Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   SecuRom 5 (https://forum.cdrinfo.pl/f11/securom-5-a-31826/)

blasfobias 26.02.2004 10:33

SecuRom 5

Ostatnio dostałem "na kilka chwil" oryginał Świątyni Pierwotnego Zła. Jak wiadomo, wersja pl jest zabezpieczona SecuRom'em 5. Po przeskanowaniu płyt przez ClonyXXL i A-Ray Scanner programy zgłosiły "brak/nieznane zabrzpieczenie" (!?). Wygląda na to, że obecne skanery przestają sobie radzić z tym zabezpieczeniem. Po zainstalowaniu gry nawet Protection id w wersji 2.1 nie wykrył zabezpieczonego .exe. Jedynie ostatnia wersja tego progsa (3.5) wykryła SecuRom, ale bez podania wersji.
Grę skopiowałem Alcoholem na profilu SecuRom NEW (4.x,5.x) i koopia działa bardzo dobrze.

p.s. swego czasu Diablo II LOD (SecuRom 4.68) potraktowałem Nero 5.5.x na żywca i najzabawniejsze jest to, że wykonałem kilka kopii z kopi i one działają!
Przy tym zabezpieczeniu,teoretycznie, taka kopia nie powinna działać....

Pawel_k 26.02.2004 15:33

a jaka wypalara palisz???

Air 26.02.2004 15:38

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
a jaka wypalara palisz???

Posiada Lite on 482448. Na bank!!

AnarKi 26.02.2004 17:51

hmm skoro zrobiles kopie w alcoholu na profilu SecuROM NEW(4.x,5.x), to twoja kopia dzialac bedzie tylko z wlaczana emulacja RMPS;) a co do skanowania wykrywajacego zabezpieczenie: ClonnyXXL jest juz troche przestarzaly, jesli chodzi o nowe wersje zabezpieczen, ale A-Ray Scanner dziala bardzo dobrze, pod warunkiem, ze gra ktora skanujesz jest zainstalowana - w przeciwnym wypadku program wyswietli nieznane zabezpieczenie tak jak napisales:)

wolf 26.02.2004 20:38

[QUOTE=blasfobias]. Po zainstalowaniu gry nawet Protection id w wersji 2.1 nie wykrył zabezpieczonego .exe. Jedynie ostatnia wersja tego progsa (3.5) wykryła SecuRom, ale bez podania wersji.
[QUOTE]

O ile się nie mylę to ten program dostępny jest w wersji 4.2 a już pokazała się wersja 5.0 ale narazie beta tutaj masz link do programu

http://www.protectionid.owns.it/

Powodzonka

blasfobias 27.02.2004 09:27

Racja, miałem poprostu nieaktualne dane.... Dzięki za link.

szaman_master 26.03.2004 18:21

Co do Diablo 2: LoD, to zapomniałeś, że tamten Securom NIE OPIERAŁ się jeszcze na fizycznych parametrach nośnika i można było robić kopie z kopii bez żadnego problemu na każdej nagrywarce odczytującej dane subkanałowe. Poczytaj trochę więcej o zabezpieczeniach, zanim napiszesz taką bzdurę!

blasfobias 30.03.2004 13:16

Słuszna uwaga, najwidoczniej zapomniałem...

Ziemas 08.04.2004 23:53

Jednak aby nagrac na plyte taką gre zabezpieczoną SecuRomem z serii 5xxx jak Świątynia Pierwotnego Zła 5.00 czy jeszcze nowsza Star Wars Knigts Of the Old Republic 5.02 to potrzeba więcej mieszania niz tylko Alcohol z profilem. Zreszta Star Wars KOTOR Nie bedzie dzialal z Virtuala a tylko z CD i tutaj potrzeba Blind Write'a (BWA Buildera) i Twenpeak.exe i jest to bardziej skomplikowane ale mi sie udalo zrobic kopie i Światyni i KOTORA dzialających z CD

blasfobias 13.04.2004 10:45

Drugi sposób jest oczywiście pewniejszy i daje lepsze rezultaty. Co do Świątyni, DMP ustawiłem na x1, prędkości odczytu i zapisu na x8 i kopia działa zarówno z virtuala jak i z cd. Oczywiście mówię o Alc 120. Sprawdziło się to także na archaicznych machinach w pracy.....(dobrze, że szef nie wie.. ^_^ ).

Air 13.04.2004 11:10

Cytat:

Napisany przez Ziemas
Jednak aby nagrac na plyte taką gre zabezpieczoną SecuRomem z serii 5xxx jak Świątynia Pierwotnego Zła 5.00 czy jeszcze nowsza Star Wars Knigts Of the Old Republic 5.02 to potrzeba więcej mieszania niz tylko Alcohol z profilem. Zreszta Star Wars KOTOR Nie bedzie dzialal z Virtuala a tylko z CD i tutaj potrzeba Blind Write'a (BWA Buildera) i Twenpeak.exe i jest to bardziej skomplikowane ale mi sie udalo zrobic kopie i Światyni i KOTORA dzialających z CD

A to dlaczego nie będzie działał z virtual'a?? U mnie na demonie śmiga aż miło. :spoko:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:24.