Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Uszkodzone płyty po nagraniu (https://forum.cdrinfo.pl/f2/uszkodzone-plyty-po-nagraniu-32857/)

kopar 21.03.2004 22:33

Uszkodzone płyty po nagraniu

W sumie to nie wiem co się dzieje, sprawa jest dość złożona, posiadałem od dwóch lat nagrywarkę LG (16x10x40) i od jakiegoś czasu zauweżyłem, że nagrane przez nią płyty są nie do odczytania (uszkodzone sektory) stwierdziłem, że może pada... minęlo trochę czasu i płyt nagranych więc... wykosztowałem sięi kupiłem 812S LiteOna, a co tam... i... to samo, płyty po nagraniu są zwalone, uszkodzone i nieczytelne sektory, próbowałemj zmieniać taśmy, nic, zmieniałem płyty, marki, nośniki i nic, wszystko źle... wszystko jest ok płyty czyta, napęd jest widoczny, ale nagrywanie leży!!! i mam w ten sposób 2 dobre nagrywarki z których żadną nie mogę nagrać płyty!!

Czy kotś wie co jest grane.... ?? :idea:

PiteRroN 21.03.2004 23:12

Mam ten sam problem i tez nie wiem co jest grane, sprawdz czy po wypaleniu płyty audio bedzie działała w wieży (u mnie działają). Cały czas szukam rozwiązania, ostatnio złapałem kilka trojanków na stronach z warezem i mysle ze to któryś z nich coś mógł namiąchać. Kumpel też coś wspominał że podobne rezultaty daje wypalanie programem Nero Burning ROM na nielegalnym serialu, ale ja nie używam praktycznie Nero i leży u mnie tylko jakaś stara wersja sprzed roku. Programy do odzyskiwania danych z uszkodzonych płytek daja komunikat "Error reading Primary Volume Descriptor (PVD)", myslałem ze to tylko u mnie takie dziwne rzeczy się dzieją ale teraz widze ze zaraza się szerzy.

kopar 22.03.2004 01:38

nero

już wcześniej myślałem, że to nero, ale tę możliwość wykopasałem i po twoim poście powróciłem do tego... i chyba tak jest... nie a może stety... dzięki mam mnóstwo podstawek na piwo dvd/dvdrw/cdrw/cdr/ może ktoś zechce kupić... ??? :podbite:

nimal 22.03.2004 08:49

probowaliscie wgrac forceaspi? moze pomoze

PiteRroN 22.03.2004 15:50

mam fortceaspi wgrane i najnowszy bios, najnowsze sterowniki, solidne programy do wypalania, ale nadal coś jest nie tak z danymi wrzucanymi przez dysk na płyte, błędnie wypala się PVD i nic nie poradze.

kopar 22.03.2004 23:16

ile można

padają mi kolejne płytki, to nie wina nero, wypalałem mydvd, które dostałem razem z boxem liteona... i nic , problem jest tego typu, że raz płytkę wypali, a raz nie, raz jest wszystko pięknie, a innym razem płyta jest nie do odczytania, to znaczy widzi nagłowki częś plików jest czytelna, a część nie... zainstalowałem force aspi 4.71, zobaczymy, ale jużnie mam więcej płyt na testy (w sumie posszło mi na lewo jakies 6 dvd+r, extra... tak dalej... pomóżcie ludzie!!!!!

kopar 23.03.2004 00:14

nic z tego

zainstalowałem aspi force, wypaliłem dwie płytki i pomyślałem super dziłą palę trzeciąi gówno, do wy.... kolejna płyta... nie wiem co jest... tyle kabony w błoto...

jasut 23.03.2004 07:23

A może kręciłeś procka? Nagrywarki bardzo tego nie lubią.

kopar 23.03.2004 10:09

niestety nic nie podkręcałem, mam nowiuśki zasilacz modecom 350W, co przy moim spżęcie jest nawet za dużo.... nie mam pojęcia co się dzieje...

kopar 23.03.2004 10:10

sprzęcię oczywiście :) pozatym dziwne jest to że płyty raz sięwypalają dobrze, a raz kwaszą sie na maxa... nie mam zielonego pojęcia i nawet nie wiem czy robićz siebie głupka i nieśćja na gwrancję, ale jak jużpisałem mam drugąw domu która tak samo sięzachowuje więc chyba jest to nie wina nagrywarki...

kopar 23.03.2004 22:37

Ch..

wymieniłem w serwisie na nową nagrywarkęi to samo, więc nagrywarka jest ok!!!
dalej toooooo samo!!!! k.p.ch.

mksoft 23.03.2004 23:28

Liteon

Cytat:

Napisany przez kopar
wymieniłem w serwisie na nową nagrywarkęi to samo, więc nagrywarka jest ok!!!
dalej toooooo samo!!!! k.p.ch.

Na 100% nagrywarka jest OK
Nie kombinuj z softem
zmień dysk na szybszy. lub załuż ciągła partycję np 10GB
ważne przy nagrywaniu DVD Video by dysk nie był zdefragmentowany.
Nie używaj defragmentatora XP
Najlepiej format c:\ pod dos
szelka do nagrywarki ata 100
I nie może być SLAVE
ani z innym napędem
POwodzenia
ja zmieniam konfigurację ale już sprawdzałem na innym kompie i to działało
:zeby:

PiteRroN 24.03.2004 00:59

Ja mam teraz błędy w zapisie początków płyt na wypalarce oraz oczycie poczatków płyt CD-R na napędzie DVD (nawet tych dobrze wypalonych przed awarią) Juz nie wiem co jest grane :D - narazie to oleje bo i tak nie mam nic do wypalania na ten miesiąc a potem się zobaczy. Początki płyt audio mi sie odtwarzają na kompie z trzaskami i zawieszkami a w połowie płyty już wszystko gra, jak wrzuce do wieży taką płytke to nie ma żadnych symptomów złego wypaleni i chodzi pięknie - a komp nie czyta :(.

kopar 24.03.2004 09:41

więc...

powienm tylko, że nigdy nie zepsuła mi płyty rw, zawsze wypala je prawidłowo, ktoświę może jaka jest różnica techniczna i może gzdieśtu jest problem, czym różni sięproces wypalania rw o r-ek ?

a i ona mi wali płyty cdr zwykluśkie nie wspominam jużo dvd, które też ,dvd wideo nawet nie wypalałem, a dysk mam niezły kuopioną z 2 m-ce tumu barracudę IV

kopar 24.03.2004 09:44

nie mam problemów z odczytem płyt jak Piterrron wszystko czyta się elegancko, komp działa prwidłowo, sprawdzałem pamieć jest wszystko ok! chodzi tylko o wypalanie ui nic więcej...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:16.