![]() |
Nagrywanie z mniejszą prędkością niż nadruk na płycie
Witam
Czy nagrywanie płyty na której jest nadruk x4 z prędkością x2 jest nieszkodliwie dla późniejszego odtwarzania ? Zawsze staram sie nagrywać płyty z jak najmniejszą prędkością, żeby później nie było problemów z odtwarzaniem. Jednak słyszałem, że płyty DVD powinno się nagrywać z prędkością jaka jest dla nich dopuszczalna - czyli napisan na płycie. Mi się nie śpieszy przy nagrywaniu i jeśli obniżenie prędkości nagrywania będzie miało pozytywny skutek to czemu nie. mogę nagrywać wolniej. Maximus222 |
Z tego co wiem nie powinno to mieć żadnego wpływu na odtwarzanie płyty. Przy dobrych nośnikach możesz nagrywać z pełną prędkością i też nie powinno to mieć wpływu na odtwarzanie.
|
na dobrych nośnikach np.verbatim możesz nagrywać max. prędkością i nie powinieneś mieć żadnego problemu, chyba że będziesz używał jakichś tanich płyt to problemy mogą wystąpić.
Jeżeli na płytce pisze x4 a ty nagrasz x2 to nie wpłynie na późniejsze odtwarzanie płyty, a z doświadczenia wiem że nie zawsze opłaca się nagrywać z max prędkością:P |
Problem prędkosci to nie tylko medium. Jasne, markowa płyta zawsze się nagra. Ale jak się soczewki zakurzą, silnik zacznie drżeć w posadach, ale sama płyta dobrze nie siądzie na swoim miejscu, to wtedy muszą pojawić się problemy.
Problem podobny do bezsensownego mierzenia błędów C1/C2 jako wyznacznika jakości medium. Nikt się nie przejmuje, że po drodze jest wiele źródeł wystąpienia błędów. Jest wykres więc wszyscy skaczą od razu na media. A pomyśleć, że błędy na płytach to E11, E12 ... BLER, a korekcje (correction, not errors) C1 i C2 to tylko fakt wystąpienia naprawy (korekty) źle odczytanej informacji. Pomysł z nagrywaniem z wolniejszą prędkością wcale nie jest taki głupi, jeżeli czas nie gra roli. Laser z pewnością lepiej dopali płytę niż przy maksymalnej prędkości, co zaowocuje dłuższym czasem przechowywania informacji na płycie. Problem może mógłby mieć miejsce, gdybyśmy chcieli nagrać płytę x52 z prędkością x4. Ale 4 czy 2 to nie jest dylemat. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:42. |