![]() |
Taśma 80 a 40??????? Wybór
Witam
Szanowni forumowicze, mam dla was następujące pytanie, czy jest jakaś róznica jeśli do nagrywarki podepniemy taśmę ATA 100 (80) czy też jeśli jest na zwykłej 40???????????????? Ma to jakieś znaczenie???? Pozdrawiam |
nie ma bo nagrywarka jest ata33
|
co to za pytanie wogóle :blee:
idź do sklepu poproś taśme do nagrywarki i tyle, a nie sobie problemy wymyślasz ;) |
Taśma 80 żyłowa...posiada 40 przewodów sygnałowych i każdy z nich jest odzielony od sąsiada dodatkową linią masy ...czyli 80 żył. A tylko po to aby poprawić jakość przesyłanych sygnałów przede wszytskim stromość zboczy impulsów ,redukuje odbicia i zmniejsza przesłuchy między liniowe. ...Stosowana do urządzeń które pracują w szybkich trybach transmisji danych np.Ultra DMA 66 (ATA-4) gdzie zegar UDMA wynosi 16.66Mhz . Do urzadzeń które pracują w trybie Ultra DMA 33 (cd-romy,cd-rw i inne ) wystarczy taśma 40 żyłowa.
|
Cytat:
Nie ma żadnego znaczenia: bo (jeszcze) nie ma nagrywarek które by chodziły w wyższych trybach niż UDMA2 = ATA 33. 8) |
Ma znaczenie wylacznie praktyczne:
80 sa znacznie bardziej czule na uszkodzenia. Choc ja mam podlaczone wszystkie napedy (HDD+CDR/W na tasmach 80 okraglych) |
A jednak może to mieć znaczenie:
Taśmy 80-żyłowe pozwalają do konfigurowania napędów wykorzystać funkcję Cable Select (jeśli komuś tak wygodniej), na co nie pozwalają kable 40-żyłowe. |
Cytat:
|
Nie dam sobie za to głowy uciąć, bo wyczytałem to gdzieś ładne parę lat temu, ale podobno pomysłodawcą Cable Select był jeden z wielkich producentów komputerów - chyba Compaq, ale wymagało to specjalnych taśm IDE, które miały jeden ze styków niepodłączony w jednej z wtyczek (chyba) - to właśnie pozwalało kontrolerowi rozpoznać dysk na końcu taśmy jako Master, a ten w środku taśmy - jako Slave. Taśmy takie jednakże nie były powszechnie dostępne ani stosowane - stosował to tylko pomysłodawca. Taśmy takie były trudno dostępne i drogie.
Dopiero z rozpowszechnieniem się kontrolerów obsługujących Ultra ATA 66, co wymagało zastosowania taśm z ekranowanymi żyłami, zaczęto w taśmach powszechnie stosować to połączenie, które pozwala wykorzystać funkcję Cable Select. W każdym razie - wszystkie posiadane przeze mnie taśmy 80-żyłowe pozwalają na użycie funkcji CS, natomiast żadna z posiadanych przeze mnie taśm 40-żyłowych na to nie pozwala - urządzenia do nich podłączone (a skonfigurowane jako CS) nie są prawidłowo rozpoznawane przy starcie komputera, i po uruchomieniu Windows też nie są dostępne (to już czysta empiria! - ale wydaje się potwierdzać powyższe). |
Ooo... to ciekawe. Tez mam kable 80 zylowe, az z ciekawosci sprawdze czy zadziala na nich CS. Bo do tej pory bylo tak jak mowisz, ze trzeba bylo specjalnych (zmodyfikowanych tasm) wiec w nigdy to sie nie bawilem. A jak okaze sie ze to dziala to dosc to zycie ulatwi, bo nie trzeba bedzie sie bawic w zworki. :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:45. |