![]() |
Turbo Pascal pomocy
Czy ktos wie moze jak wyglada procedura wyszukujaca dysk twardy w poszukiwaniu wczesniej skojarzonego pliku. I jak dzieki programowi w TP dodac jakas wartosc do rejestru. Szukalem na wielu stronach i nic jeżeli ktos wie jak to zrobic to z gory dziekuje za ewentualne odpowiedzi. A lacze sie przez modem wiec czasu niemam za duzo aby poszperac glebiej.
Można wysylac mi na skrzynke gotowe procedury andy_zgred@wp.pl albo podac jakies linki do stronek na ktorych na pewno jest to czego szukam. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuje :spoko: |
Cytat:
wyszukiwanie dysku twardego?? moze chodzi tylko o wyszukiwanie pliku na dysku, jesli tak, to sa do tego specjalne funkcje FindFirst, FindNext, FindClose - zajrzyj do pomocy (tzn. takie funkcje sa w Delphi, a czy w TP sa zaimplementowane to nie pamietam) Cytat:
polecam przerzucenie sie na Delphi (dostepna darmowa wersja Personal, pelna, bez limitu czasowego) - tez potrafi robic programy konsolowe a dodatkowo posiada o wiele wiecej gotowych funkcji i procedur niz TP (no i w ogole o wiele wygodniejsze niz klepanie w dosie) |
zajrzyj na http://programowanie.of.pl/ i tam zapytaj.
|
Dzieki za odpowiedzi poszukam teraz mam ferie wiec mam troche czasu. A chodzi o to aby program np. wyszukiwał jaki¶ plik na dysk twardym. A do Delphi roczej sie nie zamierzam przesi±¶ć stary dobry TP bardziej mi sie podoba choc kto wie ?? :)
|
Cytat:
Kod:
function Znajdz(sciezka, maska_pliku : String) : String; (funkcja zapisuje dane z parametru wartosc pod nazwa w zmiennej nazwa do klucza o nazwie przekazanej w parametrze klucz; zwraca True, jesli wszystko sie udalo, w przeciwnym wypadku zwraca False) Kod:
function Zapisz(klucz, wartosc, nazwa : String) : Boolean; Cytat:
chyba widac, ze wyglada to (po wczytaniu sie) w miare latwo zeby moc korzystac z rejestru w TP trzeba bawic sie fukncjami API (czyli troche C++ i czytanie dokumentacji), ktore sa o wiele gorsze/trudniejsze niz te powyzsze funkcje zaimplementowane w Delphi co do szukania pliku w TP, to przyznaje sie, ze nie wiem jak to zrobic, bo nigdy tego w tym jezyku nie robiem, ale jak widac na przykladzie w delphi jest to tez stosunkowo latwe przyklady te pokazuje, zeby Cie namowic na sprobowanie Delphi, bo nie widze zadnego sensu na pisanie takich programow w TP, skoro w Delphi masz juz gotowe funkcje wykonujace te zadania (jesli chodzi o pisanie aplikacji konsolowych w Delphi to przeciez jest to samo, co TP, tylko ze latwiej, szybcie i wygodniej) pozdrawiam |
Dzieki za przyklady,może jednak sprobuje Delphi, raz popelnilem w nim maly programik ale lepiej mi sie pisalo w pascalu. Ale teraz chyba wybiore delphi. THX za pomoc cinma ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:08. |