Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   avi na vcd programem dvd2svcd-dziwna sprawa z formatem (https://forum.cdrinfo.pl/f13/avi-vcd-programem-dvd2svcd-dziwna-sprawa-formatem-32745/)

Stef 20.03.2004 13:56

dzieki za wytlumaczenie.. czyli z tego wynika, ze bylem w bledzie...:)

ideJ 20.03.2004 13:06

@CobraVerde:
Zdrowia życzę i trochę wolnego czasu jak już wyzdrowiejesz -- potrzebny tu jesteś! :)

@Steff:
SVCD używa innych rozdzielczości. Strumień wideo jest kodowany MPEG2 a nie MPEG1. Jakość SVCD (dobrze zrobionego) powinna być lepsza niż VCD. Wielkość.. Półtora godzinny film zajmie dwie płytki VCD i dwie płytki SVCD jednak SVCD będzie wyglądało znacząco lepiej (tą ilość płytek potraktuj jako przybliżenie a nie konkretne wartości).

Stef 20.03.2004 10:22

nie rozumiecie mnie chyba do konca.... mi chodzi o to zevcd jest kodowany 1150kbps chyba a svcd do 2300(nie ejstm pewny dokladniej liczny,ale cos kolo tego),wiec film powiedzmy 20-minutowy zajmuje 2x wiecej miejsca jako svcd niz jako vcd. o to mi chodzi. a w zwiazku z tym mam pytanko....czy jesli film ma bitrate powiedzmy 1100 kbps , to epsza jakosc jest na vcd czy na svcd?

juz nie wiem inaczej jak wam to przedstawic.

CobraVerde 20.03.2004 02:54

Cytat:

Napisany przez ideJ
BTW Witam z powrotem! Już myślałem, że zniknąłeś na dobre.

jestem chory, siedze w domu to i mam czas na odwiedzanie Forum ;)

ideJ 20.03.2004 01:03

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
obawiam się, że nie ;)

eee nooo.. to miałbyć żart! ^_^ płytka ma powiedzmy 700MB to i VCD i SVCD zajmuje 700MB ;)
BTW Witam z powrotem! Już myślałem, że zniknąłeś na dobre.

CobraVerde 20.03.2004 00:58

niezależnie od długości filmu format SVCD jest lepszy od VCD o ile dobrze się to zrobi ;)

Stef 20.03.2004 00:54

ale tej samej dlugosci film na svcd zajmuje 2x tyle miejsca. np. na jednej plytce 700 MB mozna zmiescic do 80 minut filmu w vcd i ok 35 minut w svcd.
wiec przy tej samej dlugsci filmu, lepsza jakosc bedzie mal svcd czy vcd(na 1 plytce)?

CobraVerde 20.03.2004 00:52

Cytat:

Napisany przez ideJ
Na płytce zajmuje tyle samo miejsca ;)

obawiam się, że nie ;)

ideJ 20.03.2004 00:07

Cytat:

Napisany przez Stef
witam. pzrerobilem wczoraj film avi na vcd w tym programie. dzisiaj nagralem plytki w nero i podczas uruchamiania tej plytki w stacjonarnym dvd jako typ pliku pokazuje sie scvd!!! a na pewno w opcjacg wybralem jako format docelowy vcd.

W katalogu roboczym powinien być log zerknij tam może jednak wybrałeś svcd? Albo spróbuj dołożyć ten log tutaj jako załącznik w ten sposób będzie można podejrzeć co tam się działo...
Cytat:

jezeli to zrcezywiscie jest svcd , to jakos powinna byc lepsza, bo svcd zajmuje 2 razy wiecej miejsca na plytce.
Na płytce zajmuje tyle samo miejsca ;)

CobraVerde 19.03.2004 19:22

BTW. do Mpeg-1/VCD najlepszy jest TMPGEnc a nie CCE - polecam...

Stef 19.03.2004 10:06

ale piekna angielszczyzna pojechales..:P
prerabiam to CCE

Mirek-1977 19.03.2004 00:50

if dy mówi łorkin, den dont łory
if ic not, juz TMPGEnc
gód lak
baj

Stef 18.03.2004 21:57

avi na vcd programem dvd2svcd-dziwna sprawa z formatem

witam. pzrerobilem wczoraj film avi na vcd w tym programie. dzisiaj nagralem plytki w nero i podczas uruchamiania tej plytki w stacjonarnym dvd jako typ pliku pokazuje sie scvd!!! a na pewno w opcjacg wybralem jako format docelowy vcd.
czy to zncayz ze ten program pzrerobil mi ten film na svcd?
nie zalezalo mi na super jakosci,dlatego wybralem wlasnie vcd, a teraz z tego wynika, z ejezeli to zrcezywiscie jest svcd , to jakos powinna byc lepsza, bo svcd zajmuje 2 razy wiecej miejsca na plytce.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:05.