![]() |
Adres Publiczny
mam takie pytanko: co mi da adres publiczny?
jestem w sieci LAN, jest mozliwosc, ze moge miec wlasnie adres publiczny. jakie sa plusy i minusy? z gory dzieki za pomoc |
Po prostu twój komp będzie widoczny w necie. Najważniejsza korzyść to taka, że możesz sobie "postawić" server.
Pozdro! :) |
Cytat:
|
Wlasny serw WWW, wlasny serw FTP, serw do gier no i tryb ACTIV na DC :>>>
|
a minusow zadnych nie ma?
w stylu otwarte porty, koniec z firewallem? |
Oczywiście dobry i odpowiednio skonfigurowany firewall jest mocno zalecany bo bez niego twój komp będzie łakomym kąskiem ||
|
Prawda jest taka ze firewall i antyvirus to akurat stanowi maly problem. Moze dla jakichs poczatkujacych. Jedyny bezpieczny ale tez nie dokonca jest firewall sprzetowy.
|
tak mnie zastanawai, czy bede pod firewallem LANowym siedzial... ale to chyba tylko admin moze powiedziec.
|
baraqda: caly czas mowie o sprzetowym, jestem w LANie komercyjnym ze tak powiem.
|
oczywiscie ze bierz zewnetrzne ip.
Hub`y, serwery w grach itp. A firewall co za problem - Kerio, NIS, ZoneAlarm :) |
to, ze sprzetowy firewall jest lepszy to taka bajka zeby sie lepiej sprzedawaly.
w sumie same + sa z zewnetrznego IP, zwlaszcza jesli grasz po necie. Ja bym chcial miec, nawet przymierki robilem, ale 70zl do rachunku miesiecznie to przesada :( |
juz raz tu zostalo to powiedziane
sprzetowy firewall nie moze sie rownac z dobrze skonfigurowanym softowym firewallem - chyba pamietacie kto tak mniej wiecej powiedzial :) ja oczywiscie sie pod tym podpisuje rekoma i nogami ;p |
no tak, ale ja nie patrze na softowy firewall, bo po co skoro juz mam w LANie... server tez mamy :D nawet cache mamy ;)
no ja musze za publiczne IP zaplacic 20zeta jednorazowo. chyba jutro pujde do administracji i zloze podanie :) dzieki wszytkim za podpowiedz! |
a to ciekawe bo jak sie wbijaja na sprzetowego firewalla to maja nicosc.
a wiedzcie moi mili ze na kompa z softowym firewallem mozna sie wbic i on nawet o tym nie wie a pozniej sie go np wylacza.(firewalla) |
tez pierwsze slysze i czytam ze softowy jest mocarniejszy od sprzetowego...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:23. |