![]() |
Spam z helionu (nie rozumiem?)
Ja nie rozumiem, dlazego na moje platne konto e-mail przyszedl dzis taki oto spam:
Witamy z helion.pl, To jest kupon rabatowy, który wykorzystasz podczas zakupów w księgarni internetowej helion.pl. Możesz odliczyć kwotę 5 zł od wartości zamówionych książek lub pokryć nim koszty pobrania pocztowego. Numer kuponu to: A1G26A11-5V76E5ds mam przekierowanie - forward z konta e-mail na forum, gdzie splywa mi cala poczta... ale z tego co mi wiadomo spam jest juz nielegalny w naszym kraju... na swiecie tez sie z nim walczy... oczywiscie powiadomilem o calej sprawie mojego providera, zobaczymy co dalej. A tak swoja droga jesli te ksiazki beda mnie naprawde interesowaly, to bez kozery to pisze... zainteresuja sie nimi samodzielnie pozdrawiam |
Cytat:
Też dostałem coś podobnego z Helion'u. Nie jesteśmy *****ami, ze trzeba nam pisać co powinniśmy przeczytać lub co kupić. Spam zawsze zniechęca mnie do rzeczy które reklamuje, tak samo jest i w tym przypadku. pozdro |
Hmm, to mila promocja, mi by sie przydala, dziekuje za numerek kuponu.
|
Ormianim mozesz wyjasnic na jakie konto dostales te poczte!!!
Z tego co wiem w Helionie wyglada to tak: 1. rozsylama maile reklamowe na konta bezplatne np o2.pl, onet, chip i pare innych 2. rozsylaja poczte do osob ktore cos u nich kupily i nie zastrzegly, ze nie chca dostawac informacji o nowych promocjach |
A bardzo chetnie pomoge wyjasnic te sprawa i jezeli to konto jest platne to poprosze o sprawdzenie w jaki sposob trafilo na liste osob powiadamianych o promocjach.
|
Cytat:
|
Cytat:
na konto ...@aster.pl, jest to konto darmowe, ale udostępnione w ramach pakietu internetowego za który się płaci, to chyba pierwszy jako taki spam, który przyszedł na to konto do dwóch lat. |
Wyjasnilem w Helionie kilka spraw:
1. Wysylaja maile reklamowe na bezplatne konto - ostatnio byly to o2, chip, interia, onet, wp. Taka poczta nie ma w stopce informacji o tym, ze mozna z niej zrezygnowac i jezeli trafial na konto platne to na 100% jest to forware z innego konta bezplatnego. Sprawdzcie dokladnie 2. Helion wysyla rowniez mailing na swoja baze kont e-mail i jezeli ktos dostanie poczte w stylu jaki podal Ormianin i bedzie ona zawierac w stopce informacje o tym jak sie wypisac z tej bazy. To znaczy to, ze dany adres jest w bazie Heliona. Postepujac zgodnie z instrukcja mozna sie z tej bazy wypisac i maili nie bedzie. Do tej bazy mailingowej Heliona mozna trafic na kilka sposobow: - robiac zakupy na helion.pl lub u ich partnerow (np na CDRinfo.pl) - biorac udzial w konkursach gdzie helion sponsorowal nagrody - ktos zrobil psikusa i was dodal Skoro juz sie pojawilem w tej wypowiedzi to dodam jeszcze, ze nie ja sprzedaje ksiazki w Helionie i nie ja wysylam maila reklamowe. NIe bardzo rozumiem kontekst w jakim sie tutaj pojawilem bo to tak jakbym napisal, ze dostalem dzisiaj spam o powiekszaniu penisa albo kupnie viagry i pewnie to bedzie wina XXX ktory w jakims tam topicu wypowiedzial sie na temat zwiazany z wielkoscia penisa. |
Cytat:
Poza tym sprawdz czy nie masz forwarda poczty z innego bezplatnego konta, aliasu. Zastanow sie czy nie kupowales czegs w helionie i czy nie brales udzialu w jakims konkursie gdzie Helion sponsorowal nagrody. |
Cytat:
