Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Coś jest nie tak z drukarką....pomocy :( (https://forum.cdrinfo.pl/f5/cos-jest-nie-tak-drukarka-pomocy-32117/)

Air 08.03.2004 14:32

Cytat:

Napisany przez mr_spock
nie wydaje mi sie... kiedys facet w sklepie powiedzial mi, to niektorzy ludzie wysylaja drukarke do servisu z zamiennikami w srodku - wtedy to koniec.
Po prostu zatrzymac oruginalne tusze (puste) i wsadzic je gdy zajdzie potrzeba

Tak samo myślę, żeby zachować oryginalne tusze.

andrzejj9 08.03.2004 14:15

Cytat:

Napisany przez Ziele
Ciekawe tylko ile ten wytrzyma napełnień...

A ja wlasnie wczoraj chyba po raz 11 albo i 12 napelnilem swoj kartridz i drukuje az milo (sprawdzilem dokladnie, bo ze sto kartek musialem wydrukowac). Tak wiec o to bym sie specjalnie nie martwil :)

mr_spock 08.03.2004 13:11

nie wydaje mi sie... kiedys facet w sklepie powiedzial mi, to niektorzy ludzie wysylaja drukarke do servisu z zamiennikami w srodku - wtedy to koniec.
Po prostu zatrzymac oruginalne tusze (puste) i wsadzic je gdy zajdzie potrzeba

Air 08.03.2004 12:38

Tusz do drukarki Canon i250!!

Mam drukarkę Canon i250, nówka na gwarancji. Mam do wydrukowania około 300 stron tekstu. Oryginalny tusz Canona koszuje 40 zł a zastępczy 13 zł. Jest tylko jeden problem. Obydwa wystarczą na około 130 stron tekstu. Facet w sklepie powiedział że jak użyje zastępczego to w tym momencie jak sie coś stanie z drukarką to koniec gwarancji. Czy jest to możliwe aby w razie jakiejś wpadki drukarka pamiętała że używałem nie oryginalnego tuszu. Wiem, że HP zapamiętuje numer seryjny ostatniego używanego tuszu.

Ziele 07.03.2004 23:24

Byłem dziś na giełdzie i udało mi się kupić orygiała za 85zł. Musze przyznac ze rozrzut cenowy jest niezły bo niektórzy sobie wołali 110zł. Były też napełniane za 65zł ale juz wolałem troche dopłacić i mieć pewność ze bedzie wszytko ok. Ciekawe tylko ile ten wytrzyma napełnień...

Ziele 06.03.2004 22:35

U mnie nie musi być włożony kadridż z czarnym tuszem. Teraz to raczej musze go wyjąć zeby cokolwiek wydrukować. Inaczej czepia sie zeby go sprawdzić

puch 06.03.2004 22:19

Od dość dawna stosuję dolewki, ale tylko firm Fullmark lub InkTec - ostatnio raczej te drugie. Ostatni czarny nabój HP 45 napełniłem chyba szósty raz z rzędu i jeszcze działa nieźle! Próbowałem też paru innych firm, ale raczej się zawiodłem.

Dostępne są też już gotowe, powtórnie napełnione naboje, ale jestem nastawiony podejrzliwie - nabój taki potrafi kosztować ok. 80-90 zł, co nie jest już taką wielką oszczędnością wobec ok. 140 za nowy, a dolać atramentu za 20 zł. mogę sam.

@ ziele: chyba nie unikniesz zakupu nowego naboju. I jeszcze jedno: wydaje mi się, że drukarka, żeby drukować, musi mieć oba naboje - jeden może być pusty, ale muszą być oba.

Sprawdź też dokładnie w ustawieniach, jak drukowany jest kolor czarny - czy czarnym atramentem, czy składany z trzech kolorów, i czy tylko przy druku tekstu, czy grafiki. Nie wiem jak Twoja, ale moja HP 895 ma taką (dość dobrze ukrytą, przyznaję) opcję. Przydaje się to czasem przy wydruku fotografii, gdy czerń z czarnego atramentu odbija się wyraźnie od reszty. Normalnie jednak opcja ta powinna być wyłączona.

pawelblu 06.03.2004 22:02

Ilość załączników: 1
Ja uzywam czegos takiego:
1 napelnienie: 4 stryzkawy po 10ml. (najbardziej pojemny toner ;) ) kosztuje 10 zl. - starcza na 5 napelnien :)

cala buleteleczka kosztuje ok. 50 zl. :) - bardzo dobry tusz Polecam
Co to Twojej drukarki to sie spaytam jutro guru od drukarek na gieldzie - zoabczymy to powie na ten temat.

andrzejj9 06.03.2004 18:56

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
a własnie, mowi się że max. 2-3 razy można napełnić kadridź.
Hp miało kiedyś taką fajną akcję własnie przeciw ponownemu napełnianiu kadridźy. Była np. spalona zapałka i tekst: "niektóre rzeczy są jednorazowe" albo skórka od banana i podobny tekst jeśli dobrze pamiętam: "pewnych rzeczy nie napełnisz dwa razy".
pozdro

Nie no, 2-3 razy to jednak lekka przesada w dol. Ja slyszalem, ze 4-6
to minimum, a jak dobrze pojdzie to i z 7-8 razy mozna. Natomiast swoj
kartridz (HP5550) napelnialem juz chyba 12 razy i ciagle dziala. Co
ciekawe, wlasnie skonczyl mi sie tusz i jutro zamierzam kupic kolejne
uzupelnienie. Zobaczymy, czy dalej bedzie dzialal. Mam nadzieje, ze
tak, bo mam pelno materialu do wydrukowania na uczelnie i szkoda mi
instalowac nowy kartridz (ktory zreszta mam, zarowno czarno-bialy, jak
i kolorowy, ale czekaja na gorsze czasu).

