![]() |
Boot-sprawa
otóż chciałbym zrobić coś takiego, że mam jedną płytkę na której mam nagrane wszystkie potrzebne programy do zainstalowania pod windąXP i ta płytka po włożeniu pod XP uruchamia się przejrzystym menu. Ponadto ta sama płytka powinna się bootować przy uruchomieniu kompa, żebym mógł chociażby odpalić Partitiona albo ghosta. Oczywiście pomyslelibyście w czym problem !? Chodzi mi oto by windowsowa sesja nie była widoczna podczas bootowania z niej kompa.
Próbowałem zrobić coś takiego, że pierwsza sesja zawierała programiki potrzebne spod dosa oraz bootowała się, a w drugiej sesji umieściłem autostartowalne menu dla windy oraz potrzebne programy. Jednak sesja windowsowa widoczna była spod dosa.... Że też mi się coś zamarzyło.... czy takie coś jest realne do zrobienia !? |
Intergracja instalki XP z innymi programami 8)
http://www.msfn.org/unattended/xp/applications.htm |
na dzien dobry napisze ze nie wiem czy sie da, sam bylbym wdzieczny gdybys napisal czy ta metoda wlasnie wymyslona dziala i zdaje egzamin
1.nagrywasz w pierwszej sesji boota i pliki ktore maja byc widoczne z dosu 2.formatujesz reszte do udf 3.w udf nagrywasz pliki ktore maja byc widoczne dla windy moze to glupie i niewykonale - nie moge na szybko sprawdzic (nie jestem w domu) gdzies mi sie obilo o uszy ze sa jakies menu stratowe pozwalajace wybrac sesje doodczytu, ale nie mialem z tym do czynienia - nie wiem czy to wogule istnieje i na jakiej zasadzie dziala (czy da sie zabotowac, czyu da sie potem wstawic autorun...) powodzenia |
mozna zrobic dwie plyty - chyba mniej zachodu
|
wiesz Sid.... oczywiście, że mniej zachodu zrobić dwie płyty.... tak by można było iśc po jak najmniejszej linii oporu...jednak czasami ja cośwymyślę trudnego do zrealizowania :). Ale tak na zdrowy rozum... Jedna płyta z XP, druga z office... trzecia jakieś programy.... czwarta bootowalna, żeby był dostęp do Partitiona... i taki prostym sposobem nazbierałby się niezły komplecik płyt....
NIMAL.... to co mówisz by miało sens, ale czy UDF nie formatuje Tobie całej płyty !? Ja nie bawiłem się aż tak nałogowo w nagrywanie pakietowe [o ile UDF to zapis pakietowy]. Kraluk....ja nie chcę integrować instalki XP z innymi programami...ale mimo to dzięki za link...zaraz zajrzę :). A nóż coś ciekawego będzie :) |
na cdr, jesli juz cos jest nagrane, to udf powinien sformatowac tylko pozostala czesc dysku
na cdrw sformatuje calosc plyty - tak jak mowisz |
sztuka dla sztuki to sie jakos madrzej nazywala - co do wyboru sesji - nie wiem czy jest sposob na wybor sesji z poziomu niemalze biosa - przeciez to pod winda stwarza problemy - raz widac wszystko raz nie a raz nic - a ty bardzo ambitnie chcesz sie za to brac
wg mnie jest to stanowczo za duzo zachodu |
Sid, Sid Sid... Może dla ciebie to jest za dużo zachodu...ale chce się za to zabrać zamist grać w te nowe kompletne beznadziejne gierki. A może coś opatentuje !? Któż to wie...
