
end;

cos mowiles, o pisaniu do rejestru:
(funkcja zapisuje dane z parametru wartosc pod nazwa w zmiennej nazwa do klucza o nazwie przekazanej w parametrze klucz; zwraca True, jesli wszystko sie udalo, w przeciwnym wypadku zwraca False)
Kod:

function Zapisz(klucz, wartosc, nazwa : String) : Boolean;
  var
    reg : TRegistry;
begin
  Result := False;
  reg := TRegistry.Create;

try  //  obsluzenie mozliwych bledow podczas dostepu do rejestru
    reg.RootKey := HKEY_CURRENT_USER;
    if reg.OpenKey(klucz, True) then begin  //  otworzenie klucza
      reg.WriteString(wartosc, nazwa);    //  zapisanie wartosci
      reg.CloseKey;        // zamkniecie klucza
      Result := True
    end else
      Result := False
  finally
    reg.Free
  end
end;

Cytat:

Napisany przez @ndy
A do Delphi roczej sie nie zamierzam przesi±¶ć stary dobry TP bardziej mi sie podoba choc kto wie ?? :)

powyzszy kod dziala w delphi po dodaniu odpowiednich pakietow
chyba widac, ze wyglada to (po wczytaniu sie) w miare latwo

zeby moc korzystac z rejestru w TP trzeba bawic sie fukncjami API (czyli troche C++ i czytanie dokumentacji), ktore sa o wiele gorsze/trudniejsze niz te powyzsze funkcje zaimplementowane w Delphi

co do szukania pliku w TP, to przyznaje sie, ze nie wiem jak to zrobic, bo nigdy tego w tym jezyku nie robiem, ale jak widac na przykladzie w delphi jest to tez stosunkowo latwe

przyklady te pokazuje, zeby Cie namowic na sprobowanie Delphi, bo nie widze zadnego sensu na pisanie takich programow w TP, skoro w Delphi masz juz gotowe funkcje wykonujace te zadania
(jesli chodzi o pisanie aplikacji konsolowych w Delphi to przeciez jest to samo, co TP, tylko ze latwiej, szybcie i wygodniej)

pozdrawiam

andy 14.02.2004 18:31

Dzieki za przyklady,może jednak sprobuje Delphi, raz popelnilem w nim maly programik ale lepiej mi sie pisalo w pascalu. Ale teraz chyba wybiore delphi. THX za pomoc cinma ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:08.