![]() |
Nagrywnaie w Teac W552E
Mam nagrywarkę Teac'a W552E, wersja biosu jest fabryczna 1.09. Gdy nagrywam płytę np z prędkością 52x to do połowy prędkość wzrasta a później co chwile spada do około 32x. Czy jest toi związane z biosem i czy aktualizować go do 1.13??
|
można zaktualizować...i zobaczyć jak bedzie się sprawował z nowym firmware :)
|
To także może zależeć od używanej plyty CD-R. Jeśli jest marna, to nagrywarka nie będzie się tak rozpędzać, żeby jej nie rozwalić/źle nagrać.
|
Ja mam IDENTYCZNY PROBLEM z tym samym modelem. Zaktualizowałem nawet do 1.13. I właśnie nie wiem, czy czasem dzięki nowemu biosowi się to nie dzieje. Więc odpowidajacie eksperci, bo faktycznie tak jak kolega ustawiam wypalanko np na 40x czy 48x lub 52x a nagrywara i tak pali płytkę sobie z 24x góra 32x i to na dobrych nośnikach, na których jeszcze nie dawno normalnie paliła nawet do 52x.
Dobre nośniki na których miałem jak narazie możliwość sprawdzenia: 1. TDK D-View 52x 2. TDK Metallic 48x 3. Vakoss Silver 52x (wyjątek nie jest "dobry napewno" - cenka 0.90zł, ale wypalił się również z samymi zielonymi kwadruchami :)) 4. Verbatim SuperAZO Crystal 48x - TU FAKTYCZNIE NAGRYWARZE UDAŁO SIĘ OSIĄGNĄĆ PRĘDKOŚĆ 48x!!! Niestety reszta nie zdołała przekroczyć 32x. Wszystkie płyty oczywiście wypaliły się tak czy owak wspaniale (same zielone kwadraciki). Te same nośniki u kumpla były sprawdzane (posiada nagrywarę SONY CD-RW CRX225E) i tam wszystko szło jak żyleta, problemy takie jak w TEACu nie miały miejsca. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:24. |