![]() |
Czy płyty czyszczące są ok ?
Jak lepiej przetrzeć soczewkę lasera:
-rozkręcić i szmatką do optyki (mam taką specjalną) - czy nie bawić się kupic płytę czyszczącą ???? Bo mojemu LG x16 2001r chyba niedługo przyda się czyszczenie... (podziekowania dla osoby, która na kilka dni nie zamkneła tacki i się troche kurzyło :spoko: ) Chociaz może poczekam, bo jedyne objawy to wolniej czyta płytki a te maxymalnie porysowane wcale... Zwykłe płyty i lekko porysowane odczytuje, nagrywa też bez problemów. A słyszałem, że po czyszczeniu soczewka znacznie szybciej się ponownie brudzi (kurzy) niż bez czyszczenia .... |
Ilość załączników: 1
czyszczące płyty CD to pic na wode....:)
Tutaj masz o czyszczeniu...:) http://komputery.katalogi.pl/temat4106/ i tutuaj...: http://www.linuxfan.pl/sprzet/sprzet....2002/561.php3 i w załączniku ...też : ..........................;) |
dzięki :piwo:
racja, jak coś się zrobi samemu to ma sie pweność, że będzie ok... szkoda kasy na płyty które i tak pewnie nie pomogą zbytnio... Gdy nadejdzie czas to już mam plan: :idea: soczewkę - szmatką do optyki, resztę o ile bedzie syf to też jakąś porządną szmatką, przyda się małysrubokręcik, albo pojadę kompresorem.... |
Płyty czyszczące są do kitu, jak mi nagrywarka przestała czytać płytki postanowiłem przeczyścić laser właśnie płytą czyszczącą.
Efekt był naprawdę marny! Dopiero po rozkręceniu napędu i ręcznym wyczyszczeniu lasera wszystko zaczęło chodzić jak należy. Nie baw się w płyty czyszczące bo się nie opłaca, jak chcesz naprawdę dobrze wyczyścić laser to tylko ręcznie. |
Płytą czyszącą to co najwyżej możesz sprawe pogorszyć. Te płyty nadaja sie raczej do zestawów audio gdzie płyta obraca się z relatywnie niewielka predkością. A jak w nagrywarce rozpędzi się chociaz do połowy maksymalnej to porysuje soczewke zamiast wyczyścić.
|
soczewke wyczyść tym co mówiłeś, a reszte elektroniki sprężonym powietrzem potraktuj ;)
|
Płyty czyszczace to lipa najlepiej rozkrecic nagrywarke i recznie wyczyscic laser.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:15. |