![]() |
Widać przewage odpowiedzi nr 2 :D
|
Dla mnie bios i FW to jedno i to sami, a uzywam BIOS, bo letwiej wymowic.
FW mowie tylko jak chce sie przed jakims lamerem popisac:uczen: pisze tylko FW, bo nie wiem nawet jak to przeliterowac.:zawstydz: ale ze mnie ignorant koniec samokrytyki.:niepow: Pozdrawiam |
Wy tu o biosach gadacie i o jakiś tam kupach przyszłych ale nikt nie zauważył że odezwała się dziewczyna :) huraaaaaa, to już dwie które zauważyłem. Pozdrowienia dla Sedesinki :)
|
FW i BIOS uzywa sie zamiennie.
http://www.liteon.ab.pl/index.php?ac=info&p=2&uid=7 tu mamy BIOS http://www.liteonit.com.tw/ODD/Engli...e_dvd%20rw.asp FW A ja nie wiem co zaznaczyc w ankiecie - to zalezy od humoru :) |
ja zmieniam jak tylko jest cos nowego ale robie backupa starego zawsze tak na wszelki wielki ale glupia ankiety niedlugo bedzie "jak czesto robisz kupe" na przyklad jaki bezsens
|
dziwna ta ankieta ponieważ jak tu każdemu dogodzić, a swoją drogą założycielem tematu nie byłem dodałem tylko jedną pozycje na prośbe adixo i uważam, że jak najbardziej jest ona odpowiednia ;)
A głos adixo przeniesiemy ;) |
dziwna ta ankieta...a co tam ;)
Oddałem głos ...widze ,że to narazie mój jedyny ...:) |
Głosowałem na Jak wychodzi nowy BIOS no to wiadomo coś poprawili to wgrywam. :)
|
Cytat:
|
Dzięki Ciapek - myślę że taka ankieta będzie bardziej odpowiednia :spoko:
Niestety nie mogę już zmienić swojego oddanego głosu :niepow: |
oj nie, w nagrywarakch akurat fw. przynajmniej w liteonach. wejdz na http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp
tam masz fw do pobrania... zlookaj na watek liteon 401@411@811 w dziale dvd... tam tez jest wsio napisane... |
zaznaczyłem opcje 'jesli wychodzi to zmieniam' tak zmieniam bo mam nagrywarke LG a tu biosy tak często (nie mam nic przeciwko;) ) nie wychodzą jak do np. LiteOn'a gdzie musiałbym mieć większe rozeznanie w biosach. LiteOn przez te biosy własnie troche miesza w głowach, ale użytkownicy Litka wiedzą co dobre i wiedzą co wgrać (ja bym nie wiedział, zresztą nie mam takiej potrzeby na razie-nie mam Litka ;) ), więc tu między LG a Litkiem jest ta różnica.
Co do nazwenictwa Bios/Firmware...na forum przyjęły się te nazwy obydwie i użytkownicy piszą tak lub tak. W przypadku LG Bios jest jak najbardziej odpowiednim słowem. Wystarczy zajrzec na stronke LG-service i mamy już na stronie głównej: "Aktualizacja biosów CD-R/RW 48X 9/6/2003". Więc na moje użycie w ankiecie słowa 'bios" nie jest czymś złym/mylącym, zmieniłem tylko nagłówek ankiety no i ... dodałem jedną pozycję :) pzdr |
Ta ciekawe. :P BIOS to FW.
firmware Program, który został zapisany w pamięci ROM urządzenia. Jest to więc połączenie hardware'u i software'u. Firmware jest instalowany w niektórych urządzeniach, takich jak drukarki czy modemy. BIOS jest najbardziej znanym rodzajem firmware'u. W większości urządzeń firmware można aktualizować, kiedy pojawią się jego nowsze wersje. FW to ogólnie :) a trzeba jeszcze sprecyzować do czego to jest :P w nagrywarkach akurat ;) BIOS :D |
jejku no! bios i fw to nie to samo!
przy upgrejdzie np LiteOn 401s do LiteOn 811s patchuje sie bios, wgrywa sie go, a potem sciaga z oficjalnej strony LiteOn'a fw! nawet na stronie LiteOn'a pisze, ze falshowanie napedow innymi biosami powoduje itrate gwarancji, a pod spodem zaraz jest lista najnowszych "Firmware" |
Cytat:
Inni wcale nie zmieniają. Myślę że można dodać punkt pt. Zmieniam dopiero jak przeczytam pochlebne opinie :cool: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:13. |