![]() |
ac3 pal na ac3 ntsc
mam dzwiek w *ac3 (25.000fps) i potrzebuje go przerobic na ten sam *ac3 ale juz w ntsc(29.970)
probowalem w besweetGUI z ac3 na ac3 ze zmiana fps ale mi 3h12' dzwieku wychodzi 2h40' :klnie: |
Robie właśnie to samo i mam ten sam problem. Czy ktoś wie jak to obejść???
|
Może napiszcie jaśniej np jaką długość ma video i ac3 besweetem sie nie przerabia przy tak dużych różnicach w fps jak przerobiliście video na 29.97
|
Bo tak będzie... w Twoim przypadku...
Jeżeli przerabiasz framerate audio z 25Hz na 29,97Hz to po przeróbce otrzymasz ścieżkę audio o około 20% krótszą (dokładnie o 19,88%) gdyż przetaktowujesz audio z wolniejszego fps na szybszy (z 25Hz na 29,97Hz) czyli audio musi być krótsze... Natomiast w przypadku czystego standardu DVD i płyty takiej jaką zazwyczaj można kupić w sklepie to aby dzwięk ze standardu PAL przystosować do NTSC audio po przerobce framerate-u PAL na NTSC bedzie o około kilka % (dokładnie o 4,096%) dłuższe. Bierze się to stąd, że PAL ma fps=25Hz natomiast NTSC film ma 23,976Hz (wewnętrznie 29,97Hz) ale ta częstotliwość wewnętrzna nie gra roli dla audio, stąd masz audio przetaktowane z 25Hz na 23,976Hz czyli wolniej, czyli ścieżka audio z frameratem NTSC będzie dłuższa... Moze to wyjaśnienie jakoś Ci pomoże... |
sporo jest o tym na forum Doom9.org - poszukaj tematów zwiazanych z PAL -> NTSC conversion i Pulldown bo to ten mechanizm chyba odpowiada za odtwarzanie NTSC video 29.9 FPS z prędkością 23.976, dzięki czemu film nie jest wyświetlany zbyt szybko...
update: wydaje mi się, że DVD2SVCD ma opcję takiej konwersji z wykorzystaniem Pulldown... |
TFM tez posiada taka wersje :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:49. |