Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   pytanie o dyski seagate'a (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pytanie-o-dyski-seagatea-32227/)

adixo 08.03.2004 17:21

Baracuda 120 SATA 8 MB cache kupiony jakieś 9 miesięcy temu.
jest odrobine głośniejszy od swojego braciszka 60 MB ale i tak cichszy niż WD i Maxtor.
Nigdy z barkami nie miałem problemów 8)

cana 08.03.2004 14:17

te z 8megowym buforem mają 3 lata gwarancji

woitas 08.03.2004 14:02

barracudy są bardzo dobre.
mam już półtora roku 80 gb i chodzi bajerancko.
z tym, że zastanowiłbym się bardzo na twoim miejscu nad nim, bo z tego co pisałeś, ten ma tylko rok gwarancji... :blee:

Voytek 08.03.2004 12:29

Witam

Ja obecnie odpukac mam juz ponad 1 rok Barracude IV 60 GB 7200 i chodzi ok
Jest cicha i dosc wydajna, grzeje sie bardzo mocno bez wentylatora,
a prz wentylatorze dochodzi do 38 stopni. Jednka jest to dokladnie moj
4 dysk - wczesniejsze padaly po 2 miesiacach z bad sectorem.
Mam jeszcze starego IBM-a DeskStar 40 GB 2 lata i szumia w nim juz lozyska
ale kurde to wytrzymala maszyna - spadl mi kiedys z biurka jak go wyciagnalem z kompa i nadal chodzi

shuma02 06.03.2004 22:40

Cytat:

Napisany przez surff
Witam,

Ja do Seagate nic nie mam - mam dwie barki 4(40) i 7(80) i sprawują się b. dobrze.
Osatnio sprawiłem sobie jednak Dimond Maxa 9 120GB z 8 mega kaszy i to dopiero jest czad! Trochę więcej hałasuje, ale jest o wiele bardziej wydajny.

czolem,
mam prawie to samo, 40,80,80 seagate, no i teraz dukupilem 120g Maxtora 8mb cache.
musze powiedziec ze Maxtor jest duzo glosniejszy od pozostalych 3 seagatow.
jak narazie seagaty maja od pol do poltora roku i wszystko chodzi jak nalezy.
a kupilem Maxtora bo byl po prostu tanszy...

cana 06.03.2004 20:40

puch ma full rację / qrde mam już chyba dosyć piwa a tu do weekendowego ładowania gazu jeszcze oficjaknie godzina :)/ nie ma to jak 3 lata gwarancji, to aqrat jest warte tej kasy

pozdro

zorg 06.03.2004 20:00

Hdd

wazne aby hdd dzialal ! i mial odpowiednie parametry, np.10000rpm

puch 06.03.2004 19:57

Od niedawna mam Maxtora 120, a koleżanka Barracudę - oba 8MB cache. Maxtor jest trochę wydajniejszy, za to Barracuda praktycznie bezgłośna. Maxtor jednak trochę terkoce głowicami przy odczycie i zapisie. Za krótko je mamy, by mówić o trwałości, a w sklepach każdy mówi co innego. Dyski WDC są głośniejsze, i w kilku miejscach słyszałem, że bardziej awaryjne. IBM/Hitachi są trochę droższe od innych, i trudniej je kupić, bo mało kto nimi handluje. Mam jednak dwa starsze dyski IBM i nie narzekam.

Radziłbym dopłacić trochę do dysku z 8MB cache - może nawet nie ze względu na pamięć, która poprawia trochę wydajność, a właśnie dla 3-letniej gwarancji.

*Vojtas* 06.03.2004 19:25

Cytat:

Napisany przez cantrell
właśnie w tym jest problem że każdy poleca co innego :) Ja mam seagate 17 giga od 3 lat i chodzi bez problemu.

