![]() |
Win XP i Memorex CDRW-4420 POMOCY!!!
Witam wszystkich. Proszę o pomoc związaną z niewidocznym napędem CDRW po windowsem XP. W biosie wszystko jest ok tzn. komputer rozpoznaje napęd ale niestety pod Windowsem go nie ma ???? Na początku myślalem że to może przez konflikt "literki"(nazwa dysku tak jak CDRW), ale nie pod tym kątem wszystko jest ok. Ja wiecie coś na tan temat to proszę o pomoc. Z gory dziękuję i pozdrawiam Pabloss
|
Cytat:
|
Dysk podzielony na 4 partycje samsung SATA (c,d,e,f), dalej jest cd-rok jako g, a następnie dvd jako h. Do tego wszystkiego brakuje cdrw memorexa. Jeśli chodzi o podzespoły to płyta główna Gigabite K7 Triton na GForse 2, procek to Athlon 3000+XP. To chyba tyle tzn. to co moze miec wpływ na mój problem. Dziekuję za odpowiedzi. PozdrawiamPabloss
|
czy jeszcze cos podać ???
|
podlaczenia na kablach - co z czym, co master, co slave, sprawdz zworkologie na napedach ATA, moze cos sie windzie nie podoba
|
ok sprawdze i to a odpowiedz dam jutro. Teraz na szybko jak pamiętam to cdrw na Primary Master; dvd primary slave; cd-rom secondary slavw; dysk twardy przypominam ze na SATA. Dzieki
|
jakich uzyles sterownikow do nf2 i czy instalowales SW IDE (experymentalny sterownik)?
|
MMMMM nie instalowalem nic poza orginalnymi sterami z płytki. Jak możesz to podaj mi co mam zainstalowac. Dzieki.
|
oczywiscie problem moze lezec w czyms, ale ja ci proponuje abys sciagnal wersje 3.13 sterownikow do plyty na NF2 (www.nvidia.com)
ale zanim zainstalujesz, to bedziesz musial odinstalowac sterowniki od kart graficznej i potem od plyty glownej, po ilus tam restartach ( :P ) instaluj te 3.13 (pomin instalacje SW IDE, dasz NIE jak sie spyta czy instalowac) i oczywiscie od grafy przyda sie jeszcze zainstalowac ForceASPI 1.7 (www.filemirrors.com, szukaj forceaspi17.zip) oby pomoglo ;) |
Ok dziekuję za podopwiedzi zrobę to na pewno i wkrótce odpowied co co jest z tym dalej. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.
|
a co to jest Idea Sw ???? samo IDEE to wiem ale SW to juz nie???
|
NVIDIA IDE SW Driver, to sterownik kontrolera IDE stworzony przez nVidie, eksperymentalny
w pewnym momencie instalcji spyta sie czy to instalowac, nawet krok wczesniej jest wszystko wyjasnione co to jest, nas ten ster nie interesuje, a wiec odpowiadasz NIE |
ok Panowie juz działa rozwiązanie było prost -- zainstalować stery nvidi na płyte i juz wszystko działa dzieki za wszystki odpowiedzi. Ludzie na formu są niezastąpieni hoooah.
|
rozumiem, ze kierowales tym co pisalem tu > http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=32299 ???
edit: laczymy ;) |
Dokladnie tak !!!!!! Jeszcze raz dziekerdeczne za podpowiedz. Wszystko działa ok i zanstalowanie tych sterowników co pisałeś całkowicie wyeliminowało problem i nagrywarka działa poprawnie. Jeszcze raz dzieki. Pozdrowienia !!!!!!!!!!!!!
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:47. |