Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   SpeedFan (https://forum.cdrinfo.pl/f5/speedfan-31518/)

Patrixs 18.02.2004 21:38

SpeedFan

Witam

Poszukuję jakiegoś porządnego programu do monitorowania prędkości wiatraków ,temperatur dysków, procesora itp. z możliwością ustawienia alarmu.

I mam jeszcze pytanie, czy w zasilaczu też jest czujnik temperatury ?? Bo SpeedFan pokazuje, że gdzieś jest 73 st. Celsjusza więc to chyba chodzi o zasilacz :)

THX

Remix 18.02.2004 22:10

Witam!

raczej nie... mi sie zdaje, ze to chodzi o odczyt z diody... ale 73 o kurde to duzo!

ja uzywam AIDA32 :)

Kasprzak 18.02.2004 22:11

Najlepszy - Motherboard Monitor 5
w tym SpeedFanie to rozne rzeczy mozna sie dowiedziec, ale niektore temp. moga byc brane z diody pod procem a inne gdzies z drugiego czujnika

Ziele 18.02.2004 22:52

Polecam Hardware sensors monitor. Bardzo prosty i fajny w obsłudze. Podoba mi się w nim ze jak najedzie się na daną mierzoną wartość to po chwili w dumku pokazuje jaka była największa i najmniejsza wartość. Oczywiście do każdego pomiaru można ustawić co program ma zrobić (odtworzyć dźwięk, uruchomić programi itp) jak zostanie przekroczona temperatura, napięcie,... za male obroty wiatraka...

Motherboard Monitor 5 też dobry ale za bardzo skomplikowany. Używam go tylko dlatego że jaLCDs pobiera z niego temperature cpu i dysku i wysyła na LCD ;)

esem 19.02.2004 08:20

Cytat:

Napisany przez Ziele
Polecam Hardware sensors monitor. Bardzo prosty i fajny w obsłudze. Podoba mi się w nim ze jak najedzie się na daną mierzoną wartość to po chwili w dumku pokazuje jaka była największa i najmniejsza wartość. Oczywiście do każdego pomiaru można ustawić co program ma zrobić (odtworzyć dźwięk, uruchomić programi itp) jak zostanie przekroczona temperatura, napięcie,... za male obroty wiatraka...

Motherboard Monitor 5 też dobry ale za bardzo skomplikowany. Używam go tylko dlatego że jaLCDs pobiera z niego temperature cpu i dysku i wysyła na LCD ;)

SpeedFan też ma zapisywaną historię oraz maxy i minima tudzież to samo co Hardware sensors i jeszcze trochę więcej. Ale to rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje.
Nowsze zasilacze mają również monitorowanie temperatury a HDD od dłuższego czasu (jakieś 4 lata).

Remix 19.02.2004 22:16

Witam!

ten Hardware Monitor ma takie przeklamania, ze az strach pomyslec... skad on bierze te wartosci obrotow dla wiatrakow to nie wiem...

nie potrafi rowniez mi odczytac temperatury z diody :(

ogolnie wywalam go bo jest beznadziejny... sprawdze teraz Motherboard Monitor 5

Ziele 19.02.2004 23:53

U mnie chodzi ok. Pewnie wszysko zależy od płyty głownej.

Remix 20.02.2004 00:08

Witam!

Asus A7N8X 2.0 Deluxe wiec raczej ten program powinien sie ladnie spisywac... ale tak nie jest... no coz pozostane przy AIDA32 :)

ps. sprawdzilem Motherboard Monitor 5.3 ale jakos mi nie podszedl...

Yarozelsky 20.02.2006 14:28

Ilość załączników: 1
Witam.Któremu z programów mam wieżyć jeśli chodzi o napięcia speedfan czy everest?? a może jest jakis inny precyzyjny program do mierzenia napięc,bo speed fan mi pokazuje na 5V 'troche ' zawyżone a everest troche zaniżone napięcie, no i czy wogóle sie martwic tym napięciem 5V ???
edit. no i sory za wykopalisko :|

Remix 20.02.2006 16:09

Witam!

No... trzeba przyznac, ze kopales ladnie i sie dokopales...
Moim subiektywnym zdaniem to Everest pokazuje calkiem prawdopodobne napiecia.

pops 20.02.2006 16:19

a moim zdaniem obydwa pokazują do d. chcesz mieć dokładny pomiar weź miernik, innej opcji nie ma. programy pokazują zawsze wartości przybliżone, mniej lub bardziej i w zależności od płyty, ale zawsze niedokładnie.

esem 20.02.2006 17:02

ŻADNEMU!!!
One tylko odczytują info z BIOSu, do mierzenia napięcia służy coś takiego co kiedyś nazywało się woltomierz a do pomiaru temperatury służył kiedyś termometr.
Jak się mylę to mnie poprawcie...

joujoujou 20.02.2006 21:42

Cytat:

Napisany przez esem
[...]
Jak się mylę to mnie poprawcie...

Nie mylisz się, sama prawda. :taktak:

Yarozelsky 20.02.2006 22:35

dobra jutro sobie sprawdze voltomierzem :) tylko nie pamiętam które koncówki w zasilaczu sie zwierało żeby zaczął chodzić bez podłanczania do mobo :sciana:

Joe_Doe 22.02.2006 03:19

Cytat:

Napisany przez Yarozelsky
dobra jutro sobie sprawdze voltomierzem :) tylko nie pamiętam które koncówki w zasilaczu sie zwierało żeby zaczął chodzić bez podłanczania do mobo :sciana:

To nie jest najlepszy sposob testowania. Tak przetestujesz tylko zasilacz na "biegu jalowym" poradzi sobie z takim testem nawet codegen. Jesli chcesz zrobic pozadny test to tylko przy normalnej konfiguracji. Z 5V oraz 12V nie ma problemow - pomiar z wolnej wtyczki od napedow. Natomiast jesli chodzi o 3,3V to juz niestety trzeba z wtyczki ktora jest podlaczona do mobo. Sam test jest banalnie prosty - podlaczasz miernik i "zapuszczasz co sie da" :) np prime95 a do tego kopiowanie kilku filmow z jednego dysku na inny. Teraz patrzysz na miernik i:
1. obserwujesz jak napiecie skaczy o kilka v w gore i w dol (w przypadku kiepskiego zasilacza)
2. obserwujesz niewielkie zgodne z normami wachania napiecia (dobry zasilacz)
3. usypiasz po kilku godzinych wpatrywania sie w nieruchome cyferki na wyswietlaczu (BARDZO dobry zasilacz).
Gdzies byl bardzo fajny artykul po polsku o pomiarze napiecia miernikiem ale nie moge sobie przypomniec adresu strony.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:46.