W tej chwili w kompie mam dwa dyski Segate 30 GB i 80 GB. Ten mniejszy jakieś 2 lata większy rok jak na razie bez problemów. Ale oprócz tego mam jeszcze dwa 1 GB i 1,2 GB :) właśnie wygrzebałem fakturę, z której wynika, że ten 1,2 GB kupiłem w marcu 1997 roku a mniejszy o ile dobrze pamiętam jest jeszcze o rok starszy używałem ich około 4 do 5 lat (bezproblemowo) obydwa są sprawne do dziś (niedawno miałem okazje sprawdzić w starym kompie). Nie miałem do czynienia z dyskiem, o którym piszesz, ale za 370 zł ja bym zaryzykował.

Pozdro:)

surff 06.03.2004 18:55

Witam,

Ja do Seagate nic nie mam - mam dwie barki 4(40) i 7(80) i sprawują się b. dobrze.
Osatnio sprawiłem sobie jednak Dimond Maxa 9 120GB z 8 mega kaszy i to dopiero jest czad! Trochę więcej hałasuje, ale jest o wiele bardziej wydajny.

Pozdrawiam

cana 06.03.2004 18:20

@SEBAw, jaki ibm? toć nie ma juz od dawna dysków ibm i to z tymi dyziami były problemy a nie baśkami 4 których multum przeszło przez moje łapki i tylko jedna wróciła do dystrybutora /po miesiacu uzytkowania / fakt faktem że była taka felerna dostawa która się ostro sypała ale to aqrat złozyłbym na karb jakichś kłopotów transportowych, wiele mozna napisać o b4 ale nie to że jest awaryjna i głosna / u mnie 80tka chodzi od około 1.5 roku, 24h na dobe, 7 dni w tygodniu / inna sprawa ze dyski seagate nie lubią przegrzewania, więc jak się ma piekarnik w obudowie, lub trzyma dyzia w niewentylowanej kieszeni która całkowicie uniemozliwia wymianę ciepła to nie ma się co dziwić ze dysk pokazuje "międyznarodowy znaczek współpracy" ;)

pozdro

Ziele 06.03.2004 18:02

Cytat:

Napisany przez SEBAw
Z tymi Seagatami są problemy. Wysiadaja po paru miesiacach. Może to jest dobry model i będzie służył pare ładnych lat. Ja polecam IBM lub Maxtora z 8MB cache no i 7200obr/min.

Takie jasełka były z serią IV. Mi padły dwie takie 80-tki ale trzecią dali mi juz w wersji VII i jest super. Dysk chodzi miodzio i jest bardzo cichy. W koncu wpadli na pomysł zeby nie zasłaniać płytką dolniej części dysku. Teraz dobrze oddaje ciepło bo ma pofałdowaną powierzchnę jak radiator i temperatura trzyma sie w okolicach 30-33*C ;) W wdc, maxtorze słychać silnik obracający talerze a w seagate nie!

Patrix 06.03.2004 17:54

Ja mam Segate 120GB 8mb cache i sprawuje się berdzo dobrze.
W rzeczywistości jego pojemność to 114470mb ;)
Jest cichutki i trzeba go bardzo czymś zając aby wydał cichutki dzwiek - ale jak przyłożysz ucho do obudowy :D - chodzi już pół roku.
Mam jeszcze segate 40gb ma już 2 lata i działa bardzo dobrze,
mam także segate 10gb i ma już 3,5 lat i też działa....
Segate - bardzo dobra firma, mają tylko wrażliwe na ciepło scalaki więc trzeba je dobrze chłodzić...

SEBAW 06.03.2004 17:36

Ja pisze o nowszych modelach. Sory, że tej informacji nie zamieściłem. A co do mojej wypowiedzi to opierałem się na innych portalach.

cantrell 06.03.2004 17:34

Cytat:

Napisany przez SEBAw
Z tymi Seagatami są problemy. Wysiadaja po paru miesiacach. Może to jest dobry model i będzie służył pare ładnych lat. Ja polecam IBM lub Maxtora z 8MB cache no i 7200obr/min.

właśnie w tym jest problem że każdy poleca co innego :) Ja mam seagate 17 giga od 3 lat i chodzi bez problemu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:43.