![]() |
Komputer za 5000zeta.
Witam.
Załóżmy hipotetyczną sytuację, że wczoraj przyjechała do ciebie babcia, a że babcia jest istotą nowoczesną usiadła do twego komputera i chciała zagrać sobie w Q3 Arenę (lub inną podobną). Okazało się, że sprzęt nie ten i gra nie chce ruszyć. Zdenerwowana babunia w przypływie rozpaczy podarowała ci 5000 złotych z zastrzeżeniem, że masz za nie kupić sobie nowy komputer. Co powinno znależć się w konfiguracji takiej maszyny? Mam świadomość, że nie są to środki nieograniczone, ale miałeś wcześniej kupiony super płaski monitor, więc jego nie musisz zmieniać :chytry: . MIŁEJ ZABAWY :peace: |
Witam!
powinno sie znalezc to co mozna maksymalnie wyciagnac za taka kase... a to juz trzeba szczegolowo analizowac cenniki majac na uwadze to, ze z Bartka 2500+ mozna zrobic 3200+ bez wiekszych problemow, wiec po co kupowac 3200+ i tak trzeba przeprowadzac kolejne analizy, a z w koncy znajdzie sie optymalny zestaw... ale to czysta teoria, bo nie mamy 5000 na wydanie, wiec pomyslimy jak taka kasa sie pojawi :) |
koniecznie mysz i klawaitura bezprzewodowa, najlepiej logitech z ladowarka :) wydatek okolo 800zl
reszta wedle uznania ;) |
2500+
asus a7n8x+ cooler za 200 zl corsair 2x512 400 sapphire 9600 pro nieuzywam floppa chieftec z zasilka powinno starczyc na 4 x 120 GB 8mb. Ewentualnie zamiast jednego dysku kupuje nagrywajke dvd. ~5000 zl mysz i klawierke kupil bym identyczna jak mam czyli: inteli mouse explorer ~150 zl klawierka logitech'a za 60 zl |
Cytat:
|
nie ta pora na konkrety :)
ale w skrocie... plyta na nf2, proc to AMD (2500+ BARTON mile widziane :zeby: ), 512 ramsu w trybie dual ddr czyli 2x256, grafa ATI z 256mb ramsu, porzadna obudowa z markowa zasilka (szef) jutro moze ze szczegolami wyjade... spac :spie: :papa: aha.. no i jeszcze moze napisz co potrzeba, czy wliczac np. spawarke, klawisze, mysza, glosniki, monitorek... czyli krotko mowiac > nie mamy kompa i pakujemu co sie da za 5 tysiaczkow ;) |
Witam!
:) heheh no to co innego :) co prawda myszke to raczej wole na kablu, ale owszem optyczna np Logitech MX500 mi sie bardzo podoba a plyta glowna... no coz ja jestem bardzo zadowolony z Asus A7N9X2.0 Deluxe resta podobnie jak barraquda, tylko ze dyski dwa by mi starczyly, a pamiec to wolabym Kingston HX |
jak bym mial ztuningowac swoj komp za 5000 zl to bym kupil 10 x 120 gb 8 mb i do tego 3 kontrolery ;) + druga zasilke.
A pozniej sprzedal bym gf3ti200 i kupil 9600 pro sapphira i koniec :). Jak by brakowalo kasy to minus 1 hdd :) |
Cytat:
|
ps. to tak odbiegajac od tematu osobiscie nie przepadam za Q wiec :) troche lipa.
glosniczki = sluchaweczki za 29 zl z microfonem ;) albo kabel za 30 zl i podpinam do wiezy. Gozej jak bym mail wieze kupic to bym sie ledwo z sama wieza w 5000 zmiescil ;> |
Ja stoje przed podobnym problemem, ale mam do wydania max. 4200zł no 4300 ale ani grosiaka wiecej. Wiem napewno ze barton 2500+,hdd 80 GB, radek 9500,spawara DVD-/+,1024 ram. Problem mam z płyta <co wybrać jaka firme> i jakiej firmy spaware DVD, Jak ktos moze mi doradzic co do płyty i DVD, bede wdzieczny.
|
asus a7n8x albo abin nf7-s/sl.
A co do spawary to czytaj forum ;) zalezy jaka kasa. lekko ponad 400 to liteon lekko ponad 500 to nec 2500. jekko ponad 600 to chyba pionek jest 800 tdk wszystko zalezy od tego jaki speed ci potrzebny, a pozniej tylko wybierac. ps. nie wyobrazam sobie 80 gb, a dobrego radzia 9500 to juz raczej nie kupisz. |
Witam!
plyty sa tylko dwie do wyboru: Abit NF7-S v2.0 nForce2 Asus A7N8X v2.0 Deluxe a nagrywara DVD... no coz ja bym sie sklanial ku Plextorowi, ale jest zaje** drogi, wiec zostaje LG lub Lite-On |
Zgadzam się z Remixem, że w wyborze płyty głównej wybór jest niewielki i wszelkie rozważania doprowadzą do wyboru ASUSA A7N8X v2.0 Deluxe.
|
Ostatnio skladalem komputer koledze i cena nie grala roli. Ale przyznam, ze gry w gre wchodza juz kwoty powyzej 4-5 tys. to okazuje sie, ze wydaje sie to juz po prostu na sile. A potem po dokladnej analizie widac, ze porownywalny zestaw mozna bylo zlozyc sporo taniej. Nie ma sensu na sile wydawac danej sumy. Tak, jak w cytowanym przykladzie. Po co kupowac najszybzy procesor 3200 jezeli wydajac o polowe mniej mozna miec rowniez wydajny, ktory mozna dobrze podkrecic?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:22. |