jaka szkoda, ze nie napisales dokladnie tego, co na pewnym forum na ten temat, ze jest to sprawa BD, bo odkad kieruje CDRinfo.pl to dzieja sie takie rzeczy - kompletna bzdura!! @Sid zauwaz, ze nie dostajesz kazdej reklamy na kazde konto tlenowe. Ktos kto zamawia reklame np w o2 zyczy sobie wyslanie jej do okreslonej liczby adresatow i tyle. Nie wiem, na jakiej zasadzie sa oni wybierani, ale domyslam sie, ze losowo. Btw, mozesz mi pokazac, gdzie w nowym konkursie wsrod sponsorow wymieniany jest Helion? Jakos ja, ani kilka innych osob nie mozemy tego znalezc. @grzeniu Mialem nie komentowac Twoich insynuacji, ale jednak skomentuje... 1. CDRinfo.pl nie bylo ani nie bedzie przez nikogo sponsorowane, Moze sie zdziwicie, ale jest to malo dochodowe zajecie. 2. Oczywiscie jak zwykle sprawa Helionu... Nie wiem, dlaczego twierdzisz, ze tresc naszego serwisu staje sie trescia nieobiektywna. Nie bylo recenzji zadnej ksiazki - wtedy na pewno stwierdzilbys, ze jestesmy nieobiektywni. Nic poza programem partnerskim nie mamy z Heliona - a w PP mozesz nawet sam brac udzial. 3. To co mnie najbardziej wkurzylo - NIKT NIE UDOSTEPNIAL ZADNEJ BAZY ADRESOW E-MAILOWYCH!!!! @wszyscy wydaje nam sie, ze od jakiegos czasu cos sie zaczelo dziac na serwisie. Dostajecie jeden test tygodniowo, jeden artykul tygodniowo, sporo newsow itd. Wielka szkoda, ze jest grupka osob, ktora rozsiewa takie plotki, ze krew zalewa. Ale w sumie nie dziwi mnie to - taka mentalnosc Polaka. PS: Dziekuje pewnej osobie, za wskazanie linka na pewnym forum. |
Ja dobrze wiem jak dobierani sa adresaci poczty na roznych portalach. Wyglada to tak, ze podczas rejestracji jestescie pytani o rozne rzeczy min o zainteresowania. To trafia do bazy i tam uzytkownik jest szufladkowany.
Nastepnie przychodzi firma i mowi tak, ze interesuje ich klient z miasta o wielkosci powyzej 50 tys, w wieku pomiedzy xxx-zzz, o takich to a takich zainteresowaniach. Odpowiedni system pozwala puscic reklamy do konkretnych grup uzytkownikow. Proste i klarowe tak, ze nawet dres z piecoma paskami rozumie jak to dziala. @Bartez Wydaje mi sie, ze jakby te same zmiany wprowadzal ktos inny to nie byloby takiego zamieszana. W zachowaniu uzytkownikow (nie wszystkich oczywiscie) az nadto widac zawisc i niczym nie uzasadniona niechec do mojej osoby. Moze to przykre (nie dla mnie) ale prawdziwe, że grupa ta idealnie reprezentuje nastepujace cechy: - syndrom psa ogrodnika - sam nie wezmie ale innemu nie da, - typowa polska ceche polegajaca na tym, ze Polak ktory widzi iz jego sasiad ma lepiej nie wezmie sie do pracy by miec tak jak sasiad ale usilnie mysli i kombinuje co zrobic aby uwalic sasiada i utrudnic mu zycie. - niekonstruktywna krytyka i brak inicjatywy |
zgadza sie, dawno nie rejestrowalem sie na tego typu portalach wiec jakos nie zwrocilem na to uwagi. W kazdym badz razie, jakby nie byla ta lista generowana, niektorzy i tak beda twierdzic, ze sprzedalismy adresy, bo dostali spam tylko na ten podany na naszym forum...
brak slow z mojej strony EOT w tym temacie |
heheh mowisz, ze sprzedalismy adresy mailowe ludzi ... toz to jakas powiesc sensacyjn czy szpiegowska albo plotka w stylu jedna pani drugiej pani ... wsadzila do pupy grabie
EOT |
Cytat:
Cytat:
|
Chyba pewne posty "wcielo".
Musze przyznac ze rzadko zgadzam sie z BD ale tym razem (wyjatkowo ;) ) ma racje. Zupelnie nie zrozumiale jest dla mnie atakowanie kogos bez pewnosci winy swojego celu. Watpie zeby atakujacy taka wiedze posiadal. Spam od Heliona tez dostalem. Nie uwazam ich za najlepsze wydawnictwo informatyczne ale nie widze powodu zeby robic z tego tutaj taki raban. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:32. |