Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak skasować XP, żeby zainstalować 98 SE??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-skasowac-xp-zeby-zainstalowac-98-se-31663/)

Maciej 21.03.2004 11:31

Cytat:

Napisany przez memorando
esem a dysk 120 wd mi nim zrobisz?:) bo mi niechcial z mojej instalki dzielić:)

Wystarczy użyć Fdiska z dyskietki instalatora Windows Millennium Edition, umożliwia tworzenie partycji o maksymalnych rozmiarach 512 GB.

Jedyne ograniczenie dla programu fdisk.exe może być bios płyty głównej podczas dzielenia HDD powyżej 128GB. Dyski powyżej 128GB korzystają z 48bitowego adresowania LBA (zg. ze spec.ATA-6) ,jak bios tego nie obsługuje to pojemność dysku zawsze będzie równa 128GB. Reszta sektorów powyżej 128GB będzie niewidoczna ;)

esem 21.03.2004 10:54

Cytat:

Napisany przez memorando

Nie wiem, nie próbowałem. Osobiście używam od lat PM. 8)

memorando 21.03.2004 10:50

Cytat:

Napisany przez esem
Fdisk jest w instalce win98sepl. 8)

esem 20.03.2004 12:45

Cytat:

Napisany przez memorando
albo rpm niesądzisz esem?:)

p.s masz kawa papieroski dla Ciebie i jeszcze 0,25 litra smirnofa z rana pomga to szarym komórkom pozdrawiam esem:)

Fdisk jest w instalce win98sepl. 8)

memorando 20.03.2004 11:55

Cytat:

Napisany przez esem
Najprościej jest użyć klasykę: fdisk. 8)

albo rpm niesądzisz esem?:)

p.s masz kawa papieroski dla Ciebie i jeszcze 0,25 litra smirnofa z rana pomga to szarym komórkom pozdrawiam esem:)

Majonez 20.03.2004 11:30

nie wiem czemu zawsze jest z tym problem

juz padly tu dwa rozwiazania najwygodniejsze i przy okazji bezpieczne dla pozostalych partycji

1. uzyc plyty instalacyjnej winxp (oczywiscie bootowalnej) - odpala sie instalka cos laduje do pamieci i pojawia sie plansza na ktorej wybiera sie partycje do zainstalowania sysa - zaznacza sie a w nastepnym kroku mamy 5 opcji do wyboru
  • szybkie formatowanie na ntfs
  • pelne formatowanie na ntfs
  • szybkie formatowanie na fat32
  • pelne formatowanie na fat32
    [*pozostaw system plikow bez zmian

potem sie wciska "F" robi sie format i potem wystarczy zrobic reboot bez dalszej instalacji -> jak ktos chce to w tym momencie moze jeszcze odpalic kompa z dyskietki startowej win98 sprawdzic czy partycja jest pusta a jak nie to zrobic szybki format (ten sposob pomoze uratowac pozostale partycje przed formatem bo juz widzialem wiele placzacych osob ktore sformatowaly sobie "D:\" )

2. jak dla mnie o wiele przyjemniejszy sposob pewniejszy i latwiejszy -> podczas instalacji Partition Magica tworzy sie dwie dyskietki z ktorych pierwsza jest startowa a druga laduje program -> potem to juz jest tak proste jak konstrukcja cepa -> nawet mysz dziala ale i bez niej mozna zrobic wszystko prosto wiec szkoda dalszego tlumaczenia. Moze powiem jeszcze ze jezeli ktos nie chce instalowac pm to mozna rozpakowac instalke i wyciagnac z niej folder rescume czy jakos tak i z tamtad odpalic program tworzacy same dyskietki ratunkowe

pozdrawiam

esem 20.03.2004 08:36

Cytat:

Napisany przez kraluk
A te dyskietki startowe od Partition Magic'a to są "Rescue Diskettes"??? Proszę o szybką odpowiedź.

Pod PM może stworzyć dyskietki RD i 2 dyskietki DOS aby działać PM spod DOSa.
Tymi dyskietami DOSowymi możesz np. szybko sformatować partycję ale uwaga: czasami instalka ponownie formatuje - coś jej nie gra: miałem już kilka takich przypadków.
Dyskietki RD służą do odtworzenia partycji po np. awarii dysku. Nigdy ich nie używałem więc nie chcę się specjalnie w tym temacie wypowiadać. 8)

kraluk 19.03.2004 22:41

Cytat:

Napisany przez MacGyver
A ja jak nie mam dyskietek startowych do Win2k używam dyskietki startowej do Partition Magic, wtedy format C:\ a potem profilaktycznie jeszcze format pełny przy użyciu dyskietki stratowej z Win98 ;)

A te dyskietki startowe od Partition Magic'a to są "Rescue Diskettes"??? Proszę o szybką odpowiedź.

esem 13.03.2004 23:47

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Więc jednak sie myliłem :sciana: ;) ??

Nie wiem: nie znam tej komendy.
Obsługę dużych dysków włącza się fdiskiem i wtedy masz fat32. 8)

MacGyver 13.03.2004 23:39

Cytat:

Napisany przez esem
format c: /v 8)

Więc jednak sie myliłem :sciana: ;) ??

esem 13.03.2004 23:30

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Jak dobrze pamiętam to:
format c:/FS:FAT32
Ale mogę się mylić;)

format c: /v 8)

MacGyver 13.03.2004 17:54

Cytat:

Napisany przez kraluk
Super, tylko jakiego trzeba użyć polecenia??? Proszę o szybką odpowiedź.

Jak dobrze pamiętam to:
format c:/FS:FAT32
Ale mogę się mylić;)

MacGyver 13.03.2004 17:32

Cytat:

Napisany przez SEBAw
Ja w przypadku NTFS stosuje dyskietki startowe od Win 2000, dzięki czemu mogą daną partycje z NTFS sformatować, a potem odpalał kompa z dyskeitki Me lub 98 i instaluje windowsa Me.

A ja jak nie mam dyskietek startowych do Win2k używam dyskietki startowej do Partition Magic, wtedy format C:\ a potem profilaktycznie jeszcze format pełny przy użyciu dyskietki stratowej z Win98 ;)

kraluk 13.03.2004 16:34

Cytat:

Napisany przez SEBAw
Ja w przypadku NTFS stosuje dyskietki startowe od Win 2000, dzięki czemu mogą daną partycje z NTFS sformatować, a potem odpalał kompa z dyskeitki Me lub 98 i instaluje windowsa Me.

Super, tylko jakiego trzeba użyć polecenia??? Proszę o szybką odpowiedź.

Stef 22.02.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez woitas
nie można. xp nie konwertuje partycji ntfa na fat.

jak nie.
pzreciez podczas instalowania pojawia sie okienko w ktorym sa takie opcje m.in. formatuj partycje na fat 32. ja tak robie i jakos zyje i instaowqlem tak 98

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:55.