![]() |
Problem z prędkością nagrywania
Mam płytki CD-RW z maksymalną prędkością nagrywania 2x. Nagrywarkę LiteOn 52x32x52 z minimalną prędkością nagrywania 4x.
Przy próbie wypalania Nero podaje że wypala z prędkością 2x, ale płytki są zwalone. Napęd widzi je jako płytki ze ścieżkami audio. Czy ma ktoś może pomysł jak można pogodzić te płytki z tą nagrywarką? Np. żeby nie rozpoznawać maksymalnej dozwolonej prędkości nagrywania i nagrywać je na 4x. Tylko jak zmusić do tego Nero? :o z góry dzięki ZuRek |
Nastaw sie na zakup nowych (szybszych) RW.
Watpie, zeby litek mogl je poprawnie nagrac. Nic nie poradzisz, naped jest ustawiony na predk minimalna rowna 4. pozdr |
OK. To już zrobiłem. Teraz próbuję, może się uda jeszcze coś wykrzesać z tych starych. Chciałbym spróbować nagrać je z prędkością 4x ale jak pisałem Nero nie pozwala ustawić tej prędkości. Czy istnieje jakaś możliwość wyłączenia sprawdzania maksymalnej dozwolonej prędkości nagrywania płyty w Nero bądź gdzie indziej (wolałbym w Nero)?
ZuRek |
Niestety sie nie da.
Minimalna i poszczegolne predkosci znajduja sie w chipie nagrywarki, wgrywajac nowy bios i tak nic nie zyskasz, gdyz producenci aktualizuja firmware pod katem nowszych nosnikow. Predkosc nie zalezy od programu, nagrywarka wysyla dane o dostepnych predk do programu, wiec nie da rady. Tych plytek nie uzyjesz juz wiecej na tym napedzie. |
Ale ja chcę tylko żeby Nero, bądź co innego, nagrało mi tę płytę z prędkością 4x. A nie na siłę próbowało nagrać ją na 2x, bo z tego nic nie wychodzi. Z 2x jej nie nagra bo nagrywarka tej prędokści nie obsługuje. Ale może(?) nagrać na 4x byle tylko nie chciał koniecznie dostosować się do zaleceń płytki. Kiedyś to było możliwe. Co prawda wypalanie z większą prędkością kończyło się zazwyczaj niedobrze dla płytki, ale nie zawsze.
Nie chcę niczego zmieniać w nagrywarce. Ta ma pozostać z minimalną prędkością nagrywania taką jaka jest. Tylko nagrać z prędkością 4x. Wyłączyć w Nero sprawdzanie płytki i żeby udostępnił wszystkie możliwe prędkości nagrywania nagrywarki. A ja już sobie wybiorę "odpowiednią". A przynajmniej spróbuję. ZuRek |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:15. |