![]() |
Eac
Witam, czy w EAC'u mozna zrzucać na dysk pliki .mpc, bo jakoś mi nie wychodzi. Mp3 owdzem ,ale z .mpc mam problemy.
|
mozna - splodzilem art na ten temat -tutaj
|
Cytat:
|
sorry :)
dekompresje wykonuje w foobarze, tez neidlugo opisze, albo mppdec.exe najczesciej w paku z kodekiem jest tez .bat w ktorym sa optymalne ustawienia potem tagi z freedb foobarem, ew. rename - i juz masz wavy :) a sprawe mpc->wav w eacu zglebie - bo nigdy nie uzylem ps. mp3 tez lepiej w foobarze |
Cytat:
|
z tym dekoderem w foobarze jest o tyle fajnie ze a) mozesz dodac sobie dps - niby lamerstwo - ale czasem sie przydaje b) dithering i noise shaping nie sa tam dla picu - przy cichych nagraniach, zwlaszcza muzyce klasycznej DA sie uslyszec roznice - na plus, przy dekompresji foobarem - naturalnie mowa o -q z okolic 6 - przy -q 10 to i tak wszystko jedno
a eac tego nie umie - nie wiem nawet czy potrafi replaygain obsluzyc - jesli nie - to to jest kicha i nalezy omijac z daleka |
Cytat:
|
ktora masz wersje eaca - to pisalem uzywajac najnowszej - niestety te presety i linie polecen nie sa oczkiem w glowie autora i troche o nich zapomina
ja wpisuje tak --quality 6 --xlevel %s %d wazne sa spacje, literowki, wszystko zaznaczam enkoder usera, skasuj wav, nie dodawaj crc, nie dodawaj tagow [tago wpisuje recznie, jako parametry tej samej linii polecen] - pare osob juz do mnie sie zglaszalo z tym problemem - ale zawsze to byl wynik niedbalstwa przy wpisywaniu bo metoda jest sprawdzona i testowana wieeeelokrotnie [mozesz sprobowac bez %d, %s jest raczej konieczny- bo oznacza plik biezacy [source]] |
ja standardowo wrzucam taka linie:
--quality 10 --xlevel --verbose --verbose |
to jest linia z bata z dystrybucji - problem w tym ze verbose w eacu jest zbedne bo i tak sie pojawia okno :)
a z kolei bez tego %s eac ma problemy z przekazaniem polecenia - chyba ze uzywa sie profilu enkoder mpc - ktory to ma ten %s ale ma tez pare glupot zupelnych i dlatego nie warto - tylko jednak trzeba sie meczyc z enkoder usera - inaczej to jest to zabawa sztuka dla sztuki inna sprawa ze ja staram sie przekonac do mpc nie tylko ludzi z nadmiarem miejsca na dyslu - -q6 daje taka sama jakosc - a jest jednak sporo mniejsze [bo -q10 ma avg brt=350-400kbps - to sa duze pliki] - polecam zABXowac sobie mpc -q6 i sprawdzic czy sie slyszy roznice miedzy wav a mpc -q6 - 99% ludzi nie slyszy [na dorbym sprzecie - na plastik 30000W glosnikach nikt nie slyszy] |
Hm, tylko ze ja w EAC'u zrzucam na wav a potem przerabiam na mpc i ape, ape na plytke a mpc do sluchania na kompie.
|
my tu rozmawiamy o tym jak zmusic eaca zeby wzial na siebie kodowanie mpc :) bo on umie to zrobic - i robi to dokladnie tak samo dobrze jak zewnetrznie - a plusem jest mozliwosc dodania tagow od razu z freedb [eac oferuje nareszcie mozliwosc wyboru z ktorej porcji danych freedb maja byc pobrane tagi - kiedys wrzucal pierwsza pasujaca co bylo fatalnym pomyslem]
a jesli robisz to zewnetrznie - to zdecydowanie twoja linia jest ok :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:46. |