![]() |
Lokalizowanie Po Ip
Jest jakaś zabawka w sieci, która pozwala sprawdzić z jakiego miejsca (miasta) łączy się osobnik z danym IP. Przydatne, prawda?
pozdrawiam absorb |
Zabawka czy program? Bo programow jest wiele, ale tez wiele nie jest w stanie tego sprawdzic. Tak jak np. ja jestem w dialogu mieszkam w innym miescie niz wykupione domeny i lipa, bo mieszkam 50 km od tego miasta.
|
Cytat:
Często jest tak że gdzie indziej są domeny? Procentowo? Nie ma narzędzia, które by to uwzględniało? I czy może być tak że jak domena jest wykupiona gdzie indziej to wynik będzie się różnił o 500km czy raczej lokalnie 50-100? pozdrawiam absorb |
Jest RIPE - http://www.ripe.net/perl/whois
Tam sprawdzisz IP |
w bazie ripe niewiele jest - bo sa np. dane operatora danej sieci, czy jej admina czy reprezentanta - a danych usera raczej nei wyhaczysz - z tego co sprawdzialem to kazdy user neostrady plus wg ripe mieszka w warszawie[albo piotrkowie tryb. - nie pamietam juz]...
wiec wiesz miedzy co mozesz wsadzic takie programy :) |
korzystal z bazy ripe
|
W sieci jak wiemy nie ma czegos takiego jak km.
Tak czesto tak jest ze domenowosc jest jakby gdzie indziej. Narzedzia nie ma, przynajmiej nie przez siec. Informacje o ip'kach i logowanianiach znajduja sie u providera i sa udostepniane albo przez nakaz prokuratorski lub pelny dostep do bazy danych polaczen odpowiednie sluzby zajmujace sie przestepstwami w sieci. Wtedy mozna sie czesto tez dowiedziec adres skad bylo polaczenie itp. |
SID a ja podalem RIPE jako przyklad do lokalizacji miasta a nie koncowego usera bo raczej nie ma takieg narzedzia.
Rowniez sprawdzalem pare IP Neostrady i zawsze sie zgadzalo ze stanem faktycznym. |
heh
klasy 83.30 - wpis w ripe - katowice 83.81 - wawa 80.50 - 80.55 - brak wpisu lokalizujacego jaki program podal ci np. Biała Podlaska czy Poznań? |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:43. |