Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   Jak zminimalizować obraz płyty ? (https://forum.cdrinfo.pl/f11/jak-zminimalizowac-obraz-plyty-32800/)

Mirek-1977 29.03.2004 15:01

Grałem swego czasu w grę Dungeon Siege. Po zainstalowaniu do rozgrywek wymagana była płyta w napędzie. Nie dysponowałem wtedy zbyt wielkim HDD (zaledwie 4,3 GB) a płyty zryć nie chciałem. Gra ta jednak nie posiada zabezpieczenia skopiowałem, więc wszystko metodą kopiuj/wklej na HDD a następnie opróżniłem wszystkie katalogi. To wypaliłem na CD-RW. Po wejściu na płytę oryginalną i na RW widać było to samo. Ale różnica w ilości zjętego miejsca wielka. Z wypalonej CD-RW utworzyłem obraz, który działał. Po załadowaniu do wirtualnego gra uruchamiała się bez problemu, a obraz zajmował 20 parę MB.

Teraz takich rzeczy nie robie (HDD 80 GB) a jak się sprawa ma z zabezpieczonymi płytkami nie wiem. Sprawdź może zadziała.

Piterniel 29.03.2004 13:21

No to nic nie robić tylko multisesje :D :) i dogrywac ;). Normalnie CD-R/RW zmienimy na DVD :)

Maciej 29.03.2004 08:16

Cytat:

Napisany przez Aszej
Kiedyś był taki bardzo dobry sposób na kompresje płyty. Sprawdzony !!!!
Nagrywamy płytkę powiedzmy 700 MB, płytkę kładziemy na skaner stroną nagraną i skanujemy. Po tym procesie mamy obraz płyty wielkości zależnie od jakości ale przeważnie nie więcej niż 2 MB. POLECAM !!! ;)

O kurcze....o takiej metodze nie wiedziałem ...;) :spoko:

Aszej 29.03.2004 00:07

Kiedyś był taki bardzo dobry sposób na kompresje płyty. Sprawdzony !!!!
Nagrywamy płytkę powiedzmy 700 MB, płytkę kładziemy na skaner stroną nagraną i skanujemy. Po tym procesie mamy obraz płyty wielkości zależnie od jakości ale przeważnie nie więcej niż 2 MB. POLECAM !!! ;)

Ghost_mode 28.03.2004 22:36

zrób obraz Alcoholem i dobierz format obrazu który zajmuje najmniej mb
jak dobrze pokombinujesz to będzie <800mb i wypal na płycie 800(lub700)...
:piwo:

bo dlaczego chcesz z tego zrobić: aby nie miał on 700MB a paredziesiąt MB

szkoda ci tej jednej płyty 700 czy 800 mb ??? :zeby:

tom.h 28.03.2004 20:36

Nie chodzi ani o słodziki ani o ripy. Gra instalowana jest w całości a płyta wymagana jest do weryfikacji jej autentyczności. Słodzików nawet nie biorę pod uwagę. Chcę zrobić obraz aby nie używać oryginalnych płyt (czasami lubią się rozsypywać w napędach). A 700MB to sporo miejsca. Cała sztuczka polega na tym, aby usunąć z obrazu zbędne pliki, nie naruszając zabezpieczenia tak aby to działało. Możliwe to jest, tego jestem pewien, tylko pytanie brzmi JAK tego dokonać?

M@X 25.03.2004 21:22

Ripy to shit. I wiem co mowie, bo sam keidys gustowalem w ripach, wiec mam punkt odniesienia. Taka gra nie daje zadnej satysfakcji!

Banana Coctail 25.03.2004 21:05

Chodzi ci może o coś takiego jak na warezach leży???
To są zainstalowane gry wraz z odpowiednimi patchami, tj. wpisy do rejestru i słodzik ;
spakowane, np. RAR'em. To cała tajemnica kompresowanych gier.
A może tobie chodzi o gry na DVD zmiejszane tak aby można było na CD wypalać to ci jeden z przedmówców wyjaśnił.

Maciej 25.03.2004 16:14

Obrazów płyt CD nie da się skompresować ...a potem je uruchomić już skompresowane.

Aszej 25.03.2004 14:17

Właśnie albo pliki albo wbić się na google i poszukać słodzików :D. Wtedy nasza gierka uruchamia sie tylko z HDD.

Air 25.03.2004 12:13

Cytat:

Napisany przez tom.h
Może ktoś wie w jaki sposób spreparować obraz zabezpieczonej płyty tak aby nie miał on 700MB a paredziesiąt MB, aby odpalony z wirtualnego dysku gra widziała go jako orginalną płytę. Chodzi mi o grę BF 1942 i BF:Vietnam.

Wg mnie się nie da. Można by pogrzebać w plikach i np. okroić muzykę i filmiki w grze. Ale po co takie zabiegi. Wystarczy przecież wypalić na CD (koszt około 1 zł) i po kłopocie.

tom.h 20.03.2004 16:23

Jak zminimalizować obraz płyty ?

Może ktoś wie w jaki sposób spreparować obraz zabezpieczonej płyty tak aby nie miał on 700MB a paredziesiąt MB, aby odpalony z wirtualnego dysku gra widziała go jako orginalną płytę. Chodzi mi o grę BF 1942 i BF:Vietnam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:26.