Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Czekam na rozwiazanie sytuacji (https://forum.cdrinfo.pl/f15/czekam-rozwiazanie-sytuacji-32650/)

Voytek 16.03.2004 18:18

Czekam na rozwiazanie sytuacji

Witam wszystkich!
Jestem szczesliwym ;) posiadaczem jedynie nagrywarki CD-R/CD-RW i DVD
i doszedlem do wniosku, ze w gonitwie tych zapisow razy X ,formatow DVD, ceny, zatrzymam sie i poczekam...( kiedys spieklem sie kupujac co prawda nagrywarke CD-R/CD-RW Sanyo 16x10x24,ktora kosztowala 981 zl a po pol roku ceny spadly do 200 zl i polepszyly sie oferty.
Co o tym sadzicie?

Ps Jesli ktos powie"co za gościu takie brednie pisze" to dodam jedynie, ze chcialbym poznac Wasze zdanie :)

Edwardo 16.03.2004 18:40

no walsnie... brednie...
jakby kazdy tak czekal i myslal ze za 6 miechow bedzie 200-300zl taniej to wlasnie przymierzalbym sie do zakupu 486DX :P

za pol roku powiesz ze zaczekasz kolejne pol roku bo ma wyjsc nowy model, ktory jest jeszcze lepszy... i tak w kolko...

zorg 16.03.2004 21:39

edwardo--dokladnie TAK !!!

czopochrup 16.03.2004 22:11

ja ni czekam narazie jescze sie na tym da zarobic i wiem ze mi sie DVD bryner moze zwrocic w polowie przynajmniej ;) tylko czekam na lepszy komp :> zgrywanie fotek filmow z kamer cyfrowych juz mam na to klijetow ;) DVD filmow nie sprzedaje ;) ale slajdy itp robie ;) nawet sprzedlaem jzu 1 plytke LoL znajomemu ;) z fotkami na DVD :] 10 zl w przod :P

zorg 16.03.2004 22:57

czopochrup - a tak za darmo to by sie blizniemu nie dalo ??? na tym " bryner"

Jabba the Hutt 17.03.2004 00:22

Moim skromnym zdaniem - na pewno nie należało kupować DVD burnera jako pierwszy. Sprzęt nowy (w sensie nowości technicznej) jest z reguły drogi. Kupowac należy kiedy rynek się ustabilizuje, oferta jest duża a więc i wybór spory. A ceny wtedy spadają. Przykładowo - można sie było wstrzymać z zakupem nagrywarki tylko na minusy ale jesli ktoś chce, to powinien sobie kupować palnik teraz, kiedy dwuformaty są powszechne i już niezbyt drogie.

A co z DL ? Tu sprawa jeszcze jest niejasna. Być moze palniki DL nie będą już takimi nowościami technicznymi, ale wersjami urzadzeń 4,7 GB. A więc będą już nie tak drogie . Oczywiście pierwszych serii można nie kupować, poczekać na przykład na nagrywanie x4 (pierwsze będą nagrywały x2)

Jabba

czopochrup 17.03.2004 07:11

hm.. zle to sformuowalem ;) to taki dalszy znajomy ale nie rodzina :> wiec wyzysk rula :P

terpilowski 17.03.2004 08:55

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
A co z DL ? Tu sprawa jeszcze jest niejasna.

A co z blue ray ? Tu sprawa jest dla mnie rowniez niezbyt jasna. Wiecej niewiadomych niz informacji.
Bo moze DL bedzie czyms jak Laser Disc, cos co jest a co jest szerzej nie znane.

Zawsze warto czekac, ale nie zyjemy wiecznie. Kiedys trzeba sie zdecydowac na zakup. Uwazam, ze mozna kupowac dvd+-rw ze speedami x8. Jakos szybciej sobie nie wyobrazam. Niedluga wejda nagrywary x16 i wtedy planuje zakup Nec-a 2500 [x8 wlasnie] - spodziewam sie ceny ok. 350-430 PLN [obecnie 520]. A ten miesiac dwa moge jeszcze zaczekac - moze DL wywola wiekszy spadek cen ? moze ... moze ....

barraqda 17.03.2004 09:09

Cytat:

Napisany przez terpilowski
A co z blue ray ? Tu sprawa jest dla mnie rowniez niezbyt jasna. Wiecej niewiadomych niz informacji.
Bo moze DL bedzie czyms jak Laser Disc, cos co jest a co jest szerzej nie znane.

Zawsze warto czekac, ale nie zyjemy wiecznie. Kiedys trzeba sie zdecydowac na zakup. Uwazam, ze mozna kupowac dvd+-rw ze speedami x8. Jakos szybciej sobie nie wyobrazam. Niedluga wejda nagrywary x16 i wtedy planuje zakup Nec-a 2500 [x8 wlasnie] - spodziewam sie ceny ok. 350-430 PLN [obecnie 520]. A ten miesiac dwa moge jeszcze zaczekac - moze DL wywola wiekszy spadek cen ? moze ... moze ....

heh nie mozna patrzec tylko na cene nagrywajki.

Ja kupilem necka za 530 zl i co mi to dalo jak zwalilem sobie 4 tdki za 8.20 to juz mnie kosztuje 562.80.

