Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerobka Vobów na ISO (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerobka-vobow-iso-32758/)

rutekjery 19.03.2004 09:10

Przerobka Vobów na ISO

Czy ktoś może wie jak przerobić film zrzucony DVD Decrypterem w trybie File na obraz ISO ?
Niestety nie mam już dostępu do plyty z której zrzucałem a potrzebuje obrazu ISO
dzieki z gory za szybka odpowiedz

rutekjery 19.03.2004 09:25

Czy softem IMG Tool zrobi eobraz ISO ?

ideJ 19.03.2004 10:48

ImgTool zrobi obraz ISO. Pamiętaj tylko, że struktura katalogów musi być zgodna z tym co powinno być na DVD-Video:
DVD
|-AUDIO_TS (jeśli go nie ma to ImgTool go zrobi)
+-VIDEO_TS
|- pliki VOB/IFO/BUP

Adams32 23.03.2004 20:29

Dobrze, że znalazlem ten temat bo właśnie też chciałem się o to spytać.
Niestety IMG Tools nie robi obrazu ISO tylko NERO. Różnica jest taka, że pierwszy to typowa hybryda a drugi to UDF.
W praktyce jest taka, że UDF nie wszędzie jest dobrze rozpoznawany, w przeciwieństwie do Hybrid.
W związku z tym ponawiam pytanie jak zrobić obraz ISO z plików - tak jak to robi DVDdecrypter w opcji ISO?

ideJ 24.03.2004 14:43

Zgodnie z moją wiedzą ImgTool robi obraz ISO. Podejrzewam, że pomyliłeś ImgTool z ImgToolBurn (ten drugi wykorzystuje API Nero). ImgTool na 100% wykorzystuje mkisofs sportowane z unix'owego pakietu o takiej samej nazwie.

Adams32 24.03.2004 16:04

Masz rację, ale żeby się nie gubić w nazwach to dokładnie nazwa brzmi: ImgTools Classic.
W domu sprawdzę, czy robi płytki w modzie Hybrid, bo to, że obraz jest ISO to nie znaczy od razu, że Hybrid. :)
Jeśli używa mkisofs to ma z milion opcji. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podpowiedział jakich ustawień używa DVD2DVD-R przy robieniu obrazu. On też korzysta z mkisofs.

kolczan_ 24.03.2004 20:03

A jak sobie poradzić mając tylko pliki IFO i VOB, czyli zrzutem w trybie IFO?
Jak to umieścić na płytce DVD (żeby się odtwarzało w stacjonarnym odtwarzaczu :) )

Pozdrawiam - Mirek

ideJ 25.03.2004 13:27

Jeśli masz wszystkie pliki ifo i vob to mozesz np wrzucic do Nero albo zrobić obraz przy pomocy ImgTools Classic

@Adams32:
Dzięki za dokładną nazwę. Płytki które nagrywałem robiąc obraz ImgTools Classic i potem DVDDecrypterem działają na Philipsach (2 albo 3 modele), JVC, Sony, Thomson. Przekrój zdaje się niezły. Co do opcji używanych przez DVD2DVDR to można spróbować wczytać exe'ka do UltraEdit'a i wyszukać string mkisofs... (a nóż widelec coś znajdzie?)

Adams32 25.03.2004 14:56

Właśnie o to mi chodziło, żeby płytka była nagrana jako Hybrid, bo wtedy jak sam widzisz nie ma problemów z rozpoznaniem płytki w odtwarzaczach.
Nie wiem czemu obraz Nero nie był tak zapisany? Może to nie jest wina rodzaju obrazu tylko programu, który ten obraz tworzy. Według mnie ImgTool Burn robi to źle tworząc obraz jako UDF.
Zrobiłem taki test. Z nagranej wcześniej płytki z obrazu Nero (UDF), która nie była rozpoznawana przez odtwarzacz, zgrałem oba folderki na pulpit i potem wypaliłem jako Hybrid. Działa jak złoto. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:44.