Wszystko wiec kwestia szczescia, ale mysle, ze 5 razy to absolutne
minimum.

Ziele 06.03.2004 17:50

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Sa dobre zamienniki firmy stokrotek. Ja zaplacilem 80 zl. za swoj kolor, ale jest wiekszy 3x od orginalu.

3x? Większy kadridż czy tak mało wlewają do oryginałów?

Do mojego hp psc wchodzi 56 http://www.tusze.pl/cgibin/shop?info...6&sid=5dfd90d9 ale 20zł taniej za napełniany kadridż to troche sie za wysoko cenią :(. Juz wole kupić oryginała.

Drukarki bym nie zmieniał gdybym tej nie wygrał :) Jedyny konkurs na zasadzie losowej w jakim wygrałem 8) do niej był jeszcze aparat hp720.

CIAPEK 06.03.2004 15:28

Cytat:

Napisany przez pawelblu
stokrotek (100krotek) http://www.100krotek.pl/

tia...

no prosze :), nie znałem tej firmy, a że podobne nazwy to myślałem, że się pomyliłeś. Sorki.
100krotek chyba mniej znana firma i tusze nie wszędzie dostępne.
Pozatym - szukałem w google dla pewności "stokrotek tusze" i nic nie było. Nazwa "100krotek" brzmi troche inaczej ;)

pawelblu 06.03.2004 15:25

Cytat:

Napisany przez CIAPEK

stokrotek (100krotek) http://www.100krotek.pl/
Cytat:

Napisany przez CIAPEK
szycho ;)

tia...

CIAPEK 06.03.2004 11:59

Cytat:

Napisany przez pawelblu
(...)Sa dobre zamienniki firmy stokrotek. Ja zaplacilem 80 zl. za swoj kolor, ale jest wiekszy 3x od orginalu.

raczej "Wielokropek" http://www.tusze.pl/tusze/wielokropek.html
szycho ;)

pawelblu 06.03.2004 11:44

Cytat:

Napisany przez Ziele
No tak ale po napełnienu przedrukowałem jakies 50 kartek i było ok aż tu nagle... pozatym ceny kadzidży do hp są z kosmosu. Do mojej drukarko, kopiarko...itd to są takie małe 19ml zbiorniczki. W kolorowym 9ml na barwe. Paranoja! Im nowsza drukarka tym niejsze kadridże :( Kiedyś miałem 930C i tam były zbiorniki 60ml.

Troche sie tym interesuje poniewaz mam 930C i obok mnie na gieldzie stoi gosc z tuszami (mozna powiedziec szycha w dziedzinie tuszy na gieldzie :) ).
930C to jedna z najlepszych drukarek - bledem bylo ze ja wymieniales. Ta drukarka ma zbiornik do czarnego o numerze 45 (popularna czterdziestka piatka) i miesci sie w niej 40 ml. W kolorze jest 3x 17 ml. na kolor.
Powiem Ci ze sam efekt wydruku tez przypomina mi efekt drukowania na zlym papierze (dedykowanym pod laser only co juz wczasniej zauwazyl kowalik), no ale jezeli wykluczasz taka mozliwosc...
Napelniac mozna kilka razy - nawet do dziesieciu - wszystko zalezy od "higieny" napelniania. Jak bedziesz w prawidlowym stopniu zachowywal zasady konserwacji to toner na dlugo ci starczy. Co wiecej przy tonerze napelnianym powinienes drukowac conajmniej raz na 2 tygodnie, bo ten tusz ma tendencje do zasychania.

Cytat:

Napisany przez Ziele
Dziś odkurzałem kompa i miałem wszystko porozłączane... i drukarke też. Gdzieś za gdzine podłączylem wszystko i zonk. Drukarka wyświetliła na ekraniku zeby wymienić kadridż z czarnym tuszem i nie idzie juz nic wydrukować. No chyba ze go wyjme to drukuje tylko z kolorowym kadridżem :(. Próbowałem go pare razy wkładać i wyjmować ze moze zalapie ale to nic nie dało. Czemu tak sie stało? Są jakieś zamienniki do hp?

Sa dobre zamienniki firmy stokrotek. Ja zaplacilem 80 zl. za swoj kolor, ale jest wiekszy 3x od orginalu.

Ziele 06.03.2004 00:36

Dziś odkurzałem kompa i miałem wszystko porozłączane... i drukarke też. Gdzieś za gdzine podłączylem wszystko i zonk. Drukarka wyświetliła na ekraniku zeby wymienić kadridż z czarnym tuszem i nie idzie juz nic wydrukować. No chyba ze go wyjme to drukuje tylko z kolorowym kadridżem :(. Próbowałem go pare razy wkładać i wyjmować ze moze zalapie ale to nic nie dało. Czemu tak sie stało? Są jakieś zamienniki do hp?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:43.