![]() |
Thermaltake® Copper Shim XP
Witam wszystkich :)
Pytanie jest proste: czy da sie zalozyc wymieniona plytke na procesor AMD Athlon XP 2500+ Barton ? Opinie sa rozne wiec prosze rozwiac moje watpliwosci. Zwlaszcza bede wdzieczny o odpowiedz ludzi, ktorzy maja taki procek z owa plytka, lub tez nie i dlaczego :) Pozdraiwam :) |
Cytat:
A co to za plyta wogole jest?? Zobacz na stronie producenta. |
Cytat:
|
mam ta podkladke. Kupilem zeby nie ukruszyc jadra.
Spisuje sie bardzo dobrze. 2-3 stopnie obniza temp. Mam Bartona 2500+ |
Copper Shim - to weim. Jest on uniwersalny, ale to sie nie nazywa "p³ytka" tylko jak juz cos to podk³adka. Mnie obni¿al na Duronie 800 temp o jakies 5-7 stopni, a na AXP 1700+ nie iwdze roznicy.
Thermaltake® - co to jest? |
|
Witam, a czy jak zak³adali¶cie Cooper Shimy to dawali¶cie (pod i nad) paste termoprzewodz±c±, czy podk³adka po³orzona zosta³a na "sucho" ?
Za³o¿y³em swoj± na sucho, ale co¶ podejrzewam, ¿e efekt by³by lepszy gdy bym troche posmarowa³. |
Cytat:
CooperShimy stosuje siê g³ównie w celu zabezpieczenia j±dra procesora przed ukruszeniem dla nerwowych i pocz±tkuj±cych monta¿ystów. Obni¿enie temperatury procesora jest trochê iluzoryczne: cooper shim z jednej strony zwieksza masê (objeto¶æ) radiatora a z drugiej blokuje dop³yw powietrza ch³odz±cego wprost do procesora (przes³ania minimaln± szczelinê miêdzy radiatorem a laminatem procesora). Razem wychodzi to prawie na zero. Tym samym smarowanie cooper schima past± jest bezsensu a jak masz pastê na bazie srebra lub aluminium to masz du¿e szanse porobienia zwaræ, szczególnie mostków procesora. Cooper shimy s± w ró¿nym wykonaniu: dobierz tak aby nie zwiera³ Ci mostków na procesorze. |
Dzieki esem, to sporo wyja¶nia - czyli nie zale¿y nam na ch³odzeniu laminatu procesora i to co pisz± w reklamach cooper shimów jest lekko naci±gane.
|
Cytat:
Dla mnie to jest tak jak z os³awion± turbink± Kowalskiego: poprawa temperatury procesora wynika nie z faktu monta¿u CooperShima a ze staranno¶ci i dok³adno¶ci monta¿u radiatora na procesorze i doboru oraz poprawno¶ci na³o¿enia pasty. 8) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:39. |