![]() |
przesunięty text w stosunku do głosu
Witam!
Plik avi + napisy w formacie ssa przekonwertowłąem na plik mpeg. Nastepnie tenże plik podzieliłem na dwa pliki mpeg. Podczas odtwarzania drugiego pliku zauważylem, że wyświetlany text jest pzresuniety w stosunku do głosu o kilka sekund. W pliku avi i całym mpeg nie było takiego przesunięcia. Co zrobilem nie tak? Czy można plik mpeg podzielony "naprawić" tak aby text był zgodny z głosem? dziekuję za podpowiedz. |
Jak juz masz wygenerowany mpeg z napisami to nie przesuniesz nic. Napisy sa graficznym elementem filmu. Proponuje poszukac lepszych napisow z dobrym synchro na calej dlugosci filmu.
|
A czy znasz(znacie) lepsze programy do zsynchronizowania napisów z głosem?
|
skoro wklejasz napisy na stale to synchronizacje zrob w stosunku do avika. Czym? Programów jest sporo.. ja najbardziej lubie SubEdit Player'a ewentualnie SubtitleWorkshop
|
nio a ja mam taki probelmik ze przed zamiana z avi na mpg napisy+ głos + obraz sa extra a po przekonwertowaniu glos i napisy sa dobrze a obraz jest za pozno :smutny: co trzeba zrobic zeby to jakos ustawic??uzywam do zmiany napisow SubTitleTool, potem virtual dub a konwertuje TMPGEnc. prose o pomoc z gory dzieki
|
Jeżeli napisy połączone na stałe z obrazem są "tam gdzie trzeba", a tylko głos jest zbyt wcześnie lub zbyt późno, to nic straconego. W TMPGEnc rozdziel obraz z dźwiękiem (DeMUX), odpowiednio obrób dźwięk (albo obetnij na początku tyle ile trzeba, albo dodaj kawałek "ciszy") i ponownie połącz obraz z dźwiękiem (MUX). Jeśli w "mądrym" miejscu przyciąłeś film, to będzie to operacja niezauważalna, a efekt zadawalający, jeśli film podzieliłeś źle, to może być ten początek drugiej części trochę nieelegancki, ale całość na pewno lepsza niż pozostawienie na stałe rozjechanego obrazu z dźwiękiem
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:52. |