Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Lite on vs.LG vs.Pionier - raz jeszcze - który ? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lite-vs-lg-vs-pionier-raz-jeszcze-ktory-31415/)

Ytong 16.02.2004 11:42

Lite on vs.LG vs.Pionier - raz jeszcze - który ?

Witam wszystkich uczestników !
Temat znowu ten sam, pewnie juz macie go dość, ale przeczytałem większość wątków (dostałem nawet wytrzeszczu oczu od czytania)dotyczących LG, Pioniera i LiteOna i zdania są podzielone, a ja w dalszym ciągu nie wiem co wybrać.
Kasę zbierałem przez pół roku (cóż, bogaty to ja nie jestem), więc nie chciałbym wtopić w jakiś nieudany model.
Jednemu nie działa LG, innemu LiteOn, ktoś ma kłopoty z Pionierem, a są tacy, którym ww. nagrywarki działają bez zarzutu.
Pomóżcie, co mam kupić:
LG 4081B, Lite ON 811S (851 jest droższa), czy Pionier DVR 107 ?!
Wiem, że można kupić LiteOn-a 451s i sflashować go na 851s, ale jak coś skopię, to nie mam ani nagrywarki, ani kasy - wolałbym coś "gotowego", coś co montuje w kompie i działa.
Big thanx za wszelkie podpowiedzi.

darkoss 16.02.2004 12:04

ja proponuje LiteONa.
Sam mam model 451s i nie mam z nim najmniejszych problemów.
Pali mi wszystkie płytki bez zarzutu.
Zarówno te tanie jak i drogie.

Proponowałbym Ci się jeszcze zastanowić czy brać model 811s ??
Model nagrywa płytki x8 ale czy aktualnie z taką prędkością bedziesz palił ??
Płytki x8 są aktualnie wg. mnie za drogie.

Tak wiec na stan dzisiejszy z twoim portfelem proponował bym LiteON 451s no i nagrywanie płytek x4.
Cena nagrywarki jest atrakcyjna no i płytek też.

LITEON 451s RULEZ !! :)

Ytong 16.02.2004 12:35

Dzięki - spróbuję LITEONA - napiszę na forum jak mi się sprawdza.

777martin777 16.02.2004 14:52

Dla mnie już LiteOff. Moja 451 pojechałą do serwisu i wykorzystałem możliwość zamiany na asusa DRW-0402P/D (pioneer 106 oem) Różnica w cenie niewielka - liteon 500zł, asus 560zł. Zaczęło się od kłopotów z nagrywaniem cdr, później siadł odczyt DVD-R.

Smartek 16.02.2004 16:48

A ja polecam TDK 880N (aktualnie testowane przez cdrinfo), mozesz poczekac albo kupic jak chcesz... wydatek ok 850zl. LiteOn'a odradzam - wystarczy poczytac ile ludzie mieli z nim problemow! :/
pozdro ;)

kloncd1 16.02.2004 17:25

wedlug mnie liteon 811 jest the best ale z frimeware ver "P"

robert_d 16.02.2004 21:21

Liteon nie jest zły do nagrywania dvd, ma bardzo dobrą korekcje błędów, ale jest to masówa (tak jak lg tylko ten dla odmiany na co najwyżej przeciętną korekcje błędów) w związku z tym prawdopodobieństwo na to że trafisz problematyczny model jest spore, jeżeli chcesz mieć pewność że kupujesz coś porządnego, to kup plextora.
Tak na marginesie porządne napędy produkowała jeszcze yamaha, ale się wycofała z powodu braku opłacalności, tzn. musiała by zacząć produkować taniej - czyli masówę tak jak np. teac z bardzo dobrych napędów (i dużo droższych) zaczął robić przeciętne (i porównywalne w cenie).

Radzikk 16.02.2004 23:19

Hmm co do Plextora to też radzę uważać. Było na forum kilka przypadków, że ww. napęd padł po kilku miesiącach użytkowania :-(

RuTo2 17.02.2004 01:20

Wiecie ,że....

Czy wiecie ,że TDK kupiła licencję na produkcję nagrywarek CDR od Liteona?? Podobnie jak SONY.Nie wiem jak z DVD ale być może to patent Liteona.Taka firma jak SONY robi nagrywarki CDR -RW na licencji LITEONA....to daje do myślenia ,TDK to LITEON..........

Martin_TP 17.02.2004 11:13

TDK to Liteon, Sony to Liteon.. Sam jestes LiteON ;) (bez urazy ;). A teraz juz tak powaznie. Nagrywarki TDK CD-R byly duuzo wczesniej niz LiteON sie pojawil i tymbardziej nie ma mowy o jakiejkolwiek licencji. Sony tez zadnej licencji nie kupilo - tylko zlecilo produkcje napedow liteonowi, ktore potem pod wlasna marka bedzie sprzedawac. A to diametralna roznica! Poprostu mylisz pojecia.

A to ze Sony to nic nie znaczy, ta firma produkuje i bardzo dobre produkty, ale i niekiedy takie sobie rzeczy, wiec nie popadajmy w zachwyty. A to ze teraz bedzie robic dla niej napedy LiteON to znaczy tylko tyle ze napedy firmowane marka Sony juz nie beda takie dobre (juz ktorys model tak nieoficjalnie byl robiony przez liteona dla Sony, i okazalo sie ze byly dosc spore problemy z tym soniaczem, i byla cala jazda z co rusz aktualizowanym firmware - ot caly liteon).

A DVD.. to patent LiteON.. LOL no to to mnie zabilo :D

A daje to do myslenia tyle ze zabardzo nieprzemyslales tego co pisali o sony i tdk i mijasz sie dalece z prawda, oni zadnej licencji nie wykupywali od LiteONa!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:32.