Nie mozna patrzec tylko na cene sprzetu ale takze na nosniki, i sposob uzycia. BO np wole kupic nagrywarke dvd niz kolejny dysk albo setki cdkow.

terpilowski 17.03.2004 09:27

Cytat:

Napisany przez barraqda
Nie mozna patrzec tylko na cene sprzetu ale takze na nosniki, i sposob uzycia.

Tak, racja. Jest to komplet jakby nie patrzec. Sposb uzycia ? to mnie lekko zastanawia - pamietam, ze miales klopoty z odczytem TDK na PS2.
Dla mnie technologia nagrywania plyt dvd jest jeszcze niedopracowana. Jak ja dopracuja to bedzie juz przestarzala np. kaseta magnetofonowa, vhs czy pomalu cdr [compact disc].
A to chyba kolejny argument, ze czasami chwilke warto poczekac - aby nie za dlugo :)

barraqda 17.03.2004 10:25

:) ta tylko musisz zastanowic sie po co ci to :)

Ja potrzebowalem do ps2 i srednio zadowolony jestem ale dyski dzieki temu tez bede mogl wyczyscic szybko i nie zajmujac szaf cdkami.

Problem nie lezy w tym ze cos sie wali bo cd tez sie potrafi spiepszyc problem w tym ze nosnik dvd troszke drozszy przynajmniej ten markowy.

terpilowski 17.03.2004 11:25

Cytat:

Napisany przez barraqda
Problem nie lezy w tym ze cos sie wali bo cd tez sie potrafi spiepszyc problem w tym ze nosnik dvd troszke drozszy przynajmniej ten markowy.

Tak ? No to przeliczmy: ja place za verbatimy pastel 1.3 PLN z walka [ale dobra fabryka] wiec juz tylko w przyblizeniu 6 x 1.3 PLN da nam 7.8 PLN. Teraz pojemnosc 6 x 700 MB da nam 4200 MB. Wiec to mozna postawic juz chyba znak rownosci. A spodziewam sie, ze jednak nosniki dvd beda taniec, a cdr wprost przeciwnie. Rozniac procentowa w cenie miedzy firmowym dvd a najtanszym siega 250-300 % a dla cdr jest to cos pomiedzy 30-40%.

Podsumowujac dvd juz jest bardziej elastyczne od cdr, nowy standard wypiera poprzedni. Inaczej byc nie moze - to sie chyba nazywa postep techniczny :)

Voytek 17.03.2004 11:51

No ale zobaczcie niech minelo 1,5 roku sprawa nagrywarek CD-R/CD-RW stanela tzn nikt juz nie produkuje wyzszych predkosci tzn 52X ( mialy byc 54x ) zmienia sie jedynie pred. CD-RW no i jakosc korekcji bledow i jakies duperele jakie dawal np. HP , Yamaha wypalanie etykiet na plycie.
TO CO nie myslicie ,ze nie bedzie tak z nagrywarkami DVD - dojdzie do pewnego momentu i pozniej juz tylko jakies drobne zmianki

barraqda 17.03.2004 12:05

terpilowski ty chyba nie rozumiesz o oc mi chodzi.

Jak ci sie spiepszy cd to masz 700 mb w plecy i ~1.3 za verbatima a jak ci sie spiepszy dvd to masz 5-9 zl w plecy nie wazne ile bys tam nie nagral.

A ze ekonomiczniej dzialajace wychodza to wiem

Platinium na ricoh'u 5 zl = jakies 5 cd :) czyli 2cd w zapasie.

terpilowski 17.03.2004 13:13

Cytat:

Napisany przez barraqda
Jak ci sie spiepszy cd to masz 700 mb w plecy i ~1.3 za verbatima a jak ci sie spiepszy dvd to masz 5-9 zl w plecy nie wazne ile bys tam nie nagral.
A ze ekonomiczniej dzialajace wychodza to wiem.

Ekonomia i bezpieczenstwo to dwie rozne sprawy. Zalezy do czego wykorzystuje sie nosniki dvd, ja planuje glownie do danych. Wszystkie sie na pewno nie sypna od razu. Zawsze mozna wykonywac pliki par lub par2 [dane naprawcze]. Ale zapewne nie o to ci tu chodzi.
DVD jest jeszcze systemem w naszych domach stosunkowo mlodym i bedzie dalej rozwijanym. Ja sugeruje tylko, ze czekanie ma sens, ale w ograniczonym zakresie. Bede zmuszony do zakupu nagrywarki to kupuje z tych co sa dostepne na rynku. Moge poczekac to czekam, wiedzac, ze kupie i lepsza i tansza. Dobrym przykladem sa tu chyba nowe biosy instalowane w nowych nagrywarkach.
Co do sypania sie nosnikow - czy to cdr czy dvd, strata jest zawsze bolesna i malo pozadana. Na dvd szczegolnie nie warto oszczedzac - tyle sie dowiedzialem z tego forum :).
No i pozostaje testowanie nosnikow w miare mozliwosci. Chyba sie wypowiedzialem juz wystarczajaco w tym temacie :)
Krotko mowiac, czasami taniej oznacza drozej. Wiec chyba slusznie nagrywasz na dobrych nosnikach.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:05.