NIMAL... Mam takie pytanko... Także, żeby cokolwiek zrobić w zapisie pakietowym to bym musiał zepewne coś zainstalować... na przykład InCD. Jednak na płyte cd-r możne tylko raz coś nagrać [raz wypalić]. Także troszkę nie rozumiem jak program może mi sformatować płytę, żebym jeszcze mógł coś na nią nagrać !? A może InCD robi coś takiego, że od razu nagrywa coś w UDF od razu formatując !? Nie wiem...To może poszukam tego InCD, a nie będę się rozwodził :). Przyznam, że dopiero nasunąłeś mi dobrą myśl :) a tak BTW to powiem wam ciekawą sprawę. Otóż kiedyś kolega miał miodzio wypalarkę Philipsa 4/2/8 [o ile nic nie przekręciłem] i zamarzyłem sobie płytę bootowalną. Zresztą wtedy mało osób miało wypalarki, a kolega brał 15zł od płytki :). Tak więc zabootował Winde98 z CD, następnie przegrał wszystkie pliki z wirtualnego napędu A na dyskietke. Potem odpalił winde, odpalił WinOnCd v3.6 i zaznaczył BootCD. System poprosił go o włożenia dyskietki systemowej. Po skończeniu odczytu powstały trzy pliki. W nazwie miały Boot. Ponadto na płytce miałem rózne instalki m.in. winde95 :). I teraz jak bootuje tą płytkę to dos widzi tylko te trzy pliki "boot". Jednak czasami uda się zabootować ją normalnie, że jest wszystko. Może to po prostu zależy od rodzaju napędu i sposobu nagrania płyty w odpowiednim TRYBIE. Nie wiem... Dlatego to mnie natchneło, aby zrobić o płytke :). Jednak czasami człowiek coś namodzi, a potem trudno to powtórzyć. Dlatego będę próbował. |
udf na cdr dziala troche inaczej niz na cdrw
taka plyte da sie nagrywac bez juz zadnego dodatkowego programu spod windy (oczywiscie trzeba miec program do zapisu pakietowego) oczywiscie tak nagranych danych na cdr nie da sie skasowac musisz tez liczyc sie z tym ze ich odczyt jest wolniejszy niz nagranych normalnie :( |
NIMAL... w sumie nigdzie tutaj nie było wspomniane czy płytę nagraną zapisem pakietowym może odczytać dos. Także kolega mnie nakierował, że powinienem nagrać coś na eRWu i zobaczyć jak będzie zachowywała się pod dosem. Dlatego mam już od niedawna zainstalowanego VMWare i zobaczę jak się będzie zacowywała pod dosem.
Ponadto ów kolega powiedział coś takiego, że można by odpalić nero, wybrać IMAGE RECORDER, zrobić pierwszą sesje bootowalną [dla dosa]. Tylko problem tkwi w tym jakby tam dograć sesję zapisu pakietowego !? No coż...zaraz zabieram się za kombinowaniebo przez cały dzień eMułek działał i z reguły na dniu nie resetuje kompa :). A przecież muszę zainstalować InCD. |
Ilość załączników: 1
Chciałem sobie zainstalować "InCD4157" jednak przywitał mnie taki komunikat jak jest w załączniku. Czy to oznacza, że muszę mieć nero w wersji 6 !? Ja używam nero 5.5.10.54.
|
no to się nadziałem.... przyznaje.... przecież ja nie musze mieć InCD, bo InCDto tylko przyjmuje erwutki.... zobacz cie scree. Dopiero teraz sobie przypomniałem, że w nero jest tryb kompilacji UDF...no to dałem plame.... Tylko tego nie komentujcie.... jest już późno w nocy to ja lepiej pójdę spać....
|
To chyba nie ma sensu.... odpaliłem nero, wybrałem kompilacje "dysk startowy", dodałem do nie to co ma widziać TYLKO dos, wypaliłem to nie zamykając sesji. Następnie utworzyłem nową [drugą] sesje UDF, dodałem to co ma widzieć winda i wypaliłem zamykając tym samym płyte. Wszystko nagrało się pomyślnie. Jednak płyta bootuje się do pewnego momentu [screen poniżej]. Ponadto jak zabootuje kompa z innej płytki, a potem włożę tą dwu sesyjną to nawet nie mogęwyświetlić zawartości płyty poleceniem DIR. Dziwna sprawa. A może to wina tego, że użyłem płyty Cd-RW !?
Nimal, czy masz może jakieś pomysły ? |
a oto zapomniany screen.... po prostu stoi komp w tym miejscu a litek próbuje coś odczytać...jednak na daremno.
|
jak zrobiles screena z dos'a? cyfrowka? czy jest jakis inny sposob?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:06. |