![]() |
jak to jest z DAO dla DVD-R ?
Witam.
Zauważyłem że w moim przypadku jedyną opcją dostępną (szary nieaktywny kwadracik) do wypalania DVD jest DAO. Nagrywarka: Pioneer DVR-107D (firm:1.10) Nero 6.3.0.3, wszystkie mozliwe opcje typu płyt. Dla CD-R nero pozwala mi na DAO,TAO,DAO/96 a tu taki niefart. Skądinąd ten sam nero (NeroInfo) podaje cały stos dostępnych przez sprzęt trybów. Ktoś mi to może wyjaśni ? |
nom mam to samo natomiast w gamejacku 4 mam nagrywane trybem RAW-DAO czy jaos tak lae w gj4 jest pelno trybow do wyboru ;)
|
odpowiem, jesli to w ogóle będzie można nazwać odpowiedzią, na tyle, na ile mi wiedza, a jest jej niewiele =], pozwoli. DAO - Disk at Once, TAO - Track at Once. możliwe, że sama kompilacja wymusza odpowiedni tryb nagrywania, bo np. obrazu płyty nie wypalisz np. w TAO...
|
Oczywiście że jedyną możliwą opcją podczas wypalania DVD-Video jest DAO i program
automatycznie blokuje dostęp do zmiany ustawienia bo inaczej nie wypali. Tak ma być i kropka. |
hmm tyle też wiem ....
Chodzi o to że nawet mając zwykłą płytę z danymi muszę ją nagrywać DAO
a już kuriozalne jest, że płytę multisession każe mi też nagrywać DAO czego się z definicji NIE DA zrobić więc się na mnie wypina. ufffff. |
Różnica polega na tym że jak nagrywasz przykładowo płytki AUDIO w TAO to wyogląda to tak. Buforuje każdy Track i nagrywa go na płycie. Jak nagra jeden kawałek na CD to buforuje następny i tak w kółko.
A jak nagrywasz w DAO to można powiedzieć że bierze płytkę całym tchem odrazu. Czyli buforuje najpierw dane na yle ile mu pozwala bufor nagrywarki, a później tylko ten bufor uzupełnia tak aby był on cały czas pełen. Dlatego tez czesto tuaj moga się pojawiać na słabych sprzęciorach nagłe opróżnienia bufora, gdy nasz sprżecik nie nadaża zapęłnić bufora. W TAO to nie grozi - bo nagrywara czeka aż bufor sie zapełni danymi które mają zostać nagrane. |
Ale jak sie robi multisesje DVD i nagrywa DAO, to potem nie ma prbma z nagraniem 2giej sesji.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:23. |