Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   tworzenie napisów do dvd (https://forum.cdrinfo.pl/f13/tworzenie-napisow-dvd-31801/)

chryst 25.02.2004 19:28

tworzenie napisów do dvd

Witam!
Chciałbym dołączyć napisy do własnych filmów zgrywanych z DV na DVD
Pytanie:
mam już przygotowany plik *.mpg i w jaki sposób utworzyć i dodać napisy aby można było je później wyświetlać przy odtwarzaniu filmu.
Wspomnę ze dorwałem już subtitleworkshop i ***8222;staram się***8221; tworzyć napisy (na razie TXT)
Może mi ktoś przy okazji wytłumaczy jak w prg SWS łatwo dodawać te napisy. Niestety nie znam skrótów a klikanie na film aby się zatrzymał a później ustawianie długości wyświetlania napisów wydaje mi się strasznie nieporęczne.
Dzięki

mjq666 25.02.2004 21:15

cze

szukac, czytac to podstawa!

Cytat:

masz wszystko opisane w tym watku "Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik"

Cytat:

Może mi ktoś przy okazji wytłumaczy jak w prg SWS łatwo dodawać te napisy.
moja rada to sciagnij sobie z netu program SubEdit-Player,
w nim bardzo latwo tworzy sie napisy w postaci txt.

pozdro mjq

evo'mazi 26.02.2004 12:20

Lepiej wklej na stale napisy do filmu za pomoca virtual duba ! zalatw sobie filtr textsub i virtuala i mozna sie bawic w konwertownie na stale napisow w film ! Pozdrawiam !Wszystko jest an www.cdzenek.prv.pl ! Cya !

mjq666 26.02.2004 12:47

Cze

Chryst napisal ze ma juz zakodowany plik mpg, wiec o wiele szybciej zrobi dodajac napisy np w dvdmaestro bo nie bedzie musial kodowac ponownie materialu.
A jezeli bedzie chcial uzyc VirtualDub-a to i tak musi stworzyc najpierw plik w postaci txt.

pozdro mjq

greg 26.02.2004 22:06

Ulead Workshop ver 2 oferuje taką możliwośc w bardzo prosty sposób trial do pobrania ze strony Uleada .
ps.
Wykorzystując Subtitle Workshop ver.2.50 w ciągu paru minut napisy można podłozyc pod każdy divx.

ideJ 27.02.2004 16:22

Cytat:

Napisany przez chryst
Witam!
Pytanie:
mam już przygotowany plik *.mpg i w jaki sposób utworzyć i dodać napisy aby można było je później wyświetlać przy odtwarzaniu filmu.
Wspomnę ze dorwałem już subtitleworkshop i ***8222;staram się***8221; tworzyć napisy (na razie TXT)
Może mi ktoś przy okazji wytłumaczy jak w prg SWS łatwo dodawać te napisy. Niestety nie znam skrótów a klikanie na film aby się zatrzymał a później ustawianie długości wyświetlania napisów wydaje mi się strasznie nieporęczne.
Dzięki

To może spróbuj rozbić mpeg'a na strumień audio i video (np MPEG Tools z TMPG Enc'a). Uruchm DVD Maestro zaimportuj oba strumienie a potem możesz ręcznie dodać napisy (wystarczy lewym przyciskiem kliknac na sciezce napisów i wybrać Add Individual Subtitle -- reszta powinna być prosta). Ta metoda jest wyjątkowo upierdliwa przy dużej liczbie napisów ale jeśli jest ich mało to chyba najlepsza metoda. Wadą jest to że nie można wyeksportować ich do zewnętrznego pliku.

chryst 27.02.2004 17:29

cze
jeszcze zaczełem zastanawiać się nad alternatywą dla tekstu (nie chce mi sie pisać) :D
moze tak dodać ścierzkę dzwiękową z opisem (przypomne ze zgrywam sobie prywatne filmy z imprez oraz wycieczek) gdzie opisywał bym w tle ,
(dzięk z mozliwością wyłączenia)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:58.