![]() |
Nagrywanie i spadajacy bufor
Sys - Windows Xp
HDD - 80 GB Baracuda IV 7200 proc - AMD 2000+ 512MB RAM CDRW - LG GCE-8520B DVDRW - Liteon LDW451S Na 98 wszystko było OK, zainstalowałem XP i zaczelo sie spadanie buforu w alcohole120, nagrywa sobie , a tu nagle dysk zaczyna mielić na maxa, kontrolka od HDD to sie pali non stop, tak jakby go cos starasznie obciazalo. Nie ma mowy o surfowaniu w sieci czy cos w tym stylu jak sie nagrywa, bufor spada praktycznie do zera, nagrywarka staje i czeka az sie zapełni, predkosc dochodzi do 10X max, czasem 7X. Czasami jak sie "odmuli" w trakcie nagrywania to spokojnie pociagnie 40X i dysk sobie spokojnie pracuje ( dioda LED lekko mruga ) dolozyłem 256 Mb ramu ( miałem wczesniej 256 MB i na 98 szło bez problemu wszystko ) teraz jest 512 MB i dalej bufor spada :( Nagrywarki mają DMA wlaczone, dyski tez, moze to cos z plikiem wymiany ?? jest ustawiony na 512 MB. Programy normalnie sie uruchamiają, nie to ze zwalniają czy cos w tym stylu Zauwazłyłem tez jak rozpakowuję plik np 700 MB to przy rozpakowaniu wszystko jest OK, ale jak juz rozpakuje to dysk po chwili własnie zaczyna tak "mielić" i komp jest strasznie zwolniony, tak jakby przerzucał cos na HDD trwa to okolo 20 sekund Nie wiem dlaczego tak sie dzieje moze ktos poradzi ... Pozdrawiam |
A sterowniki Via masz zainstalowane ?
|
Wejdz tutaj: http://seba.wsm.wielun.pl/bufor.htm
|
Sterowniki VIA zainstalowane, DMA powlaczane...nie wiem czego juz sie czepic..cos mi sie wydaje że plik wymiany tak chodzi , ale jak mam go ustawic zeby nic nie wariowalo ??
Dzisiaj nagrywalem CDROM za danymi, w tym czasie odpaliłem przegladarke IE ( w tle emule i corel draw 8.0) i dysk mielil jak najety...bufor to mialem czalyt czas na minimum, predkosc zapisu spadal mi do 1X, heh czasami alcohole120 pokazywal 0.7 X :( Cos bedzie z plikiem wymiany, tylko jeszcze nie wiem co, mam ustawione na 500 MB, pamieci ram mam 512 Mb. Słychac ze starsznie mu "ciezko" idzie przerzucanie danych. |
Czy masz włączony skaner antywirusowy?
Miałem u siebie taki przypadek, że skanowanie heurystyczne z nortona powodowało takie zachowanie się kompa jak u ciebie. |
Ja polece defragmentacje, skoro masz DMA wlaczone. Wlasnie sie borykalem z problemem identycznym. Defragmentacja dysku z ktorego nagrywalem kolo 60%. Z dysku z defragmentacja 7% pali bez zarzutu. Oba dyski i nagrywarka na DMA. Aspi OK. Sprzet nowy ;-P
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:24. |