![]() |
SpeedFan
Witam
Poszukuję jakiegoś porządnego programu do monitorowania prędkości wiatraków ,temperatur dysków, procesora itp. z możliwością ustawienia alarmu. I mam jeszcze pytanie, czy w zasilaczu też jest czujnik temperatury ?? Bo SpeedFan pokazuje, że gdzieś jest 73 st. Celsjusza więc to chyba chodzi o zasilacz :) THX |
Witam!
raczej nie... mi sie zdaje, ze to chodzi o odczyt z diody... ale 73 o kurde to duzo! ja uzywam AIDA32 :) |
Najlepszy - Motherboard Monitor 5
w tym SpeedFanie to rozne rzeczy mozna sie dowiedziec, ale niektore temp. moga byc brane z diody pod procem a inne gdzies z drugiego czujnika |
Polecam Hardware sensors monitor. Bardzo prosty i fajny w obsłudze. Podoba mi się w nim ze jak najedzie się na daną mierzoną wartość to po chwili w dumku pokazuje jaka była największa i najmniejsza wartość. Oczywiście do każdego pomiaru można ustawić co program ma zrobić (odtworzyć dźwięk, uruchomić programi itp) jak zostanie przekroczona temperatura, napięcie,... za male obroty wiatraka...
Motherboard Monitor 5 też dobry ale za bardzo skomplikowany. Używam go tylko dlatego że jaLCDs pobiera z niego temperature cpu i dysku i wysyła na LCD ;) |
Cytat:
SpeedFan też ma zapisywaną historię oraz maxy i minima tudzież to samo co Hardware sensors i jeszcze trochę więcej. Ale to rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje. Nowsze zasilacze mają również monitorowanie temperatury a HDD od dłuższego czasu (jakieś 4 lata). |
Witam!
ten Hardware Monitor ma takie przeklamania, ze az strach pomyslec... skad on bierze te wartosci obrotow dla wiatrakow to nie wiem... nie potrafi rowniez mi odczytac temperatury z diody :( ogolnie wywalam go bo jest beznadziejny... sprawdze teraz Motherboard Monitor 5 |
U mnie chodzi ok. Pewnie wszysko zależy od płyty głownej.
|
Witam!
Asus A7N8X 2.0 Deluxe wiec raczej ten program powinien sie ladnie spisywac... ale tak nie jest... no coz pozostane przy AIDA32 :) ps. sprawdzilem Motherboard Monitor 5.3 ale jakos mi nie podszedl... |
Ilość załączników: 1
Witam.Któremu z programów mam wieżyć jeśli chodzi o napięcia speedfan czy everest?? a może jest jakis inny precyzyjny program do mierzenia napięc,bo speed fan mi pokazuje na 5V 'troche ' zawyżone a everest troche zaniżone napięcie, no i czy wogóle sie martwic tym napięciem 5V ???
edit. no i sory za wykopalisko :| |
Witam!
No... trzeba przyznac, ze kopales ladnie i sie dokopales... Moim subiektywnym zdaniem to Everest pokazuje calkiem prawdopodobne napiecia. |
a moim zdaniem obydwa pokazują do d. chcesz mieć dokładny pomiar weź miernik, innej opcji nie ma. programy pokazują zawsze wartości przybliżone, mniej lub bardziej i w zależności od płyty, ale zawsze niedokładnie.
|
ŻADNEMU!!!
One tylko odczytują info z BIOSu, do mierzenia napięcia służy coś takiego co kiedyś nazywało się woltomierz a do pomiaru temperatury służył kiedyś termometr. Jak się mylę to mnie poprawcie... |
Cytat:
|
dobra jutro sobie sprawdze voltomierzem :) tylko nie pamiętam które koncówki w zasilaczu sie zwierało żeby zaczął chodzić bez podłanczania do mobo :sciana:
|
Cytat:
1. obserwujesz jak napiecie skaczy o kilka v w gore i w dol (w przypadku kiepskiego zasilacza) 2. obserwujesz niewielkie zgodne z normami wachania napiecia (dobry zasilacz) 3. usypiasz po kilku godzinych wpatrywania sie w nieruchome cyferki na wyswietlaczu (BARDZO dobry zasilacz). Gdzies byl bardzo fajny artykul po polsku o pomiarze napiecia miernikiem ale nie moge sobie przypomniec adresu strony. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:46. |