Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Problem z demuxem w Scenarist. (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-demuxem-scenarist-32428/)

Adams32 23.03.2004 21:39

Wielkie dzięki ideJ. :)
Niestety nie mogłem przez dłuższy czas zajrzeć na forum.
Na pewno skorzystam z tej pomocy jeśli problem się powtórzy. :)

ideJ 17.03.2004 16:15

Przeglądając forum.doom9.org trafiłem na dokładnie taki sam problem. Tu jest opis i nawet jakieś rozwiązanie.

Na forum.doom9.org Scenarist 3.0 zbiera niezłe cięgi choć problemy są głównie z NTSC (drop vs. non-drop).
W każdym razie rozwiązaniem problemu z uszkodzonym AC3 jest taki zestaw czynności:
w Track Editorze prawym przyciskiem klikamy na kłopotliwej ścieżce audio i wybieramy Data -> Placeholder następnie klikamy prawym przyciskiem raz jeszcze i tym razem wybieramy Placeholder -> Data (nie sprawdzałem tego tylko przetłumaczyłem -- zgaduję, że w tym momencie trzeba wskazać plik AC3).
Może to pomoże ^_^

ideJ 16.03.2004 14:38

Odnośnie błędu to Scenarist czepiał się samego pliku ac3 a nie tego, że był krótszy niż video. Z komunikatu wynikałoby, że plik ac3 jest o 2 ramiki krótszy niż to wynika z nagłowka tegoż pliku.
Co do napisów to te szare napisy są w tym co wygenerował Scenarist? Czy po wklejeniu w oryginalną strukturę? W tym pierwszym przypadku wróć do scenarist'a kliknij na scieżce video, wybierz podgląd (będziesz sobie mógł podejrzeć wygląd napisów), o góry w menu będziesz miał albo Palette Tool albo coś z Color (piszę z pamięci). Dodaj nową paletę i po ustawiaj w niej kolorki tak jak Ci pasuje. W tym drugim przypadku zaznacz w IfoUpdate Copy Color Tables i jeszcze raz zaktualizuj IFO.

Adams32 15.03.2004 16:13

Na początek chcę sprostować: to nie o muksowanie chodziło tylko o multiplexing (nawet tytuł tematu zmieniłem). :fiu:
Ścieżkę audio mogłem wyciągnąć tylko VOBratorem bo VobEdita nie miałem. Niestety wywalał się. ???
Edycja pliku Reauthorist.scp wykazała tylko, że inne TSy także różniły się długością między wideo a audio. Ciekawa rzecz, czy pliki M2V zawsze w playerach pokazują krótszy czas (jakieś 3 razy) niż rzeczywiście mają? Pliki audio wykazywały taką samą długość jak VOBy. W takiej sytuacji nic nie kombinowałem w Reauthorist.scp.
Następnie zainstalowałem starszą wersję DVDdecryptera (3.1.9), ale i to nie pomogło.
W końcu wziąłem się za Scenarista i zainstalowałem także starszą wersję (2.7.0).
No i w końcu pomogło. :)
Z tym że nie jestem pewien, ale chyba przy nowszych wersjach decryptera i scenarista nie miałem plików MPV. No ale głowy nie dam.

Wydawałoby się, że już nie ma problemu, tymczasem okazuje się, że napisy mam w szarym kolorze. ???
Być może w ferworze walki gdzieś coś ruszyłem, ale nie pomnę. :)
Teraz mam pytanie gdzie (chyba w scenariście) to się resetuje tak by byly jak oryginalne?

No i na koniec podaję pełny komunikat o błędzie, który byl tematem mojego postu:

Info Multiplexing VOB "E:\scenarist\6ty\\6ty_dzien-VTS_08_PGC_03_t.vob".
Info Multiplexing VOB Main Stream
Error Audio stream #1 has been finished before expected.
Error The audio file "D:\=DVD=\DVD_VIDEO\VTS08\VTS__08_P03-80-192K-[0MS]-CH2ENGLISH.AC3" might be corrupted or shorter than expected.
Error (read = 8844 audio frames , expected = 8846 audio frames)
Error dvd_mux : DoMux Multiplexing Error
Error Terminated Multiplexing (6ty_dzien-VTS_08_PGC_03_t.vob).
Error Can't read the input stream.
Error Multiplex is failed.
Error Multiplexing failed, Track "VTS_08_PGC_03"

Error MuxFromDB:MuxVTS failed
Error Multiplex failed
Error DVD Video files could not be created

Prawie szczęśliwy,

Adams32 12.03.2004 16:39

Acha, no to spróbuję.

Dzięki.

ideJ 12.03.2004 13:30

Winny pewnie jest DVDDecrypter. Spróbuj wyciągnąć tą ścieżkę audio i ręcznie zaimportuj do Scenarista w odpowiednie miejsce. Jeśli to nie pomoże to wczytaj do notatnika Reauthorist.scp i odszukaj miejsce gdzie jest zdefiniowany ten feralny plik ac3. Popraw jego długość tak by zgadzała się z długością video (albo popraw długość video tak by się zgadzała z długością audio).
Daj znać jak to wyszło bo sam jeszcze się z taką sytuacją nie spotkałem ^_^

edit: Wyciągnąć można np VobEditem lub Vobratorem.

Adams32 12.03.2004 11:00

No wiesz, nie spisałem komunikatu, więc nie przytoczę go słowo w słowo.
Ale sens był właśnie taki, że Scenarist nie może zmuksować jednego TSa bo plik audio ma za mało ramek (frames). Przykładowo powinno być xxxxx6 a jest xxxxx4.
Doszedłem do tego taką drogą jaką wytyczyłeś w swojej instrukcji :)
Nie krytykuję jej tylko chcę wiedzieć co w takim przypadku mam zrobić.
Może wersje programów mam nie takie, ale nie wiem, który dokładnie program tworzy ten problem. Może wymienię wszystkie:
1. DoItFast4U - 1.4.0.0
2. ReAuthorist - 1.0.0 by aquabubble
3. Scenarist - 3.0
4. BatchCCEWS - 0.9.1.3 Beta
5. CCE 2.67.0.23
6. DVDdecrypter - 3.2.0.0
7. AviSynth - 2.5.4
8. MenuEdit - 2.3.0
9. IfoUpdate - 0.7.8
10. TitleSetBlanker - 0.9.5

Przypomnę jeszcze, że problem jest w 3 z 10 TS-ów. Wszystkie dotyczą dodatków. Główny film jest OK.

ideJ 12.03.2004 10:17

Zdemuxować? Chyba zmuxować :) Czy mógłbyś przytoczyć dokładną treść komunikatu i jak do niego 'doszedłeś'?

Adams32 11.03.2004 12:56

Problem z multipleksem w Scenarist.

Witam,

Opierając się na doskonałej instrukcji "Wielka Trójka i jeden Scenarzysta" doszedlem do Scenarista. Ten zrobił parę title setów, aż zatrzymał się na jednym z informacją, że nie może zdemuxować bo plik audio ma mniej ramek niż powinien mieć. Dokladnie brakuje ich dwie. Co mam z tym zrobić?

pzdr.
adams

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:04.