Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   [PILNE!] Zadanie z matematyki! POMOCY! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pilne-zadanie-matematyki-pomocy-32856/)

pawelblu 23.03.2004 15:58

To moze jeszcze taka ciekawostka:
Polacy maja bardzo rozwiniety zmysl intuicji matematycznej.
Jak dzieci w pierwszej klasie ucza sie pisac to pani pisze na tablicy duze litery i kazde dzieciom je wpisywac do zeszytu. w 90% przypadkow na swiecie dziecko mowi ze ma za maly zeszyt i taka duza literka sie nie zmiesci, a u nas dzieci maja od urodzenia zakodowany w glowie izomorfizm, choc same o nie maja pojecia co to jest - robia to intuicyjnie.

Jezeli kogos interesuja ciekawostki matematyczne i przenikanie matematyki z innymi dziedzinami to zapraszam:
http://www.mimuw.edu.pl/news/oglosze...alnosci/34983/
niestety po raz kolejny wyklady sa o godzinie ktora nie bardzo mi odpowiada :(
W tamym semestrze podobno wyklad: Wszechswiat jako komputer i komputer jako wszechswiat (konfrontacja astronoma i informatyka) w ktorym m.in. szacowano moc obliczeniowa calego wszchswiata :) byl bardzo ciekawy.

jasut 23.03.2004 08:49

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Wiem - matematyka usposledza ;) (jak z trywialnego zadania zrobic mniej trywialne :) )

Podoba mi się tok Twojego rozumowania, lecz uznając, że Kraluk ma 13 lat myślę, że max uproszczenie rozwiązania jest działaniem właściwym.
Pozdro.

kraluk 22.03.2004 18:47

Ilość załączników: 1
Chłopaki wielkie dzięki!!! :spoko:

Szczególnie dziękuje Jasutowi i Pawelblu, ale reszcie też WIELKIE dzięki. A w nagrodę... cysterna, zobaczcie czego :)

pawelblu 22.03.2004 18:18

Cytat:

Napisany przez jasut
AB = BC = x+y = 4
Obwód prostokąta zawsze wynosi 2(x+y).

Hm - to zadanie nie jest tak do konca oczywiste (tzn jest ale troche dalej trzeba pojsc :) ).
Bo tak na prawde to nie udowodnilismy ze jezeli przyjmiemy podzial dolnego odc na y i x to ten sam podzial bedzie na pionowym. To jest w pewnym sensie oczywiste (choc przez przypadek bo kat nachylenia przekatnej = pi/4 i intuicyjnie wykorzystujemy twierdzenie talesa).
Zeby sie nie bawic w katy mozna uzyc dosc fajnego twierdzenia Talesa (podejrzewam ze wlasnie o to chodzi w zadaniu - tzn 'to autor mial na mysli').
wiemy ze caly od pionowy ma x+y (nie znamy pkt w ktorym sie dzieli), poziomy ma y + x ale wiemy jak sie dzieli (z zalozenia - sami sobie tak oznaczylismy). tales mowi tyle ze caly pionowy do calego poziomego (x+y/x+y) ma sie tak tak ten maly pionowy do malego poziomego (?/y).
mamy wiec x+y/x+y=?/y => 1=?/y => ?=y
Jak to juz mamy to reszta jak u jasuta.

Wiem - matematyka usposledza ;) (jak z trywialnego zadania zrobic mniej trywialne :) )

jasut 22.03.2004 16:24

Cytat:

Napisany przez memorando
to myślenie abstrakcyjno przestrzenne więc to raczej tylko zadanie bardziej na logikę i inteligencję niż z matmy

Zdecydowanie matematyka ścisła. :mruga:
Pozdrawiam.

sayan 22.03.2004 13:49

Cytat:

Napisany przez jasut
AB = BC = x+y = 4

wszystko ładnie, pięknie i zwięźle BRAWA !! :P

jasut 22.03.2004 12:47

Ilość załączników: 1
AB = BC = x+y = 4

Y@nkee_PL 22.03.2004 01:04

jest o tym jakies twierdzenie, wiec nie trzeba nic liczyc i wystarczylo by je powiedziec ;)

Edwardo 22.03.2004 00:55

no dobra, ale przypuscmy, ze stoicie przed komisja. mowimy osiem, a oni zeby to udowadnic. i co powiedziec? ze to widac? nie da sie tak...

Kasprzak 22.03.2004 00:55

juz sie pokumalem o co chodzi.
No chlopaki skojarzyliscie i mi sie przypomnialo...Teraz bede na pewno pamietac :)

Remix 22.03.2004 00:54

Witam!

tu nie ma co liczyc - jest dokladnie tak, jak napisal memorando

przemas 22.03.2004 00:43

w pamieci mi wyszło że ma 8cm

gala 22.03.2004 00:41

zgadza sie :)

memorando 22.03.2004 00:39

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
memo dobrze gada, remix tez to czuje :)
nie wazne jak narysujecie ten prostokat to zawsze bedzie on mial taki sam obwod, w tym przypadku 8cm

to myślenie abstrakcyjno przestrzenne więc to raczej tylko zadanie bardziej na logikę i inteligencję niż z matmy

Y@nkee_PL 22.03.2004 00:33

memo dobrze gada, remix tez to czuje :)
nie wazne jak narysujecie ten prostokat to zawsze bedzie on mial taki sam obwod, w tym przypadku 8cm

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:03.