![]() |
Zakaz palenia w miejscach publicznych
ostatnio na mojej klatce schodowej pojawił się wielki napis:
"Zakaz palenia wyrobów tytoniowych w miejscach publicznych (klatce schodowej i piwnicy)" Podstawa prawna to Ustawa z dnia 9 listopada 1995 r. o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Czytamy tam: Art. 5 Zabrania się palenia wyrobów tytoniowych poza pomieszczeniami wyodrębnionymi i odpowiednio przystosowanymi: 1)... 2)... 3)w pomieszczebiach zakładów pracy oraz innych obiektów użyteczności publicznej... W ustawie nie ma definicji obiektu użyteczności publicznej. Czy klatka schodowa i piwnica to obiekty użyteczności publicznej? Może są wśród nas ludzie znający temat ew. studenci prawa i coś mogę podpowidzieć na temat. |
"użyteczności publicznej" czyli przestrzeni, która nie jest własnością prywatną i jest ogólnie dostępna dla wszystkich np.lokatorów.
|
a znasz źródło lub podstawę prawną tej definicji ?
|
Ilość załączników: 1
apropos zakazow ;)
|
Cytat:
jak wiadomo głupota i bezduszność przepisów nie ma granic... |
Szperam teraz w Googlach i znalazłęm http://www.prawnik.net.pl może coś tam będzie.
|
ta ustawka? a wali mnie to tak szczerze i wulgarnie powiem i proponuje jeszcze wprowadzić zakaz przebywania poza zamknietymi obiektami z siatki zbrojeniowej o wymiarach 1x1x1m dla alles polityków i biurw urzedniczych a dla nie przestrzegających regułek natychmiastowa exterminacja
to jakais pie... paranoja, zakazy zakazy a kaski z akcyzy to by się chciało cieawe jak to pogodzić :) pozdro |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:14. |