"mam olbrzymi problem z ponownym wstrojeniem kanałów w moim TV Philips 21PT440B/58P (SMD 1.1E) Made in Poland, zakupionym w 1997 r. Otóż nie mogę przeszukać całego pasma MHz, strojenie odbywa się na w menu OSD na ekranie za pomocą pilota, do tej pory wciśnięcie klawisza "szukaj" powodowało przeszukanie pasma w zakresie ok. 110MHz do 800MHz, jeżeli TV znalazł program automatycznie zatrzymywał się na wybranej częstotliwości i można było zaprogramować dany kanał, a od kilku dni przeszukuje się pasmo tylko w zakresie od 427MHz do 800MHz. W związku z tym nie mogę ustawić kanałów które nadaje TV Kablowa poniżej 427MHz. Telefonowałem do autoryzowanego serwisu, człowiek odpowiedział mi, że mogła paść pamięć w TV, głowica lub włączył ktoś nieświadomie Menu Hotelowe (w instrukcji obsługi nie ma nic o tym napisane).
Co do strojenia ciekawostką jest, że wybierając w menu strojenie dokładne (trzeba cały czas trzymać wciśnięty przycisk pilota) można bardzo pomału przeszukiwać całe pasmo od ok. 110MHz w górę, jednak to trwa za długo (10MHz to czas ok 5 minut) - w ten sposób przeszukanie pasma 110-427MHz zajmie parę godzin. A i jeszcze coś - stacje wstrojone wcześniej (przed tymi problemami) na zakresie 110-427 są cały czas w pamięci i poprawnie odbierają."
|