![]() |
zle nagrywa,czemu??
Witam!!!
Mam problem z nagrywarka LITE-ON(mam 24x10x40) ,do wczoraj nagrywala mi okej ,a juz od wczoraj zaczyna mi 'szfankowac" ,otoz wsadzam plyte cd-r i wlaczam nero ,nagrywanie iso ,zaczyna wypalac ,dochodzi do 20-30 procent i nero sie zamyka (tak jakbym wczesniej nawet nie wlaczal go ,znika z paska) ,a swiatelko na nagrywarce z czerwonego zmienia sie na pomaranczowe i nawet plyty nie da sie wyciagnac trzeba resetowac kompa,natomiast plyty cd-rw wypala mi okej ,i to nie jest wina nosnika cd-r bo juz mi kilka tak zle wypalilo ,nie da sie nic odczytac i plyta nie jest wypalona do konca ,co jest grane ????pomocy!!! ,pozdrawiam |
Potestuj z innym producentem CD-R.
|
tylko chodzi o to ze ten nosnik zawsze mi wypalalo okej ,a kilka juz mi zle wypalilo i to roznych producentów ,wina napewno nie jest w plycie cd-r
|
no to masz pozamiatane. to może być wszystko z napędem
|
A może spróbuj przeinstalować Nero
i czy czasem nie instalowałeś innego programu do nagrywania ? |
zanim spiszesz nagrywarke na straty to mozesz zrobic jeszcze kilka rzeczy
1) wgrac nowszy bios, jesli taki jest 2) usunac kontroler ide w menedzerze urzadzen i pozwolic systemowi aby wykryl napedy na nowo (sprawdzic jeszcze potem czy naped pracuje w trybie dma) 3) odinstalowac Nero, usunac wpisy w rejestrze po nim i zainstalowac na nowo (byle to byla nowsza wersja, polecam 5.5.10.54) 4) sprawdzic jak nagrywa w innym programie (np. darmowy DeepBurner) 5) wgrac sterownik ASPI (poleca sie ForceASPI 1.7) 6) w ostatecznosci sprawdzic jeszcze na innym kompie |
Wymieniłem "szmate" prowadzaca od nagrywarki do plyty glownej i narazie wypalilem dwie plytki cd-r ale wypalily sie okej takze moze byla wina zepsutej szmaty
|
Taśma, wydaje mi się, nie uszkadza się ot tak.
Ja miałem podobny problem z FDD. Dopiero wymiana napędu razem z taśmą pomogła. No ale FDD+taśma nie kosztuje tyle co CD-RW+taśma :) |
Cytat:
|
no chyba ze sie nie uzywa tego nerowskiego aspi ;p
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:32. |