Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Eac (https://forum.cdrinfo.pl/f5/eac-31770/)

tomall0 24.02.2004 19:14

Eac

Witam, czy w EAC'u mozna zrzucać na dysk pliki .mpc, bo jakoś mi nie wychodzi. Mp3 owdzem ,ale z .mpc mam problemy.

-Sid-The-Rat=> 24.02.2004 19:19

mozna - splodzilem art na ten temat -tutaj

tomall0 24.02.2004 19:29

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
mozna - splodzilem art na ten temat -tutaj

Niezrozumieliśmy się:), chodzi mi o to, że wkładam całą płytkę w mpc (katalogi) i zrzucam w EAC do wav:) Czyli dekompresja, z mp3 nie ma problemu.

-Sid-The-Rat=> 24.02.2004 19:40

sorry :)
dekompresje wykonuje w foobarze, tez neidlugo opisze, albo mppdec.exe
najczesciej w paku z kodekiem jest tez .bat w ktorym sa optymalne ustawienia
potem tagi z freedb foobarem, ew. rename - i juz masz wavy :)

a sprawe mpc->wav w eacu zglebie - bo nigdy nie uzylem

ps. mp3 tez lepiej w foobarze

tomall0 24.02.2004 20:29

Cytat:

sorry :)
dekompresje wykonuje w foobarze, tez neidlugo opisze, albo mppdec.exe
najczesciej w paku z kodekiem jest tez .bat w ktorym sa optymalne ustawienia
potem tagi z freedb foobarem, ew. rename - i juz masz wavy :)

a sprawe mpc->wav w eacu zglebie - bo nigdy nie uzylem

ps. mp3 tez lepiej w foobarze

Spoko chodzi trzeba ściągnąć tylko dekoder mpc i ok. Tylko nie mogę ustawić tj w artykule linii poleceń. Jak ustawie '--quality 6 --xlevel "%s" "%d"' w ogóle nie działa, bez tego polecenia ok. Dodam, że używam encodera 1.15r???

-Sid-The-Rat=> 25.02.2004 15:30

z tym dekoderem w foobarze jest o tyle fajnie ze a) mozesz dodac sobie dps - niby lamerstwo - ale czasem sie przydaje b) dithering i noise shaping nie sa tam dla picu - przy cichych nagraniach, zwlaszcza muzyce klasycznej DA sie uslyszec roznice - na plus, przy dekompresji foobarem - naturalnie mowa o -q z okolic 6 - przy -q 10 to i tak wszystko jedno
a eac tego nie umie - nie wiem nawet czy potrafi replaygain obsluzyc - jesli nie - to to jest kicha i nalezy omijac z daleka

tomall0 25.02.2004 21:26

Cytat:

z tym dekoderem w foobarze jest o tyle fajnie ze a) mozesz dodac sobie dps - niby lamerstwo - ale czasem sie przydaje b) dithering i noise shaping nie sa tam dla picu - przy cichych nagraniach, zwlaszcza muzyce klasycznej DA sie uslyszec roznice - na plus, przy dekompresji foobarem - naturalnie mowa o -q z okolic 6 - przy -q 10 to i tak wszystko jedno
a eac tego nie umie - nie wiem nawet czy potrafi replaygain obsluzyc - jesli nie - to to jest kicha i nalezy omijac z daleka

Właśnie jak ustawić w moim przypadku q6 powiedzmy, bo nie wiem jak to zrobić. Jakbym nie próbował niewychodzi, bez wpisu w linii leci spoko w extreme???

-Sid-The-Rat=> 25.02.2004 21:48

ktora masz wersje eaca - to pisalem uzywajac najnowszej - niestety te presety i linie polecen nie sa oczkiem w glowie autora i troche o nich zapomina

ja wpisuje tak

--quality 6 --xlevel %s %d
wazne sa spacje, literowki, wszystko

zaznaczam enkoder usera, skasuj wav, nie dodawaj crc, nie dodawaj tagow [tago wpisuje recznie, jako parametry tej samej linii polecen] - pare osob juz do mnie sie zglaszalo z tym problemem - ale zawsze to byl wynik niedbalstwa przy wpisywaniu bo metoda jest sprawdzona i testowana wieeeelokrotnie

[mozesz sprobowac bez %d, %s jest raczej konieczny- bo oznacza plik biezacy [source]]

ThanatoS 26.02.2004 00:04

ja standardowo wrzucam taka linie:
--quality 10 --xlevel --verbose --verbose

-Sid-The-Rat=> 26.02.2004 10:25

to jest linia z bata z dystrybucji - problem w tym ze verbose w eacu jest zbedne bo i tak sie pojawia okno :)
a z kolei bez tego %s eac ma problemy z przekazaniem polecenia - chyba ze uzywa sie profilu enkoder mpc - ktory to ma ten %s ale ma tez pare glupot zupelnych i dlatego nie warto - tylko jednak trzeba sie meczyc z enkoder usera - inaczej to jest to zabawa sztuka dla sztuki

inna sprawa ze ja staram sie przekonac do mpc nie tylko ludzi z nadmiarem miejsca na dyslu - -q6 daje taka sama jakosc - a jest jednak sporo mniejsze [bo -q10 ma avg brt=350-400kbps - to sa duze pliki] - polecam zABXowac sobie mpc -q6 i sprawdzic czy sie slyszy roznice miedzy wav a mpc -q6 - 99% ludzi nie slyszy [na dorbym sprzecie - na plastik 30000W glosnikach nikt nie slyszy]

ThanatoS 26.02.2004 13:02

Hm, tylko ze ja w EAC'u zrzucam na wav a potem przerabiam na mpc i ape, ape na plytke a mpc do sluchania na kompie.

-Sid-The-Rat=> 26.02.2004 13:38

my tu rozmawiamy o tym jak zmusic eaca zeby wzial na siebie kodowanie mpc :) bo on umie to zrobic - i robi to dokladnie tak samo dobrze jak zewnetrznie - a plusem jest mozliwosc dodania tagow od razu z freedb [eac oferuje nareszcie mozliwosc wyboru z ktorej porcji danych freedb maja byc pobrane tagi - kiedys wrzucal pierwsza pasujaca co bylo fatalnym pomyslem]
a jesli robisz to zewnetrznie - to zdecydowanie twoja linia jest ok :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:46.