![]() |
Jak połączyć dwa aparaty tel.????
Witam .Chciałbym sobie gadac z sąsiadem przez telefon, mamy po aparacie, kabel jest przeprowadzony i nie wiemy za bardzo co dalej?
Podobno trzeba jakąs centralkę , ale koszt takowej wynosi ok 400zeta.Czy jest jakis tańszy sposób ? Zaznaczę ze te aparaty nie są i nie będą podłączane do żadnej sieci ( tpsa,netia itp.), maja służyć wyłącznie do komunikacji między nami. Jak to zrobić ze jak podniosę słuchawkę to u niego dzwoni telefon i odwrotnie? Ma ktoś może jakies pomysły albo linka zapoda? |
Witam!
a moze lepiej gluchy telefon (dwa kubeczki polaczone sznureczkiem) ??? sorry za zarcik, ale nie moglem sie powstrzymac :P |
A czy macie net'a stalego nawzajem? Jezeli tak to polecam program Skype bedzie to w technologii VoIP.
|
kumpel mial cos takiego zrobione, nie przygladalem sie dokladnie, ale do starego typu telefonu (taki z pokretlem z cyframi :)) mial dolaczony zasilacz. Co do sygnalizowania dzwonkiem, to mial tam jakis smieszny przelacznik ktory to robil
Jak go zlapie na GG to sie popytam i ci napisze. |
Cytat:
Potrzebny nam jest własnie jakis przełącznik, zasilacz, transformator...., cos co ożywi jego telefon jak podniosę sluchawke albo cos w tym stylu. |
hej, hej, czy naprawdę nikt z was nie ma pojęcia jak to podłączyć?
nie wierzę.......... , ja szukam już kilka dni w necie cosik na ten temat - bez rezultatu. poziom wiedzy użytkowników tego forum uważam za bardzo wysoki i wszechstronny i nie wierzę że nikt nic nie wie.... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
W tych centralkach chodzi o to, ze mozna wewnatrz wybierac numery, programowac ja, jednoczesnie obsluguje fax bez zajmowania lini itd. |
ja mam zrobione to w ten sposob ze na parterze mam starego typu, (z tarcza) gdy podnosze sluchawke na pietrze i popukam kilka razy w "widelki" to telefon na dole wydaje "dzwieki" ;) wtedy wiedza ze maja podnies sluchawke. jush prostrzego sposobu nie widze.
|
Ależ jest prostrzy sposób :) . Połącz oba aparaty równolegle i dołącz do nich zasilanie. O ile dobrze pamiętam to też równolegle do linii (zasilacz pradu stałego o napięciu 30-50V. UWAGA MOZE TO NIEŹLE POKOPAĆ !!!!!!!). Powinno działać, jeśli nie to daj znać, poszukam opisu który widziałem w jakimś czasopiśmie elektronicznym z przed paru lat i wtedy podam szczególły. Powodzenia w majsterokwaniu. :czytaj:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:45. |