![]() |
Defragmentacja dysku
Jaki jest najlepszy program do defragmentacji dysku?
Jakiego programu uzywacie? |
Wszystko zależy od tego jakiego systemu używasz ?
Ja obecnie jadę na Perfekt Disk v6.0.29 jest on dla NTFS i muszę powiedzieć że jest on jednym z lepszych (górna półka) w swojej klasie - defragmentuje szybko i dokładnie ;) A dla FAT32 to myślę że najlepszy jest Speed Disk ze stajni Nortona Utilities bo potrafi przenieść plik wymiany (SWAP) na początek dysku, i oto chodzi w defragmentacji - głównie o szybkość kompa :D |
Ja używam o&o defrag pro dla ntfs. Perfect disk też jest niezły
|
Miałem kiedyś o&o defrag pro i denerwowało mie w nim długość działania (stasznie sie ślimaczy) i dlatego się przesiadłem na Perfekt Disk, głównie chodziło mi o szybkość defragmentacji, bo pod względem dokładności są one porównywalne ;) :P
|
Dodam, ze mam Windows 2000 Prof i FAT32!
Ja zauwazylem, ze jak defragmentuje dysk za pomoca O&O Defrag 6 Prof to on sie laczy z netem czy cos takiego. Tez tak jest u was? Mam zainstalowanego ZoneAlarm i widze ze podczas defragmentacji ZA sie swieci - oczywiscie nic nie robie i nic nie sciagam. A jak wylacze neta to program nie chce mi dzialac. Co jest? |
Cytat:
|
Posiadam Perfect Disk Workstation v.6.0.26 Retail ...czy są jakieś inne wersje niź WorkStation i czym one się różnią ...?
|
Diskeeper 8.0 też pięknie defragmentuje, szczególnie szybko pod NTFS.
|
O&O i P.D :spoko:
|
Cytat:
Mysle, ze O&O jest lepszy od Perfect Disku zatem jest wolniejszy! |
a na jakiej podstawie tak sadzisz ??
kurde przseciez jeden moze miec dobrze napisany kod zrodlowy i szybciej chodzi a drugi nie. to tak jak by porownywac malucha i mercedesa na podstawie tego ze jeden jest wolniejszy :> a oba przejada taka sama trase. dopoki sie nie sprawdzi ciezko oceniac. dzis zrobilem sobie defragmentacje Perfect Diskiem jakichs 150 gb i powiem ze troche to trwalo. po drugie predkosc defragmentacji zalezy jeszcze od wolnego miejsca na dysku. |
Cytat:
Co do predkosci defrag to masz racje, bardzo duzo zalezy od dostepnego miesjca. A ty jakiego uzywasz defragmentatora dysku (ow)? |
dzis zapuscilem Perfect Disk.
bo normalnie to uzywam formatow ;) dawno temu uzywalem nortona ale ten program to jest killer komputerow na 1700+ kreconym i 1 gb ramu robi taka sieke ze sie pracowac nie da. |
Cytat:
Potwierdzam! 8) |
A ktory szybko i DOBRZE defragmentuje? Wg mnie O&O za wolno defragmentuje. Z kolei Diskeeper szybko defragmentuje, ale nie wiem jak tam wyniki jego defragmentacji.
A wy co o tym sadzicie? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:31. |